Mint Bistro: un nou loc fresh din Cluj

Pe traseele noastre de DESIGNIST, în care vă plimbăm prin toată țara la rubrica Design în oraș, ne-a atras atenția un nou loc din Cluj-Napoca. La Mint Bistro ochii ne-au căzut din prima pe pernuțele designerului Adrian Balcău, cu fotografii din Cluj imprimate, care tocmai plecaseră de la Made in RO – Târg de design românesc. Iar apoi pe lămpile 7Lămpi, tot Made in Cluj.

Mint Bistro - Designist (10)Mai multe despre pernuțele imprimate cu fotografii din Cluj ale designerului Adrian Balcău citești aici

Perne-Ca-la-Oras-Adrian-Balcau

Decorul Mint Bistro  este creat de Dacian Morar, care împreună cu un prieten a deschis în iunie micul bistro cochet. Dacă vă mai amintiți, Dacian este și creatorul Cluj Apartments.

“Pe Adrian Balcău  l-am descoperit pe Designist. 🙂 Am citit că este un designer din Cluj, aşa că, în spiritul nostru de a favoriza colaboratorii locali, l-am contactat şi am cumpărat câteva perne pentru banchetele de la Mint. Mi s-a părut că imaginile sale urbane, manipulate foarte original, se potrivesc în spaţiul nostru “fresh”.

Pe Eliza Jurca, de la 7 Lămpi, o cunoşteam mai demult prin intermediul unor prieteni comuni. Lămpile sale lucrate manual din hârtie reciclată fac un joc de lumini fermecător pe pereţii albi de la Mint”, povestește Dacian.

Mint Bistro - Designist (2) Mint Bistro - Designist (3) Mint Bistro - Designist (9)Mint este un mic bistro cu 10 mese pe strada Gheorghe Șincai sau, cum îi spune Dacian, un proiect de suflet mai mult decât o afacere. Are două zone amenajate distinct, parterul și subsolul, și o livadă minunată. Iar casa este o clădire veche pe care proprietarii au renovat-o cu grijă:

“O parte din sculpturile de piatră de pe faţadă le-au găsit în podul casei, puse la “păstrare”, altele au fost restaurate de un meşter pietrar din Turda. Am descoperit cu plăcere că în perioada interbelică în casă funcţiona o prăvălie de vinuri şi o cramă la subsol. Aşa se justifică frumoasa pivniţă cu bolte de cărămidă, de dimensiuni generoase, pe care şi noi am amenajat-o ca wine bar”, spune Dacian.

Mint Bistro - Designist (5) Mint Bistro - Designist (6)

Ni s-a părut interesantă și experiența lui Dacian în amenajarea Mint Bistro, cu totul diferită de cea amenajării apartamentelor fermecătoare cu care ne-a obișnuit deja:

“Obişnuit cu amenajările mele de la Cluj Apartments, am fost tentat să aglomerez cu culoare sau cu obiecte, dar am descoperit că un spaţiu public, fie cafenea sau restaurant, se decorează foarte diferit de o casă de locuit. Într-un spațiu public, mulţimea de oameni aduce suficientă culoare şi dinamism. Oamenii, în diversitatea lor, cu înfăţişări şi haine diferite, devin parte a decorului. Iar spaţiul parcă cere să fie aerisit şi minimalist, pentru a echilibra vizual întregul.”

Mint Bistro - Designist (7)La Mint mănânci sănătos, te relaxezi în livadă sau bei un vin în răcoarea subsolului:

Mint este un spaţiu luminos, “fresh”, epurat de decoruri inutile, cu muzică bună, şi nu în ultimul rând… la Mint nu se fumează 🙂 – ne asigură Dacian.

Mint Bistro - Designist (1)În weekend-urile în care ploaia nu dă târcoale, Mint Bistro se mută în livadă, adică la câteva minute de casa din Gheorghe Șincai, pe un deal – strada Eta Boeriu. Aici ești invitat la brunch, iar meniul e anunțat din vreme pe pagina de facebook. Așadar, dacă visezi, ca și noi, la un weekend în hamacul de sub copac, cu pauză de bunătăți sănătoase la masa din baloți de paie, stay cu ochii pe Mint.

Mint Bistro - Designist (11)

Un traseu complet de Designist în Cluj, găsești aici.

Fotografii: Andra și Marius Drăgan

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed