Andel’s Hotel Łódź. Cu alte cuvinte ce fac polonezii cu fabricile lor părăsite
Łódź, aflat la doar o oră și un pic de mers cu mașina de capitala Poloniei, este o surpriză plăcută pentru orice turist care aterizează cu avionul la Varșovia și își organizează un traseu turistic în zonă. În plin festival de design, noi am găsit un Łódź tânăr, vibrant, plin de oameni creativi și evenimente culturale.
Dar să revenim la Andel’s Hotel. Este o clădire impunătoare din cărămidă, care în anii 1890 era o țesătorie înfloritoare și făcea parte din cea mai mare fabrică de textile a Europei, cea a industriașului Izrael Poznański, care a început construcția ei în 1852. După ravagiile celui de-al doilea război mondial, clădirea a fost naționalizată și a mai funcționat o perioadă, pentru ca ulterior să dea faliment și să se închidă, aproape în întregime o ruină. Se află în centrul Manufaktura, o zonă a orașului pe care se întindea înainte imperiul lui Poznański (fabrica și anexele sale, locuințele muncitorilor, un spital etc.) și care acum, datorită celui mai mare proiect de revitalizare urbană care a fost derulat în ultimii ani în Europa, găzduiește un centru comercial, muzee, galerii de artă, restaurante și cafenele. De altfel, întregul proiect de reconversie, din care face parte și hotelul despre care vorbim, a primit numeroase premii de arhitectură.
Hotelul a fost deschis în 2009, după ce clădirea a bântuit zona ca o fantomă timp de zeci de ani. De întregul proces de reconversie, care a durat doi ani și jumătate, s-a ocupat echipa biroului de arhitectură austriaco-polonez OP Architekten Ziviltechniker GmbH, condusă de Wojciech Poplawski, iar amenajarea interioară poartă semnătura talentaților designeri și arhitecți de la Jestico + Whiles, firma londoneză cunoscută și multipremiată pentru proiectele lor din industria hotelieră.
Lumina naturală este asigurată de un luminator imens, un element nou atașat clădirii în cadrul reconversiei. Pentru a aduce lumina la etajele inferioare și în lobby-ul imens al hotelului, în planșee au fost create niște goluri eliptice aliniate oblic și percepute ca niște conuri colorate de lumină. Astfel, de la ultimul etaj al clădirii poți vedea până jos, în lobby și invers.
De la deschidere (mai 2009) și până acum, Andel’s Hotel din Łódź a câștigat nenumărate premii pentru design, arhitectură și dezvoltare în industira hotelieră. De exemplu, în 2009, a câștigat premiul Architecture of the Year – Conversion of an Existing Building to Hotel Use în cadrul European Hotel Design Awards. Anul acesta este nominalizat pentru a treia oară la Polish Best Hotel Award. Dacă ți-a plăcut, poți vota și tu aici.
Fotografii: prin andel’s Hotel Lodz; Elis Popescu |
[…] With a surface of 3,100 square meters and 278 rooms and suites, the hotel is now a stunning combination of old and new. The brick exterior was preserved as well as most of the other original features while the interior features a modern touch, with colorful furniture and impressive accent details.{found on designist}. […]
[…] unor proiecte de arhitectură noi. Dacă în Polonia se poate – exemplul recent vizitat fiind design hotelul Andel’s, din orașul Łódź, amenajat în complexul unei foste fabrici de textile – de ce nu și în România. Trebuie […]
[…] Mai multe despre povestea reconversiei, aici. […]