combic, sursa ta de nordic în București

Intrăm abrupt în subiect și te întrebăm: “în amenajarea de la tine de acasă ai prevăzut și un buget dedicat decorațiunilor?”. Suntem curioși, pentru că, cel mai adesea apare următorul scenariu. Fie designerul sau arhitectul nu mai primește ok-ul pe acest buget și atunci rămâne totul în seama “suvenirurilor beneficiarului”, care de cele mai multe ori nu se integrează prea lin noului context. Fie, în lipsa designerului sau a arhitectului care amintesc de buget, când ai ajuns la decorațiuni, economiile tale pentru amenajare s-au epuizat deja.

combic6Showroom-ul combic sau cum să te simți ca un copil în fața vitrinei cu jucării… nordice. 🙂

De ce insistăm cu accesoriile și decorațiunile? Pentru că lor li se datorează foarte mult din aerul altfel al decorului tău. Și, cu atât mai mult cu cât amenajările noastre nu sunt neapărat individualizate de piese cu semnătură, vei vira designish ambianța de acasă, și în același timp smart & economic, cu ajutorul accesoriilor. Unde mai pui că, în multe dintre amenajările cu buget mediu, ajungem să recunoaștem aceleași piese de mobilier. Așadar, accesoriile chiar trebuie luate în serios.

decoratiuni si accesorii

Știm ce vei spune – accesoriile de design costă. Da și nu. Iar când spunem că și sursa ta poate fi combic, ne referim la prețuri accesibile (de exemplu, multe dintre accesoriile și decorațiunile ce vin de la branduri nordice au prețuri sub 100 lei). Cum stilul nordic, aerisit, minimal este mai nou un deziderat pentru locuințele noastre mici și nu foarte luminoase, noi chiar ne-am bucurat să descoperim această oază de nordic accesibil ce livrează peste tot în țară. Dar căreia îi poți face și o vizită în București, în showroom-ul cosy de pe Bulevardul Dacia numărul 68.

Ruxandra Radian -Combic - DesignistRuxandra Radian, arhitect și fondator combic

Ruxandra este arhitect și, ghidată de ceea ce ea numește uneori naivitate, iar noi entuziasm, semnează selecția combic de decorațiuni și accesorii, la care se adaugă, după cum vei descoperi, și câteva piese de mobilier foarte decorative.

Combic este și rezultatul pasiunii ei, dar și al căutărilor ca arhitect și designlover. După doi ani petrecuți la  Londra, în care magazine dichisite de cadouri și decorațiuni erau parte integrantă a… comunității, le-a simțit nu numai lipsa în București, ci și nevoia de a fi prezente în peisajul urban de la noi, în zonele unde oamenii ies să se plimbe, să mănânce, să caute altfel de piese și cadouri, în selecții fine.

decoratiuni si accesoriiBoluri de ceramică pastel, pentru mixuri apetisante.

Și-a gândit business-ul sănătos și sustenabil. Inspirată de comercianții londonezi, spune că i-ar plăcea ca magazinul ei să contribuie la apropierea comunității și să facă parte dintr-o zonă de interes, cu cafenele și shop-uri interesante, care creează o atmosferă cool. Nu ezită să spună “Nu” atunci când produsele cerute nu se potrivesc, dar nici nu se dă înapoi de la a te ajuta să-ți duci planurile de amenajare până la capăt. Și cu siguranță vom mai auzi de mici evenimente interesante ce vor avea loc la combic.

Am fost inspirată de ce văzusem în alte orașe mari, la acest capitol. În Londra mă plimbam și mă bucuram, ca un copil în fața vitrinei cu jucării, când găseam shop-uri cu o selecție inspirată de design. Atunci mi-a încolțit ideea de a încerca să fac așa ceva în București.

decoratiuni si accesoriiFotoliu din metal și pânză (costă 310 lei) – o alegere lejeră & cool pentru livingul de la interior sau de afară.

Care a fost firul roșu în selecția brandurilor din showroom? Ce colecție de țări ai adus pe Bulevardul Dacia numărul 68?

Am încercat să găsesc obiecte care să aibă utilitate și care, în plus, să se încadreze într-o gamă de prețuri medii. Scopul meu era ca oamenii cu venituri normale, care vor să-și amenajeze casele într-un stil fresh și contemporan, să-și poată permite produsele combic.

Principalii furnizori ai shop-ului sunt trei branduri din Danemarca și anume: HouseDoctor, Bloomingville și Hubsch.

La Bibol, din Franța, am găsit boluri din bambus, având o calitate foarte bună și o estetică plăcută. Am adus covoare din materiale naturale și câteva piese din cupru de la Zenza, din Olanda; am mai adus ceramică japoneză de la un brand tot din Franța, pentru că mi-a plăcut mult simplitatea desenului liniar al bolurilor și al farfuriilor. Am prospectat diferiții furnizori mergând la târgurile de design de la Paris, mai exact la Maison&Objet, unde oferta este incredibil de vastă.

Am văzut odată, la târg, un fotoliu într-un stil care nu aparținea nici modernului, dar nici clasicului. M-au fermecat frumusețea detaliilor, forma elegantă, culorile și… gata, m-a luat valul și am comandat câteva bucăți pentru magazin, fără să mă mai gândesc la preț… Sunt produse de mobilier de la un mic atelier din Belgia – Du Long et Du Lé, pe care le găsesc interesante pentru un interior contemporan.

decoratiuni si accesoriiOglindă de masă din cupru, cu două fețe, mereu practică și stylish. Vazele faine tot la Combic le găsești.

Cât de des apar în vitrina Combic piese și branduri noi? Cum le descoperi și care sunt criteriile tale (obiective și subiective) de selecție? 😉

Ne străduim să aducem piese noi cât mai des pentru că, din păcate, consumatorul de azi, în orice domeniu, este obișnuit să primească tot timpul noutate. Asta e o presiune reală pentru orice comerciant.

Ne dorim să aducem și branduri noi, dar e mai dificil de realizat pentru că primele contracte sunt condiționate de o sumă minimă de începere a colaborării, iar suma este minimă, dar nu tot timpul mică. Trebuie să cântărești bine când vrei să aduci un furnizor nou.

Produsele selecției combic le descopăr la târguri de specialitate unde e pasionant să mergi. Acolo mă învârt de nu știu câte ori pe la diversele standuri și încerc să cântăresc ce e potrivit pentru clienții din România, care e raportul calitate – preț. Bineînțeles, sunt și subiectivă uneori sau prea entuziastă, când mă îndrăgostesc de unele produse.

decoratiuni si accesoriiScenarii fresh pentru măsuțele tale de cafea. Iar măsuțele tot la Combic te așteaptă. 🙂

Cât de mult ții cont de sugestiile clienților sau de preferințele colegilor arhitecți în conturarea “vitrinei” combic?

Încerc să țin cont de păreri sau cerințe concrete pentru că scopul e să oferi ceea ce este dorit. Din acest motiv, aducem și produse la comandă. Dacă respectivele cerințe însă ies prea mult din stilul care caracterizează selecția combic, nu o mai facem, pentru că poate să ne aducă prejudicii de imagine, cum zic vedetele. Glumeam, nu suntem încă vedete, dar ținem la stilul nostru. 🙂

decoratiuni si accesorii
Cea mai caldă atmosferă, datorită lămpilor diafane de la combic. Prețurile lor încep de la 142 lei.

Care dintre categoriile de produse se bucură până acum de cel mai bun feedback? Și când sunt cumpărate cel mai des: pentru proiecte de amenajări sau cadouri pentru designlovers?

Nu sunt categorii de produse care s-au bucurat de un interes mai special. Au fost unele produse care au avut mai mult succes și altele care nu sunt prea apreciate.  Învățăm din asta și sper să ne ajute pe viitor.

Am început să avem și clienți arhitecți sau designeri care își caută accesorii pentru proiecte. Acestora, sau chiar și beneficiarilor direcți, le oferim și posibilitatea de a comanda din cataloagele furnizorilor noștri, unde pot găsi o gamă mai mare de accesorii pentru interioare decât avem noi pe stoc. Până acum însă, au predominat vânzările către persoane preocupate de design și de spațiul în care trăiesc sau care doresc să ofere un cadou.

decoratiuni si accesoriiPiese combic integrate unui colț designish care poate veni și în livingul tău. Scenografică lampa neagră de masă, căreia îi stă bine și pe podea (costă 380 lei).

combic furnizează și servicii de design interior sau consultanță, odată cu piesele pe care le alegi pentru amenajare?

Da, sigur, dacă suntem solicitați să facem și proiecte de amenajări interioare. De câtva timp în echipa noastră a venit și o tânără absolventă de design interior – Alexandra Petenchiu, așadar avem forțe extinse în această direcție. Eu, cu experiența de câțiva ani de lucru în domeniu, și ea, cu o gândire fresh, de om proaspăt ieșit din școală și cu abilități în mediul online.

decoratiuni si accesorii Un scenariu simplu și expresiv, și un fotoliu delicios, roz. E printre piesele noastre preferate din selecția combic.ro. 🙂

Cât de importantă e, pentru voi, consilierea sau chiar educarea clientului? Astfel încât, chiar dacă nu e neapărat pasionat de design, să înțeleagă care e diferența dacă alege produsele voastre și nu orice alt accesoriu.

Consilierea e importantă, într-adevar, pentru că îi dă clientului încredere în tine. Și eu, ca arhitect, capăt încredere când primesc sfaturi pertinente despre montaj de la furnizori.

De aceea, am încercat și eu să aplic asta în munca de la combic. Ceea ce am constatat în aceste câteva luni este că onestitatea și pasiunea pe care le exprimi când îți vinzi marfa au mare putere de convingere.

Primim întrebări de genul: S-ar potrivi lampa X de pe site-ul combic.ro într-un dormitor de 10 mp? Dacă răspunsul cinstit e Nu, eu întotdeauna răspund cu Nu. Prefer să ajut clientul să-și rezolve problema și nu vreau să vând de dragul de a vinde.

decoratiuni si accesoriiTexturile naturale sunt cele care imprimă calitate și un sentiment de bine decorului. Îți vom povesti curând despre covoarele din lână naturală, cu pattern-uri grafice, create de un artizan din România, ce vor putea fi comandate prin combic.

Ce îți dorești să schimbi sau să îmbunătățești în relația reprezentant showroom vs. arhitect/designer de interior?

Experiența scurtă de owner la combic, pe care o am de 7-8 luni, m-a îmbogățit enorm cu cunostințe foarte diverse. Din punct de vedere al relației cu clienții, încerc să fiu promptă, să-i ajut cu informații exacte despre produse și despre alte aspecte ale unei amenajări de interior. Dacă au nevoie, îi îndrum către alți furnizori de produse pentru amenajarea casei. Scopul meu principal e să-i ajut.

E un avantaj faptul că sunt clientul unor furnizori din domeniul decorațiunilor pentru proiectele mele și știu cu ce mă confrunt în munca asta. Eu una fac cu pasiune și munca de arhitect, și pe cea de owner de shop.

Cred că trăim, încă, o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Asta îi determină pe oameni să fie atenți pe ce își cheltuiesc banii astăzi. Apetitul pentru design, însă, a crescut în mod evident, ceea ce e îmbucurător.

decoratiuni si accesoriiAplică pentru citit foarte practică & stylish: o mică etajeră cu bec vintage inclus.

decoratiuni si accesorii

Fotoliu la limita dintre clasic și modern, produs de un atelier de familie, din Belgia, cu o experiență bogată în producția de mobilier.

decoratiuni si accesoriiNatura este sursa principală de inspirație pentru decorațiunile în stil scandinav. Găsești bolurile de bambus aici.

Pentru că multă lume vorbește acum de rezultatele din online versus offline, pentru combic cum se văd lucrurile? Ar fi la fel dacă ar exista doar magazinul online sau doar showroom-ul?

Concluzia mea de până acum este că în România, azi, sunt necesare amândouă opțiunile. Online-ul este foarte important pentru că îi dă clientului posibilitatea să se informeze cu ușurință de oriunde s-ar afla. Pe tabletă, pe telefon, la birou sau acasă, seara, te informezi, căutând pe site-uri. În plus, timpul nostru a devenit atât de prețios în ziua de azi, încât e esențial să avem posibilitatea asta. Apoi, dacă clientul dorește să vadă obiectul înainte să-l comande, vine în showroom. Sunt mulți cei care și-au exprimat dorința de a vedea fizic obiectele de pe site înainte să cumpere.

Inițial credeam că putem vinde doar online, dar mai apoi am oferit și posibilitatea de a fi accesați prin showroom. Asta a mărit cheltuielile lunare, dar am recurs la o soluție neconvențională, deci mai ieftină.  Nu am ales un spațiu comercial pentru că nu erau bani pentru o asemenea cheltuială.

Avem showroom-ul într-un spațiu de locuit, la parterul unui bloc. Mă bucură mult și faptul că avem clienți din cartier care, odată ce au fost la noi, revin pentru a căuta un obiect, un cadou. Îmi place mult ideea comunității într-o zonă de locuit, unde cumperi de la piața din zonă, mergi la cafeneaua din colț sau la magazinul de vinuri de vizavi. De ce nu și un mic shop pentru decorațiuni și cadouri?

decoratiuni si accesorii

Lampa de hârtie cerată (costă 280 lei) dă un aer suav, artistic unei încăperi nesofisticate.

decoratiuni si accesorii

Cum ai resimțit tu experiența antreprenorială a creării unui magazin online de design, a promovării lui, analizării feedback-ului și rezultatelor pe piața din România?

Cred că într-un mic business trebuie să investești foarte multă muncă la început ca să acoperi responsabilități pe care, într-o companie mare, le gestionează diferiți oameni specializați pe domenii de creație, marketing, vânzări, financiar. Asta înseamnă un consum mai mare de energie.

Am emoții uneori pentru combic, iar alteori am satisfacții care mă fac sa fiu încrezatoare în viitorul său. Creșterea unei asemenea afaceri e lentă și necesită răbdare. Mi-am petrecut mai puțin timp cu familia și asta e supărător oarecum, dar ei sunt înțelegători, trăiesc  alături de mine experiența nouă la care m-am angajat și se bucură când am satisfacții. În privința unei analize exacte a rezultatelor, cred că încă e devreme, mai avem de învățat din experiență.

decoratiuni si accesoriiVasele interesante, prin formele și texturile lor, fac din banala etajeră un tablou. Preferatele noastre sunt cele ceramice cu baza din plută! Le găsești la prețuri începând de la 28 lei.

combic.ro livrează oriunde în țară?

Da, livrează cu ușurință oriunde în România. Obiectele noastre sunt obișnuite cu drumul… Ele vin de departe uneori, fiind produse în diverse țări ale lumii, ajung la furnizorii noștri și apoi la noi. Combic însă va începe să producă obiecte de design și în România, fiindcă suntem conștienți de beneficiile generale ale producției locale și credem că avem și competența să facem acest lucru.

combicBibolNatură vie cu boluri multicolore, din bambus

decoratiuni si accesoriiColț din showroom-ul combic

Nu uita, plimbarea de weekend poate include și o vizită pe Bulevardul Dacia numărul 68. La parter vei găsi acest mic univers al cadourilor cu iz nordic și dichis.

Între timp, le poți face o vizită virtuală pe sitepagina de Facebook.

Fotografii: Andreea Goia, Oana Pop și Arthur Țințu

One Comment

  1. Fotoliul roz este senzational. Cred ca merge si de o motaiala la amiaza 😀

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed