Birouri de design amenajate la demisolul unui palat din București, construit în 1881
Vă povesteam acum ceva timp despre o clădire monument istoric din București salvată de la “înec”: un palat de la 1881 construit de celebrul arhitect Alexandru Săvulescu, cel care a ridicat și actualul Muzeu Național de Istorie. În 2013, palatul în ruină a fost cumpărat de Galeriile Noblesse și așa a început un proces amplu de restaurare, despre care am vorbit aici. La demisolul palatului, într-un spațiu de 120 mp, au fost amenajate birourile. După fotografiile de before & after, veți înțelege ce efort a presupus această amenajare și ce înseamnă, de fapt, să redai viață unui spațiu uitat. Este, cu siguranță, mult mai greu și cere infinit mai multă pasiune și răbdare decât a construi ceva de la zero. Înainte de a vorbi despre ce a însemnat amenajarea acestor birouri superbe la demisolul unei clădiri istorice până de curând abandonate, reluăm câteva date din viața clădirii. Palatul a fost construit în 1881, iar în 1903 a fost cumparat și ușor modificat de bancherul Leonid Berkovitz. Din 1950 intră in posesia Partidului Comunist, fiind Cercul Pionierilor și Șoimilor Patriei Sectorului 2. În momentul cumpărării, în 2013, clădirea nu mai era locuită de mai bine de 23 de ani. Și cu toate acestea, reconversia pe care o vedeți în fotografii a fost posibilă. Transformarea uriașă a început cu reconsolidarea. A urmat scoaterea podelelor uzate: atunci au constatat că fundația este foarte adâncă și că practic pot coborî cu pardoselile, iar spațiul pe verticală a câștigat astfel 40-50 cm. De amenajare s-a ocupat studioul de arhitectură și design interior Insign, împreună cu o echipă de constructori cu experiență. Iar restauratori au fost meșteri și artizani care au respectat practicile de secol XIX pentru toate lucrările ce au ținut de la structura la tâmplăria vechiului palat. Atelierele de restaurare au fost create chiar în curtea palatului. Cărămida a fost curățată bucățică cu bucățică Odată rezolvate pardoselile, lucrările au cuprins plafoanele și restul pereților:
Într-unul dintre birouri (chiar acesta de sus) au descoperit o încăpere sub, ceea ce a complicat lucrările. Cărămida de peste 100 de ani și stilul ahitectural al clădirii sunt fin completate de finisaje cu iz retro, cum sunt plăcile decorative ale pardoselilor, și piese foarte contemporane. Iată cum arată înainte acest birou:Trebuie să recunoaștem că e una dintre cele mai spectaculoase reconversii ale unui spațiu pe care le-am văzut. Cu siguranță puțini ar fi crezut că în demisolul care acum un an arăta deplorabil pot fi amenajate birouri de design, demne de topul celor mai frumoase birouri din România. Transformările din mica bucătărie: Unele dintre tablourile ce decorează birourile sunt semnate de Elisa Preda, fiica de 9 ani a Loredanei Preda, CEO-ul Grupului Noblesse. Un demers creativ ce completează cu o poveste personală, ludică acest spațiu. Cum se simt cei care lucrează în aceste birouri cu o poveste rar întâlnită în România? Ne spune Anca Ghiorghiu:
Fotografii: prin Galeriile Noblesse |
[…] La demisolul clădirii monument istoric, au fost amenajate birourile echipei Noblesse și a biroului de arhitectură și design Insign. Fotografiile de before & after demonstrează complexitatea procesului de restaure și fac reconversia spectaculoasă. Povestea pe larg aici. […]