În București: casa cu brad sau când arhitectura și natura se respectă reciproc
Astăzi vă facem un tur într-o altfel de casă: o casă care îmbrățișează un brad. Ba chiar face mult mai mult de atât: își adaptează geometria în funcție de coroana bogată a bradului, iar pe el îl ascunde în centrul curții interioare. Este, de fapt, o casă interiorizată: își păstrează secrete extravaganțele, pe post de surprize destinate doar celor care ajung să o cunoască în profunzime. Înainte să intrăm în miezul poveștii, îți spunem că pe autorii ei, LAMA Arhitectura (arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Alice Ionita, arh. Andrei Alexa), îi cunoști deja ca maeștri ai compozițiilor ingenioase: nu-i, deci, o surpriză că proiectul este câștigătorul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” în cadrul Anualei 2021, nu? 😏 Citește și: O extensie “origami” din beton acoperă living-ul unei case inedite din Otopeni Personajul principal: bradul Proprietarii actualei case cu copac, o familie cu doi copii mici, le-au adus arhitecților o premisă clasică: un teren cu dimensiuni medii, specifice parcelelor din București, pentru care plănuiau o locuință unde funcționalitatea și estetica să facă echipă bună. Particularități: amplasarea pe colț, la intersecția a 2 străzi, dintre care una destul de circulată. Și un brad bogat, evident.
Urmarea directă a apropierii de străzile zgomotoase a fost curtea interioară protejată, intimă, în care bradul este personajul principal. Casa s-a retras în jurul amândurora și le-a preschimbat într-un nucleu viu, care a impus o grijă amănunțită pentru conservarea și protejarea lui pe parcursul șantierului. Citește și: La înălțime, într-o mansardă din zona nobilă a Bucureștiului Toate spațiile se deschid către curtea interioară prin spații vitrate uriașe, deci lumina naturală și senzația de pădure acasă sunt omniprezente. La exterior, însă, casa are o cu totul altă carte de vizită: o fațadă plană și austeră, un mono-volum care nu te lasă deloc să ghicești ce ascunde. Rezultatul este o geometrie în egală măsură contrastantă și echilibrată, formată din unghiuri drepte și rotunjimi care se susțin și se potențează.
Pe cele 3 fațade vizibile din stradă, golurile de geamuri poartă obloane glisante din lemn masiv încadrate cu oțel gri. Sunt esențiale pentru controlul însoririi și al intimitații spațiilor interioare. Privită de la interior… Interiorul casei ne-a dus cu gândul la un dans atipic, dar atent ponderat, între materialele naturale calde, suprafețele vitrate mari, conexiunea cu natura, specifice designului biofilic, și materialele dure, reci, specifice stilului industrial – betonul lăsat aparent pe plafonul parterului și pe diafragma scării, scara cu structură metalică vopsită gri, pereții finisați cu tinci. Amenajarea este simplă și minimală, redusă la strictul necesar, iar corpurile de iluminat sunt statement-uri conținute prin formă, dar excepționale prin efect. Suprafața construită desfășurată este de 400 mp, împărțiți între subsol (spații tehnice, depozitări, cu acces exterior printr-o curte de lumină), parter (cu zona de zi deschisă) și etajul pe care nu îl vedem în fotografii (cu zona de noapte, formată dintr-un dormitor matrimonial cu baie și dressing și dormitoarele celor 2 copii, cu băi proprii). Vitrajele de pe fațada interioară curbă sunt conectorul vizual al tuturor spațiilor casei, de la un capăt la celălalt, cu bonus de lumină naturală fără granițe și separări. Detaliul cu adevărat spectaculos, însă, intervine aici ⬇️:… …un luminator-bandă prin care arhitecții nu doar se folosesc de înălțimea dublă din această zonă, dar și creează o nouă sursă de conexiune cu spațiul exterior printr-o vedere directă spre cer ❤️.
Scara suplă, parcă abia schițată, se suprapune peste o mini-grădină, într-o pătrundere a exteriorului verde la interior. Proiectul a fost solicitant și îndelungat: s-a întins pe aproximativ 4 ani și a fost finalizat în 2021.
Aici se încheie turul nostru în această casa spectaculoasă, care face pe deplin cinste profesiei de arhitect. Fotografii: Vlad Pătru |
Frumos!
natura e fericita 🙂