Un altfel de acasă: imprevizibil, cu iz interbelic, ieșit din tiparele statului la bloc
Mergând agale pe strada Mătăsari, nu poți să nu te întrebi ce poate fi mai spectaculos decât un București interbelic, o epocă a efervescenței culturale, ideologice și, mai ales, artistice. Ei bine, încă mai poți găsi acest spectaculos și astăzi, într-o capitală mai gri, cu fel și fel de influențe, dar cu la fel de mult potențial ca în vremurile de altădată. Este ceea ce ne-a inspirat apartamentul de 100 metri pătrați, adăpostit la etajul întâi al unei clădiri interbelice din 1939, pe care noi l-am denumit simplu un altfel de acasă. Acesta este locul unde Alex Bucur, arhitectul Interiology Design Studio, a reușit, în doar cinci luni de zile, să creeze un echilibru fin între o atmosferă caldă și elemente îndrăznețe. Aici ne-am oprit din plimbarea tomnatecă, în timp ce entuziasmul ne-a luat-o înainte scotocind prin toate cotloanele.
De cum am intrat pe ușă ne-am întrebat cine locuiește aici. Ca să nu vă mai ținem în suspans, vă spunem că gazdele noastre sunt un cuplu tânăr, pasionat nu doar de arhitectura interbelică și design, ci și de sport. Ea lucrează de acasă, așa că avea nevoie de mult frumos în jurul ei, de o zonă de living spațioasă, o bibliotecă încăpătoare în care cărțile vin și pleacă, un interior simplu, dar care să emane căldură.
Amenajarea unui altfel de acasă a avut ca punct de plecare stilul nordic, cu accentul pus pe lemnul cald și fundalul alb, perfect pentru cele câteva decorațiuni ulterioare și mobilierul retro-contemporan. Mirodeniile ce dau savoare decorului sunt plăcuțele ceramice vechi și noi, obiectele cu încărcătură sentimentală ce au fost adaptate și integrate scenariului, dar și accentele industriale.
Iar Alex vine în completare cu pașii procesului creativ:
Masa de dining a fost creată de Alex Bucur în colaborare cu Parchet pe Viață, iar scaunele Philippe Starck vin de la Pedrali.
Curiozitatea ne-a împins să întrebăm și cum arăta aparatmentul în momentul achiziționării de către noii proprietari, căci, în mod clar, o asemenea bijuterie arhitecturală a fost martora multor generații și evenimente. Alex ne-a explicat astfel, pe larg, că amenjarea apartamentului interbelic a plecat și de la soluționarea unor probleme practice:
A doua schimbare majoră a fost compartimentarea băii mari, nu foarte ergonomice, la momentul achiziționării apartamentului, în două camere separate, mai practice și mult mai bine organizate. Astfel a rezultat o baie legată de dormitorul matrimonial și alta păstrată special pentru oaspeții care vin în vizită. În cea din urmă ne-am permis și noi să ne băgăm nasul pentru a vă arăta ce bine a ieșit.
Cum era și normal, un altfel de acasă are musai nevoie de artă și elemente decorative cu suflet.
Nu e greu deloc să înțelegem de ce activitatea preferată într-un apartament diferit de cele de bloc este savurarea unui pahar de vin lângă soba-șemineu, în timp ce gândul zboară liber către o căsuță de lemn, cu verandă mare, luminoasă, pe malul unui lac, privind spre munții din zare – exact așa cum ne-au povestit gazdele noastre. Fotografii: prin Interiology Design Studio |
Salutare,
Imi place foarte mult!
Foarte dragut amenajat apartamentul. Va multumesc pentru inspiratie!
As vrea sa va intreb daca stiti cumva de unde e lustra din dormitor?
Cu drag,
Adela
Superb! Aveti si poze cu bucataria si dresingul?
Cat de frumos poate sa arate o casa care nu este incarcata cu lucruri inutile
Buna Adela,
Lustrele din dormitoare sunt de la Mobexpert iar veiozele de la pat de la Bo Concept.
Ana, bucataria si dressingul nu au fost fotografiate,fiind considerate de catre proprietari ca fiind camere zone intime si era destul de greu sa le pregatim pentru sedinta foto.
Superb amenajat apartamentul!
Am remarcat ca tabloul cu Brancusi, nu este un colaj digital, ci un colaj realizat manual, din mii de bucati de hartie, rupte din reviste.
Superba amenajare! As vrea sa stiu daca puteti sa imi spuneti de unde este semineul? Va multumesc!
Semineul a fost achizitionat de la Seminee Stefanescu, modelul se numeste Ottawa.
Legat de tabloul lui Ovidiu Solcan, da, este expert in a face arta din mii de bucatele taiate din ziare si reviste.
Bună,
Așa este, am rectificat.
Mulțumim!
Buna Alexandru,
Cat m-ar costa sa-mi dai un sfat de amenajare pentru garsoniera mea de 35 mp utili cu bucataria open space.
Multumesc,
Simona
Buna, Simona!
Te rugăm să iei legătura cu arhitectul în particular, pentru a cere o oferta de preț pentru serviciile dorite.