În Bavaria a aterizat o navă spațială! Ah, nu, scuze…e un hostel designist :)

Totul a început, de fapt, cu o idee din anul 1970, când prima construcție a Asociației Bavareze de Stat din orașul Bayreuth (Germania) și-a propus să devină un simbol pentru noua generație de hosteluri. Obiectivul a fost atins abia anul acesta, când Häfele, compania lider în feronerie și sisteme electronice de control al accesului, și German Youth Hostel Association (DJH) au transformat clădirea în cadrul proiectului Youth Hostel Bayreuth și au dus la un alt nivel noțiunea de hostel. La un nivel foarte asemănător cu o navă spațială, așa cum o să vezi mai jos 🙂 .

hostelYouth Hostel Bayreuth “a aterizat” între clădirea Universității și parcul acvatic Kreuzsteinbad.

La baza proiectului a stat conceptul „Youth Lab”, pe care Häfele l-a expus la târgul BAU din Munchen în 2013 – o cameră a viitorului în regim hostel ce a câștigat nenumărate premii. Mai precis, la acea vreme, provocarea pentru Häfele (în colaborare cu studenții și Prof. Ruth Berktold, YES Architecture, Munchen) a fost să proiecteze o cameră multifuncțională și confortabilă cu șase paturi, ce se poate transforma cu doar câteva mișcări într-o cameră destinată familiei.

hostelClădirea cu formă organică e compusă din trei aripi cu dimensiuni diferite. La interior, acoperișul de lemn încălzește zidurile de beton cu aer industrial, iar finisajele din pin ale anexelor intră în contrast cu nuanțele luminoase și vesele ale mobilei. Tronsoanele în formă de tribună conectează ambele etaje ale clădirii, atât la ​​interior, cât și la exterior, iar terasele creează o legătură cu spațiul sportiv și zona de agrement din jur.

hostelhostelFoaierul mare, care este deschis peste ambele etaje, este punctul de întâlnire a celor trei
aripi ale clădirii și locul unde se găsește recepția, o zonă care ne-a făcut să ne gândim la „centrul de comandă” al navei. Cu atât mai mult cu cât, în loc de cheile tradiționale, oaspeții care își fac check-in-ul primesc carduri moderne de identificare și acces controlat
Häfele Dialock, dispozitive care se folosesc de o tehnologie pasivă a transponderului ca să comunice cu terminalul Dialock DT 700 și să permită deschiderea și închiderea camerelor de oaspeți.

„Avem un număr foarte mare de oaspeți, așa că pierderea cheilor este relativ comună, însă Dialock rezolvă această problemă: nu este necesară schimbarea încuietorii, iar în cazul în care cardul cheie este pierdut, acesta este dezactivat și înlocuit la un cost redus. În plus, sistemul poate fi adaptat oricând la cerințele noi, făcându-l mai fiabil pentru administrarea extensibilă, dar și mai sigur pentru operarea activităților dintr-un hotel sau hostel. Pot fi configurate cerințe suplimentare – de la controlul barierei de la parcare sau a liftului, până la operarea aparatului de cafea și integrarea sistemelor de plată fără numerar”, spune Ralf Weixler, Manager al Departamentului de Construcții și Imobiliare din cadrul DJH State Association Bavaria.

hostelYouth Hostel Bayreuth pune accentul și pe accesul simplificat pentru persoanele cu mobilitate redusă, fie că acestea sunt oaspeți sunt angajați. Ca urmare, dintre cele 45 de camere cu un total de 180 paturi, 13 sunt proiectate diferit, prin integrarea toaletelor în băi, bazinele sunt adaptate scaunelor cu rotile, dușurile sunt la nivelul solului, iar raza generală de mișcare este mai mare. hostelPer total, însă, indiferent de modul în care a fost proiectată camera, design-ul este
întotdeauna același: pereți despărțitori din lemn, izolați fonic, în formă de Z, acoperiți cu
placaj luminos din pin. Pereții obișnuiți cu paturile supraetajate din față se pot îndepărta în favoarea unui “perete cu caracter de salon”, cu nișe de birou într-un verde Formica și spații deschise pentru garderobă.

hostel

Paturile mobile cu rotile pot fi împinse pentru a crea paturi duble pentru familii, iar dulapurile se pot înlocui cu sertare robuste, potrivite pentru valizele mari. 

hostel

Mobilitatea și ergonomia spațiului se afirmă și în cazul sălilor de seminarii de la etajul hostelului. Astfel, sala mare poate fi împărțită în două sau trei zone de training separate cu ajutorul sistemelor despărțitoare Slido Wall de la Häfele. O separare vizuală, dar și una acustică pentru că instalațiile de izolare fonică din panourile care ating podeaua și tavanul oferă valori de reducere a sunetului de până la 57 dB.
Ca urmare, atunci când camera este utilizată ca o singură zonă, elementele pot fi ușor deplasate în câțiva pași și strânse într-un pachet de-a lungul peretelui pentru a economisi spațiu.

Fotografii: prin Häfele România

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed