Viitorul poartă amprenta Saint-Gobain

După ce, de-a lungul istoriei, Saint-Gobain a fost furnizorul materialelor inovatoare pentru monumente și clădiri ce au scris istoria arhitecturii, precum Palatul Versailles, Teatrul Balșoi, Statuia Libertății sau aeroportul internațional din Copenhaga, liderul materialelor de construcții acceptă provocarea de a demonstra că „sky is the limit” este doar o expresie. Pentru Saint-Gobain, inovația schimbă lumea. Au demonstrat deja asta prin inventarea unor oglinzi și rame speciale, proiectate să reziste în spațiu.

Până acum, limitările erau date de materialele care nu erau capabile să reziste radiațiilor. Mai nou, cei de la Saint-Gobain au reușit să producă un nou tip de material, carbura de siliciu, care este foarte rigid, rezistent la șocuri termice și la radiații.

În încercarea de a reduce efectul distructiv al radiațiilor, Saint-Gobain Crystals a produs inclusiv un tip de senzori utilizați pentru detectarea radiațiilor în spațiu – senzorii de scintilație.

O altă contribuție pentru intrustria spațială, tot sub umbrela Saint-Gobain, sunt dispozitivele de etanșare de înaltă performanță OmniSeal, care se regăsesc în sistemele de conectare fluid-gaz, în sistemele de presurizare și în combustibil sau în interiorul altor pompe de fluid din interiorul motoarelor de rachete. De asemenea, aceste dispozitive sunt renumite pentru auto-lubrifiere, frecare redusă și rezistență la uzură.

Care sunt noile aplicații spațiale de care se leagă numele Saint-Gobain și la ce descoperiri concrete a dus invenția lor?

  • Oglinzile și cadrul principal pentru telescopul spațial al satelitului european Gaia. Misiunea în care este antrenat acest satelit are ca scop construirea unui catalog 3D al spațiului, cu un conținut de aproximativ 1 miliard de corpuri astronomice, în principal stele (aproximativ 1% din corpurile cerești ale Căii Lactee). Nava spațială va monitoriza stelele targetate de  aproximativ 70 de ori într-o perioadă de cinci ani. În plus, se așteaptă ca satelitul Gaia să detecteze mii, chiar zeci de mii de planete de mărimea lui Jupiter, dincolo de sistemul solar.
  • Spectrometrul de raze gamma, care a descoperit apă sub formă de gheață pe suprafaţa Lunii în timpul misiunii Lunar Prospector. Obiectivul spectrometrului de raze gamma a fost proiectat să cartografieze abundența de elemente aflate pe suprafața Lunii. Acesta a fost conceput pentru a înregistra spectrul de raze gamma și neutronii emiși în urma dezintegrării radioactive a elementelor cuprinse în scoarța Lunii.

robot curiosity saint gobain designist (2)Robotul Curiosity

  • Sigilii pentru cele mai multe rachete lansate în ultimii 60 de ani, inclusiv cele mai recente rachete SpaceX.
  • Robotul NASA Curiosity dispune de şine echipate cu rulmenți Rulo în brațele sale robotice, precum și instrumente de ștergere de foraj și de suprafață. Detectorul de radiații al robotului utilizează un scintilator de plastic produs de Saint-Gobain Crystals, care detectează și identifică neutronii. Acest material emite lumină atunci când este expus la radiații. Apoi, un senzor transformă acest lucru într-un semnal electric, care trimite către NASA date despre nivelul radiațiilor de pe suprafața planetei.

robot curiosity saint gobain designist (1)O altă versiune a robotului Curiosity, echipat cu produsele Saint-Gobain

 Despre SAINT-GOBAIN 

În 2015, Saint-Gobain celebrează cea de-a 350-a aniversare, 350 de motive pentru a crede în viitor.

Cu o vastă experienţă şi capacitate de inovaţie, Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii creează, produce şi distribuie materiale de construcţii performante, oferind soluţii inovatoare provocărilor critice ale prezentului: dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător. Cu vânzări de 38.3 miliarde de Euro în 2014, Saint-Gobain operează în 66 de ţări şi are peste 170.000 de angajaţi. Pentru mai multe informaţii despre Saint-Gobain, vizitaţi www.saint-gobain.com şi accesaţi contul de twitter @saintgobain

În România, Saint-Gobain deține opt activități (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Isover, MTI Impex, PAM, Rigips și Weber), având aproximativ 1.100 de angajați și operează 12 unități de producție în opt situri industriale situate în Brașov, Brănești, Călărași, Ploiești, Satu-Mare, Tulcea, Turda și Suceava. 

Pentru mai multe amănunte, vizitaţi: www.saint-gobain.ro şi accesaţi contul de Facebook Saint-Gobain Romania.

Fotografii: prin Saint-Gobain

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed