Cum era mersul la dentist pe vremea când erai copil? Mâini transpirate și încordare maximă pe scaunul cel de temut. Ca să nu mai menționăm că de multe ori se lăsa cu plânsete și dat din picioare. Acum putem să ne salvăm copiii de la acest supliciu, pentru că există un cabinet stomatologic atât de child friendly încât s-ar putea să-l auzi pe cel mic întrebându-te într-o zi: “Mami, când mai mergem la dentist?”.
Recepția și zona de așteptare. Iluminatul general este de la Barrisol. Copiii se pot juca înainte de a intra în cabinet, iar părinții pot urmări live, pe ecrane, consultația medicală.
Este vorba despre cabinetul Dent Estet 4 Kids, al doilea de acest fel deschis în București, de proprietara lanțului Dent Estet, dr. Oana Taban. Cabinetul din imagini este finalizat recent, dar ideea a prins viață în anul 2008, când băiețelul său, Carol, avea doar doi ani și, așa cum ne povestește Oana pe site-ul clinicii, nu găsea un cabinet care să răspundă în totalitate nevoilor dentare ale copilului ei.
“Fiind medic stomatolog, înţelegeam cât de important era ca fiul meu să fie consultat şi tratat începând cu vârsta de 1 an, aşa cum recomandă Academia Americană de Medicină Dentară Pediatrică (AAPD). Însă nu exista un loc în care medicii stomatologi să fie specializaţi în tratamente dentare adaptate copiilor, aparatura şi întregul ambient să fie dedicate micuţilor pacienţi, să existe soluţii reale pentru tratarea copiilor anxioşi şi să inspire siguranţă în primul rând în faţa copiilor şi apoi în faţa părinţilor.
Aşa a apărut Dent Estet 4 Kids, prima clinică de medicină dentară din România şi Europa de Est în care copiii îşi doresc să revină mereu, iar părinţii învaţă cum să aibă grijă de sănătatea dentară a celor mici”, spune dr. Oana Taban.
Designul interior este semnat de designerul Hamid Nicola Katrib, cu care am stat de vorbă despre această amenajare ludică, admirabil pusă în scenă.
Care a fost conceptul amenajării și care a fost brief-ul clientului?
Când am început proiectul, m-am tot gândit care să fie conceptul, dar inspiraţia a venit de cum am pus mâna pe creion şi am început să schiţez spațiile. Toate desenele aminteau de scene de grădina cu copaci şi păsări, aşa că am decis că această temă este cea mai potrivită. Prin urmare am mers pe ideea unei grădini wonderland, o oază de relaxare, copilărească şi colorată.
Brief-ul clientului a fost destul de precis. Am discutat despre numărul şi caracterul încăperilor, numărul și tipologia scaunelor etc. A fost nevoie, de asemenea, să includem în proiect o cameră de sterilizare, una de radiologie, precum şi o cameră de şedinţe pentru medici. Foarte importante au fost circuitul încăperilor, care trebuie să respecte anumiţi parametri, precum și condiţiile pe care trebuie să le respecte zona de aşteptare şi recepţie. Am gândit zona de așteptare astfel încât să fie suficiente locuri confortabile pentru părinți, care pot urmări în timp real consultația medicală.
Parcursul poveștii imaginate de Hamid începe cu zona de aşteptare şi de recepţie, care este asemenea unei grădini în culori pastelate, cu flori, păsări și pomi fructiferi.
Totul a fost realizat într-o manieră naivă, inspirată din felul în care obişnuiesc
să deseneze copiii.
Care a fost pentru tine cea mai mare provocare în cadrul amenajării? Nu îmi amintesc să fi văzut în portofoliul tău amenajări aşa ludice.
Constrângerea a fost dată de timpul scurt de realizare a proiectului şi de concepere a atâtor teme şi zone diferite, care totodată trebuie să aibă şi o legătură şi să aparţină unei poveşti coerente. La fel, şi timpul acordat execuţiei a fost unul limitat.
Faptul că am gândit şi am corelat mai multe tematici a fost şi partea cea mai distractivă. A fost un proiect foarte colorat şi vesel, în cadrul căruia am avut mâna liberă în proporţie de 90% pe partea de creaţie, iar rezultatul a fost pe măsură aşteptărilor, dacă nu chiar mai bun decât speram. Trebuie să spun că acesta a fost proiectul la care m-am distrat cel mai mult, oferindu-mi de multe ori ocazia să privesc lumea prin ochi de copil pentru a-mi da seama care este soluţia cea mai potrivită.
Ai colaborat cumva cu designerul Anca Fetcu pentru acest proiect? Aşa am auzit…
Conceptul care a stat la baza proiectului, grădina wonderland, este cel în spiritul căruia a fost amenajată zona de recepţie şi cea de aşteptare. Recepţia se prelungeşte cu o masă rezervată părinţilor, în formă de ghiveci cu margaretă, deasupra cărora mi-am imaginat trei albine în zbor. Şi mi-am zis că cea mai bună soluţie ar fi ca aceste albine să fie şi corpuri de iluminat. Cine ar fi putut fi mai potrivit pentru punerea în practică a acestei idei decât Anca Fetcu, care a transformat în realitate ceea ce eu mi-am imaginat.
De asemenea, şi sculptorul Costi Ioniţă a colaborat cu mine pentru numeroasele piese decorative realizate din polistiren (creioane colorate, pinguini, gheţari, puzzle-uri).
Cabinetele clincii sunt diferite. Care sunt “poveștile” pe care le parcurg copiii?
Da, clinica are trei cabinete amenajate diferit: cabinetul piraţilor, cabinetul puzzle şi cabinetul pinguinilor. Am vrut să mă inspir din lumi pe care copiii le îndrăgesc, din motive ludice şi pline de culoare. Pe lângă acestea, mai există şi o cameră de recuperare, unde copiii pot petrece câteva minute după intervenţia medicală. Aici pot colora sau se pot juca înainte de a pleca acasă.
Pardoselile din cabinete sunt dintr-un PVC special, antibacterian, pentru clinci medicale. Cabinetul piraţilor are pardoseala decorată cu motive maritime, amintind de o insulă în mijlocul mării, cabinetul puzzle are pardoseala desenată cu multe piese de puzzle, iar cea din cabinetul pinguinilor sugerează apa în care plutesc gheţarii.
Unde ai realizat elementele de mobilier, personajele de poveste, dar şi cele de butaforie?
Marea majoritate a elementelor, cred că mai mult de 90%, a fost realizată pe comandă. Începând cu pardoselile, trecând prin numeroasele piese de mobilier şi până la elementele de decor – toate au fost realizate conform desenelor şi indicaţiilor mele. Mobilierul făcut pe comandă a fost realizat de Casa Ştefănescu, mai puţin piesele de mobilier tapiţate, care au fost realizate la Meranti Studio. Elementele de decor au fost executate în parte de către Costi Ioniţă, unul dintre colaboratorii mei pe acest proiect, în parte de Casa Ştefănescu.
Care sunt reacţiile copiilor? Dar are părinţilor?
Cei mici ajung aici și sunt captivați de un tărâm plin de culoare, astfel că vizita la medicul stomatolog devine mult mai plăcută. Mai mult decât atât, mulţi dintre clienţii mei îşi duc copiii la această clinică, aşa că am avut posibilitatea să primesc un feedback direct de la ei. Am rămas plăcut surprins să aflu că părinţii sunt la fel de încântaţi şi de impresionaţi precum cei mici.
După o jumătate de oră petrecută la joacă, copiii intră în cabinet. Deasupra fiecărui scaun stomatologic este montat un ecran, pentru ca micuțul pacient să uite de frică
în timp ce urmărește povestea lui Bambi. 🙂
Fotografii: Alex Melente
|
Cine a facut fotografiile la clinica stomatologica?!?!
TU!
Pe langa faptul ca savurez din plin fiecare cuvintel de pe site-ul vostru…nu pot sa imi mai iau privirea de la aceste fotografii minunate!!!!!
Sunt absolut superbe si meritati absolut toata aprecierea mea!!!!! Bravooooooo!!!!!!!!
Draga Adriana, iti multumim pentru cuvintele frumoase! 🙂 Fotografiile sunt, intr-adevar, superbe. Nu le-am facut noi, dar suntem in curs de a afla numele fotografului care colaboreaza cu designerul Hamid Nicola Katrib, autorul amenajarii. Cel mai probabil fotograful este Alex Melente.
Alex, felicitari pentru fotografii si pentru portofoliu!
Felicitari !!! Noi am trecut pe la prima Clinica, iar baietelul nostru este foarte incantat. Adora ideea de a fi Ajutorul Zanei Maseluta 🙂 🙂 :). Este o experienta frumoasa care face sa dispara frica celor mici, de doctori si halate albe 🙂 Toti apropiatii nostrii asculta povestea lui Gabriel 🙂 🙂 Succes la cat mai multe Clinici !!!
acea “oază de relaxare(?), copilărească şi colorată” este de fapt un placaj colorat, cu litere, cifre și figuri. imaginația unui copil e sărăcită dacă tot ce vede în jur e un spațiu alb-verde cu litere (abstracțiuni inutile pentru ei) și câte o figurină prin vreun colț. simt că pentru copii maximalismul, spațiul bogat și plin le-ar hrăni mult mai mult imaginația formatoare. îmi cer scuze pentru mizantropia mea de moment, dar cred ca minimalismul e design de suprafață, ceva pentru oamenii mari care și-au pierdut inocența
Draga Elena, uiti ca este vorba de o clinica stomatologica, unde scopul designului este sa-l faca pe copil sa uite de teama si durere, sa se simta bine intr-un loc familiar. Nu e vorba de o scoala, gradinita sau academie de arta, unde scopul ar fi cum spui tu, sa stimuleze creativitatea copilului.
Foarte frumos aranjata si cu multe culori care ii atrag pe cei mici si uita de frica de dentist.
Conteaza foarte mult decorul unei stomatologii pentru copii, fiindca asa le distragem atentia si uita pentru ce sunt acolo.