Dacă vrei să faci parte din Comunitatea Evadaților Urbani, hai în vie, la Tohani!

La Tohani, vara 2024 este dedicată viei, vinului și tradițiilor românești with a twist. 🍷Cum ar fi să lași orașul baltă și să revii la natură, la pământ, în picioarele goale și cu mâinile murdare? Comunitatea Evadaților Urbani este un loc unde zgomotul de fond nu mai există, unde conexiunea cu pământul și natura se reface.

Tohani România deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și tradiții + concerte care celebrează bogăția folclorică a României, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Subcarpați. Sezonul de cules via se încheie pe 28 septembrie cu un concert susținut de Subcarpați în mijlocul naturii. 

”Am observat o mare dorință a oamenilor de a reveni la natură, la pământ. Orașul poate deveni apăsător și aglomerat, închis. Or la Tohani avem peste 300 de hectare de vie, un spațiu viu, deschis, în care oamenii pot să lase la intrare apăsarea citadină și să dea drumul la bucuria simplă și la reconectarea cu rădăcinile noastre. Via, împreună cu o serie de concerte și ateliere dedicate bogăției noastre folclorice, organizate împreună cu Centru Cultural Subcarpați, sunt o propunere care sperăm să bucure multă lume”, ne spune Andrei Mândru – Tohani România.

 

În cadrul seriilor de evenimente Cu Picioarele Goale și apoi Cu Mâinile Murdare, în mijlocul viei din Dealu Mare, la conacul Apogeum, vom culege via, vom petrece timp la ateliere și expoziții de creație populară românească, vom învăța dansuri și meșteșuguri vechi, vom asculta folclor autentic din comunitățile noastre și, desigur, vom învăța să facem vin.

Am făcut o selecție designist de câteva atracții, însă tu poți afla mai multe detalii aici. Trebuie să știi că organizatorii au pus la cale un program care conține, pe lângă concerte + ateliere un welcoming buffet, degustare de vin și tur ghidat, precum și Cină în vie cu wine pairing

Concert LIPOVENCELE LUI IVAN (27 iulie)

Lipovencele lui Ivan sunt păstrătoarele de cultură locală a lipovenilor din Deltă. Un cor ce aduce la Tohani culoare, sunete dulci și pătrunzătoare de apă, o cultură ce încă e vie și se transmite de la mamă la fiică în această parte vibrantă a României.

Atelier de măști tradiționale (27 iulie)

Creativitate și dragoste pentru folclor: de asta este nevoie pentru a da “chip lânii”. Măștile îmbracă diverse forme, dând astfel naștere unei lumi fantastice, pline de personaje din mitologia populară. Cele mai cunoscute sunt măștile tradițiilor de iarnă, cum ar fi cerbul, capra și ursul. Măștile populare își fac apariția și în prezent, la anumite date din an. Cel mai des, le putem vedea în mijlocul iernii, de Crăciun și Anul Nou, în preajma solstițiului de vară, de Rusalii. De asemenea, oamenii se transformă în aceste personaje cu ocazia unor evenimente memorabile din viața comunității, cum ar fi nunta și moartea.

Concert TUMBE (3 august)

Grupul TUMBE readuce la viață cântecele vechi din folclorul aromân într-un spectru stilistic inedit. Frumusețea și expresivitatea deosebită a temelor folclorice au inspirat muzicienii și producătorii TUMBE la o adevărată alchimie în manieră world music sau jazz fusion, cu intenția de a păstra specificul muzicii arhaice aromâne și de a o pune în valoare, într-o formă elevată de producție muzicală și performance live.

Expoziție ghidată de țesături tradiționale Lada cu Zestre (3 august)

Lada cu Zestre ne introduce într-o experiență audio-vizuală, unde putem privi costume dansate la Mica Unire și asculta glasurile arhaice ale străbunilor noștri.

Concert FLOARE DE MAIDAN (10 august )

Floare de Maidan sunt divizia de tineret a Centrului Cultural Subcarpați. Sunt păstrători de tradiții şi promotori de folclor și aduc în scenă, pe lângă vocea Ioanei Milculescu, instrumente precum țambalul, doba, cavalul sau fluierul, vioara, acordeonul sau contrabasul. 

 Atelier de dans traditional (10 august)

Beniamin Ambarus este reprezentantul minorității de ceangai din comunitatea Subcarpați, iar pentru el dansul s-a născut odată cu pasul. Atelierul pus la cale de Beniamin are rolul de a bate pasul pe loc pentru a va înrădăcina tălpile în pământ. O clipă de fugă din cotidian și transpunerea dansatorului într-un prezent continuu ce dă naștere unei hore ceangăiești.

Concert TOT CE SUFLĂ (24 august)

Pe 24 august, Centrul Cultural Subcarpați împărtășește dragoastea pentru tradiție prin unul dintre cele mai vechi instrumente din folclorul românesc: cavalul.  

Pe 7 septembrie, începe culesul viei + seria de evenimente intitulată Cu Mâinile Murdare. :).

Înscrierea în Comunitatea Evadaților Urbani se face alegând unul dintre membership-urile disponibile: Mugure, Frunză sau Strugure. Ca membru, poți cumpăra bilete și pentru prietenii tăi cu un super discount, vei avea acces gratuit la concertul special Subcarpați din data de 28 septembrie și vei beneficia de prețuri preferențiale la vinurile din shop-ul online Tohani România, timp de un an de zile. 

Fotografii: via Comunitatea Evadaților Urbani

One Comment

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed