Te-ai întrebat vreodată cum arată casa unui designer de interior?

O să începem prin a-ți spune din capul locului că această casă nu doar că nu se află în România, ba chiar ascunde un mic șiretlic de design internațional: degajă un farmec englezesc, dar se găsește tocmai în Statele Unite. Este locuința unui designer de interior renumit peste ocean și nu numai, Kathryn M. Ireland, o englezoaică stabilită în America și care a ales un parcurs profesional cel puțin interesant.

A cochetat cu lumea filmului, ca actriță și realizatoare de film, a lucrat și ca designer vestimentar, și-a lansat propria linie de țesături și tapițerii, distribuită în showroom-uri proprii în Los Angeles și Londra, și a decorat casele unor mari celebrități de la Hollywood. Cunoscută printr-un stil mai curând boem, plin de culoare, Kathryn jonglează cu patternuri, stiluri și epoci diferite pentru a ajunge în final la interioare elegante și calde, în care toată familia să se simtă în largul ei.

designer de interior

Cum arată reședința de familie a unui designer care și-a făcut un brand creionând interioare adeseori pretențioase, cu juxtapuneri subtile, cu influențe din diferite colțuri ale lumii? Surprinzător de modernă, aerisită, fresh. Şi foarte personală. Aruncând o privire în interiorul acestei locuințe, o casă cu încăperi înalte, luminoase, situată în Venice, la marginea Los Angeles-ului, am extras câteva tips and tricks care să te ajute să dai casei tale atmosfera confortabilă, cu amprentă personală și în afara tiparelor clasice, specifică stilului unui designer veritabil.

O bucătărie cosy, decorată cu obiecte personale

designer de interior

Cu totul firesc pentru un designer de interior obișnuit să scoată în evidență amprenta personală a locatarului, Kathryn Ireland a integrat armonios spațiul bucătăriei deschise în zona de zi, prin alegerea unor etajere deschise pe care sunt expuse fotografiile preferate și o întreagă colecție de vase ceramice.

O bucătărie altminteri simplă se detașează astfel de funcția strict utilitară și se transformă într-un spațiu personal, plăcut, în care toată lumea se simte bine atât în intimitatea familiei, cât și în agitația veselă a unei petreceri. Mobilierul alb și alăturarea cu inoxul păstrează spațiul neîncărcat, în vreme ce cuptorul și corpurile de iluminat – aplicele de exterior transferate în interiorul casei și lămpile suspendate – aduc o notă retro.

Mult alb pentru luminozitate

designer de interior

Impresia de spațiu generos și luminozitatea încăperilor sunt amplificate prin finisarea pereților în nuanțe de alb, în toată casa. În spațiile înguste, cum sunt holurile, ușa din sticlă sau ferestrele ample aduc un plus de luminozitate. Chiar dacă sunt spații de tranziție, holurile sunt personalizate prin mobilier din lemn închis la culoare și tablouri, care ies în evidență prin contrastul cu fundalul neutru.

designer de interior

Cel puțin o piesă specială, care să atragă atenția

designer de interior

În living ne-a plăcut mult maniera degajată și inspirată în care au fost amestecate piesele diferite ca stil. Canapelele și fotoliile confortabile, în nuanțe deschise, ne trimit cu gândul la vacanță prin combinația de pattern-uri în alb și albastru, trademark marin. Privirea zăbovește pe mobilierul exotic antichizat, lucrat în esențe tari de lemn, completat de accesorii și decorațiuni eclectice, obiecte de artă și artizanat. Prin alegerea unei piese speciale – o comodă exotică din lemn, cum este aici -, a unui tablou sau a unui obiect de artă, se poate crea o zonă de interes, un colț special.

designer de interior

Cărțile, la loc de cinste

Am remarcat cu o oarecare tristețe că, uneori în lipsa spațiului, dar nu numai din acest motiv, bibliotecile au început să dispară din locuințele contemporane. În ambientul despre care îți povestim astăzi, situația stă exact invers: cărțile sunt prezente peste tot, înviorând spațiul prin coloritul lor, iar în camera de muzică le este dedicat un întreg perete. Pentru a le expune, a fost realizată pe comandă o bibliotecă albă, care îmbracă peretele, inspirată de design-ul arhitectei Charlotte Perriand. Restul încăperii vorbește despre personalitatea proprietarei, prin fotografiile înrămate și etalate pe perete. Două fotolii retro întregesc decorul.

designer de interior designer de interior

Mobilier recondiționat alături de piese de design

Pentru a crea această zonă de lucru, designerul a alăturat un birou din lemn descoperit într-un târg de obiecte vechi și un scaun danez icon – Wishbone Chair. Această combinație între piese vechi recondiționate şi piese de design este una dintre trăsăturile specifice stilului de design interior propus de Kathryn Ireland.

designer de interior

Jocul cu pattern-urile țesăturilor

O altă trăsătură prin care s-a făcut cunoscut designerul de interior Kathryn Ireland este folosirea abundentă a țesăturilor imprimate cu diferite motive, cel mai adesea florale, dar nu numai, în combinații armonizate cromatic, astfel încât impresia finală să fie una echilibrată. Țesăturile pe care le-a adunat din locurile în care a călătorit au fost transformate în huse pentru perne decorative și decorate cu modele din colecțiile proprii – cum sunt tapițeria care îmbracă tăblia patului și perna transversală. Această reminiscență englezească aduce o notă de feminitate și eleganță interiorului. Dormitoarele se remarcă astfel prin accente de culoare și combinații de țesături și printuri.

designer de interior designer de interior designer de interior

designer de interior

Un accent de culoare dramatic, care alungă monotonia

Kathryn a ales să scoată din anonimat dormitorul matrimonial prin folosirea unei culori puternice, energice – roșul este și una dintre culorile preferate ale designerului. L-a utilizat în doze consistente în țesăturile pentru pat – un pat somptuos, cu baldachin, în draperii, imprimeul floral al acestora găsindu-și un corespondent în posterul de deasupra comodei. Restul decorului este însă simplu, definit de contrastul primar cu albul finisajelor și negrul mobilierului.

designer de interior   designer de interior Baia, într-o viziune a confortului și relaxării

Jaluzele imprimate cu motive florale, fotografii înrămate, obiecte de artă, pereți placați cu lambriuri albe, gresia care imită montajul parchetului, un covor mițos – toate te trimit cu gândul mai curând la un dormitor sau un spațiu de odihnă decât la o cameră de baie. Cada centrală cu design contemporan și oglinda pe dimensiunile peretelui măresc luminozitatea încăperii. De ce nu, baia este văzută ca un spațiu al confortului și al relaxării, pe picior de egalitate cu celelalte încăperi ale unei case.

designer de interior designer de interior designer de interior Grădina, o cameră în plus

Spațiul grădinii generoase pare mai curând o terasă ce își așteaptă oaspeții. Cum să creezi o astfel de atmosferă? Atenția la detalii trebuie să fie aceeași cu cea acordată interiorului. Pavajul simplu cu pietriș este contrabalansat de numeroasele ghivece cu plante exotice și de zidul îmbrăcat de plante cățărătoare. Mobilierul din rattan și accesoriile armonizate, cum sunt lampioanele din împletituri suspendate, aduc un aer de vacanță. Completează cu felinare numeroase, alte corpuri de iluminat de exterior sau lumânări, iar textilele asortate (fața de masă, perne decorative) trebuie să întregească tabloul festiv.

designer de interior designer de interior

designer de interior

Fotografii: prin APR, www.kathrynireland.com

2 Comments

  1. Ma scuzati, dar la ce poate folosi un fotoliu intr-o baie?

  2. Designist

    Să îți așezi halatul pufos de bumbac, de exemplu. Și să te așezi apoi ca să te dai cu cremă de corp cu miros de lavandă sau de cafea… Sau, pur și simplu, ca să nu ai sentimentul acela că faci repede un duș și ieși, că baia e doar așa, pentru igiena personală. Dar poate fi și pentru răsfăț. Noi așa ne-am gândit. 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed