Tu prin ce localuri ajungi în vacanța de iarnă?
“Numărătoarea inversă” poate să sune un pic înfricoșător, cam neliniștitor și dătător de emoții ascuțite. Dar dacă pui după un “…până la vacanța de iarnă”, sigur ți se reglează și reechilibrează starea de spirit 🙂 . Noi suntem în această etapă, când am început să ne gândim tot mai aprins la vacanță, când o să avem mai mult timp să redescoperim orașul pe care l-am cam neglijat în ultima vreme. Și ca să reintrăm și mai repede în rolul de sursă de inspirație, ne-am ales localurile preferate din lista de proiecte înscrise și premiate de Anuala de Arhitectură București 2018 în secțiunea “Amenajări de interior”. Ți le prezentăm mai jos. Nu uita să ne spui în care dintre ele ne vedem în vacanță! Edo Garden – arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Anca Ene / LAMA ARHITECTURA Mese și scaune într-o saună suedeză minimalistă? Sau pur și simplu o minka, o casă tradițională japoneză, recreată într-o casă interbelică bucureșteană de pe strada Stirbei Vodă? Noi suntem de acord cu ambele interpretări designist dacă discutăm despre restaurantul Edo Garden, câștigătorul secțiunii Amenajări de interior. Voit austeră, amenajarea e dinamizată doar de accesoriile subtile și de jocul de nuanțe și texturi ale lemnului, dat tot de o tehnică tradițională japoneză: pereții sunt îmbrăcați cu scânduri de brad ars prin tehnica shou sugi ban, iar lamelele plafonului au fost lăsate natur. Desigur, totuși, așa cum îți sugerează și numele, ar fi o idee bună să revii aici și vara, ca să-descoperi grădina restaurantului, pe care arhitecții au gândit-o ca pe o reinterpretare contemporană și simplificată a grădinii de vară interbelică, în care bustul/fântâna centrală e înlocuită cu…un bazin cu crapi japonezi.
14th LANE – arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Bălănean / YELLOW OFFICE “Tu la ce stație cobori?” se transformă în “Spune-mi la ce oră mergi, ca să-ți spun ce mănânci” dacă ajungi la 14th LANE, food-court-ul care a primit nominalizarea Anualei la secțiunea “Amenajări de interior”. Și asta pentru că localul se află vizavi de fosta “Uzină Electrică”, punctul de pornire a primului tramvai electric din București, cel cu numărul 14. Iar localul e împărțit în patru “poli” cu meniuri inspirate din bucătării diferite, alveole cu design distinct, care se deschid rând pe rând de-a lungul zilei. Iar tramvaiul liniei 14 nu a dat doar numele localului, ci a inspirat și amenajarea lui, așa cum povestesc arhitecții:
5ensi – arh. Anda Manu, arh. Ștefan Mantu, arh. Dragoș Șolot, arh. Petru Herciu, arh. Emilia Tunaru / AMA Design Trei dimensiuni, 5 simțuri, multi-proporții, totul înmulțit de reflexii și contraste: Restaurantul 5ensi de pe Bd. Aviatorilor își folosește formele organice ca să dea perspective diferite și să crească posibilitățile de interpretare prin materiale și finisaje. Piesa care domină întreaga amenajare este barul din lemn supradimensionat, solid și ferm, iar texturile de cupru dau exact contrastul de care era nevoie ca să dinamizeze scenografia și să reflecte detaliile din interior către exterior. În plus, plafonul tridimensional, lamelele care îmbracă barul, ba chiar și plantele secționează interiorul și par să îl transforme într-o multitudine de imagini distincte. Koketerie Bistro Urban – arh. Bogdan Ciocodeică Dacă amesteci confortul unui cocon, cochetăria bistrourilor de altă dată, materiale moi, nuanțe calde și ceva cosmopolitism, sunt șanse mari să obții ceva asemănător cu Koketerie Bistro Urban de pe Calea Victoriei. Asta pentru că, așa cum spune arh. Bogdan Ciocodeică, localul a fost:
Iar atmosfera cosmopolită nu este creată de la 0, ci (re)folosește câteva dintre piesele inițiale ale puzzle-ului spațiului, ca podeaua originală de terrazzo de inspirație franțuzească și pereții cu tencuială de ciment, în stil industrial, la care se adaugă piesele de mobilier de lemn închis brazilian, lămpile supradimensionate, care par să aducă norii la interior, și un neon care șerpuiește de-a lungul plafonului. Restaurant MAIZE – arh. Raluca Pădurariu / 2Deco Studio, Arh. Ioana Meves, Int. Arh. Stoian Alina, Int. Designer Iana Oana Farm-to-table sau din grădină direct pe strada Paris – Restaurantul MAIZE este un dialog continuu între interior și exterior, între materiale, texturi, structuri și lumină. Asta mai ales pentru că spațiul a fost creat în jurul bucătăriei open space și împărțit în zone distincte, delimitate de volumul barului. Mixuri continue și atent dozate de vechi și nou, care modelează identitatea restaurantului cu specific românesc. La fel cum ingredientele specialităților sunt cât mai naturale, la fel și materialele amenajării respectă o linie și o cromatică simplă, fără să se acopere în surplus.
Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu. Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești. Foto: Edo Garden – Radu Malașincu | 14the LANE – Cosmin Dragomir | 5ensi – Andrei Tudoran | Koketerie Bistro Urban – Kinga Tomos |
De 9 ani consecutiv aleg acelasi local din Brasov. Nu las nume dar pentru cine doreste il gaseste pe Carpatilor colt cu Valea Cetatii.