Renovarea unei case vechi, de 2,8 metri lățime: provocarea unui arhitect român în Bruxelles

Ușor de zis, greu de făcut, așa a fost mutarea în casă nouă pentru Mălina, arhitect român care locuiește deja de patru ani la Bruxelles.

Știm cât de anevoioasă poate fi doar căutarea unei locuințe. Ne imaginăm efortul lor, un cuplu tânăr, la început de drum, într-un oraș în care prețul unui studio de 40 metri pătrați, situat într-o zonă bună, ajunge undeva la 200.000 euro. Așadar, Mălina și soțul ei, Alex, s-au reorientat către cumpărarea și renovarea unei case vechi, iar după lungi căutari au și găsit-o. Este o căsuță de 52 metri pătrați, aflată într-o zonă liniștită din apropierea unui parc, cu o grădină mică în spate, ce îi încurajează să se bucure din plin de acele zile fericite, cu soare.

malinaalex_casuta bruxelles_designistMălina ne-a mărturisit că urmărește demult Designist. Și, inspirată de poveștile noastre despre case frumoase și decoruri cu provocări incluse, și-a dorit ca experiența ei și tot efortul din spatele renovării căsuței din Bruxelles să-i ajute pe toți cei care au de-a face cu amenajări “dificile” și spații mici. A fost o plăcere să stăm la povești, chiar dacă la distanță. 🙂

casuta-Bruxelles_Designist9

After

casuta Bruxelles_Designist12

“Starea în care se afla casa era de nedescris – pe parcursul renovărilor ne-am dat seama că era chiar mai rău decât preconizasem. Am avut noroc cu lumina caldă ce inunda tot spațiul, care ne-a convins să o cumpărăm,” ne-a povestit Mălina.

Before

1acasuta bruxelles_before_designistCăsuța din Bruxelles a suferit cam toate intervențiile posibile, pas cu pas. Mai întâi au dărâmat câțiva pereți interiori, au fost lărgite ferestrele și a fost refăcut acoperișul, precum și planșeul dintre cele două etaje. Pe urmă au fost izolați pereții exteriori, înlocuită tâmplăria, schimbată instalația sanitară, cea electrică și abia apoi a apărut căutarea finisajelor și a pieselor de mobiler.

“De aici a început adevăratul proiect: ne-am dorit ceva cald și luminos, pentru că în Belgia soarele se lasă așteptat. La parter am amenajat bucătăria, livingul și baia de serviciu, iar la etaj sunt dormitorul și baia matrimonială,” ne spune Mălina. Cea mai mare provocare a fost însă nu starea precară în care au găsit casa, ci lățimea de doar 2,8 metri a interiorului.

casuta-Bruxelles_Designist17Zidul din cărămidă, vopsit alb, sporește lumina în casă.

casuta-Bruxelles_Designist18

casuta-Bruxelles_Designist13

Arhitecta ne povestește despre soluțiile impuse de lățimea atât de mică a parterului: “Din cauza spațiului îngust, livingul l-am «concentrat» spre peretele-cinema, pe care proiectăm filme. În același timp, dala de beton din living devine banchetă în momentele în care avem casa plină de prieteni. Când am turnat betonul, am realizat și traseul instalației termice în această zonă. Astfel am încălzit singurul element «rece» din casă și am evitat încărcarea spațiului cu scaune și fotolii suplimentare.”

parter_living12

Mobila din living ascunde ingenios zona de birou. Odată ce munca e gata, ușile corpului de mobiler se închid, scaunul se întoarce la insula de bucătărie, iar proprietarii se mută pe canapea, la un film proiectat direct pe perete. 

parter_living02_casuta-bruxelles_designist

casuta Bruxelles_Designist11

Masa de dining e extensibilă, iar în jurul ei pot sta și opt persoane. 

Before3acasuta bruxelles_before_designist

After

3bcasuta-bruxelles_after_designistCovorașul tradițional din bucătărie este un cadou de la bunica arhitectei, venit tocmai din Maramureș. 

Același spațiu îngust aproape că a determinat eliminarea insulei centrale din bucătărie, din continuarea mesei de dining, ce are prevăzute sertare pentru depozitare de 40 de centimetri adâncime. Mălina se bucură acum că au păstrat-o, pentru că a devenit în scurt timp locul cel mai popular din casă, începând cu micul dejun și continuând cu prepararea cinei cu ajutorul prietenilor veniți în vizită. 🙂

detaliu bucatarie01_casuta bruxelles_designist

Deschide dulapul și pornește espressorul. E deja în priză, deci nu riști să rămâi fără cafea, oricât de somnoros ai fi. 🙂

parter_bucatarie02_casuta-bruxelles_designistGrinda din lemn, recondiționată este singurul element păstrat din vechea casă.

casuta Bruxelles_Designist19Lemnul masiv al pardoselii ajunge în toate încăperile, inclusiv pe scări și în băi, pentru a păstra o unitate caldă. casuta Bruxelles_Designist20

“Scările au fost prevăzute cu sertare integrate pentru încălțăminte, iar lângă am creat un mic vestiar, din același tip de lemn,” ne explică Mălina.

parter_toaleta01_casuta bruxelles_designistBaia de serviciu, de la parter, finisată cu travertin.

etaj_scara01_casuta bruxelles_designist

Before6acasuta bruxelles_before_designist

After

6bcasuta-bruxelles_after_designist

În timpul lucrărilor de renovare a existat și un episod amuzant, de care Mălina își amintește cu haz: “am văzut că nu mai există planșeul dintre etaje, totul era un mare volum cu înălțimea de 5 metri, practic nu mai aveam etajul. Îi povestesc amuzată soțului meu că asta e, mai rău de atât nu se poate și că de acum nu putem decât să reconstruim, iar cu siguranță la următoarea vizită vom fi mai plăcut surprinși. În schimb, data următoare nu am mai găsit nici acoperișul, așa că aveam doar patru pereți și o priveliște minunată… spre cer.” 🙂

casuta-Bruxelles_Designist3Corpul suspendat de depozitare din dormitor este și suport pentru masa de călcat. Iar masa poate sta, în timpul funcțiunii, pe corpul de jos. Ingenios și eficient.

casuta Bruxelles_Designist5

casuta Bruxelles_Designist0Mălina ne-a mărturisit că pentru alegerea corpurilor de iluminat din dormitor s-a inspirat pe de Designist. În lipsa unei înălțimi corespunzătoare, lămpile au fost adaptate, micșorate și poziționate pentru a crea o lumină versatilă și ușor de direcționat.

detaliu dormitor02_casuta bruxelles_designist

Before

7acasuta bruxelles_before_designist After7bcasuta bruxelles_after_designist

În baia matrimonială au ales plăci de travertin, iar cada a fost îmbrăcată în pietre de 30 centimetri, fixate pe plasă. Golurile dintre pietre au fost umplute cu chit alb, impermeabil.

etaj_baie02_casuta bruxelles_designist

casuta Bruxelles_Designist15

Iată și locul perfect pentru savurat o cană de vin fiert și o cutie de bomboane belgiene. Vara mizăm pe o bere de la Delirium, desigur, dar ciocolata o păstrăm indiferent de anotimp. 😉

casuta Bruxelles_Designist16

Ne-am întrebat dacă a meritat tot efortul din spatele acestei renovări și amenajări totale și dacă nu cumva ar fi fost mai simplu să-și cumpere cu spațiu nou. Mălina ne-a asigurat că a meritat cu siguranță, chiar dacă pe alocuri bugetul a mai fost depășit. “Cea mai mare provocare,” ne spune ea, “a fost să știu ce ne dorim, dar și ce putem din punct de vedere financiar. La final, pot spune că a ieșit mult mai bine decât speram. Ne bucurăm că am avut curajul să ne implicăm într-un astfel de proiect. Iar grădina e cireașa de pe tort, o folosim deja din plin, mai ales vara.”

Fotografiile vin de la Mălina și Alex.

6 Comments

  1. Simona

    Buna. Am o curiozitate: in spatele travertinului, la salile de baie, au folosit si hidroizolatie, sau doar chitul impermeabil? Multumesc!

    • Malina

      Buna, Simona,

      Nu am folosit deloc hidroizolatie, producatorii au spus ca este suficient chitul. Practic depinde de specificatiile tehnice date de fiecare producator.

  2. viorel

    casa malinei

  3. ana

    Super idea cu sertarele inserate in trepte. Baia este genial facuta cu piatra. Felicitari!

  4. super

  5. Cristina

    îmi place foarte mult renovarea! felicitări! pot să îți cer mai multe detalii despre prețul întregului proiect?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog