Una dintre cele mai șic mansarde din București

Există cineva care să nu fi visat măcar o dată la o mansardă cochetă, cât de mică, dar în care să se piardă printre lucrușoarele lui, ca într-un turn de fildeș miniatural, seara, când deschide ușa de la  intrarea în casă?

SONY DSC

Noi am fi spus, aproape convinși, că visul acesta îndeplinit e rezervat doar unui nișe infime, celor mai norocoși dintre noi, doar nu plouă cu mansarde șic  în București. Din contră, ne-au corectat arhitecții Ideogram Studio (Ilinca Constantinescu, Tudor Constantinescu, Anca Cioarec, Brîndușa Tudor), în București va ploua cu mansarde fine, pentru că după acest proiect, ei mai au o mansardă în lucru! 🙂

Până să vă îndrăgostiți și voi de ce au reușit să facă ei în cei 44 mp ai acestei mansarde de pe strada Cerceluș, din București, vă facem prezentările cu echipa arhitecților, care pe lângă proiectele Ideogram Studio se ocupă și cu designul de produs: Ilinca și Tudor Constantinescu semnează lămpi metalice superbe & minimale, cu LED (v-am povestit pe scurt despre ele aici), iar Brîndușa Tudor și Anca Cioarec (sub numele Stardust) au dezvoltat două concepte super ingenioase de măsuțe, despre care vom vorbi curând pe Designist.

SONY DSCO mansardă frumoasă rimează cu o pisică grațioasă 🙂

 Podul unei locuințe sociale din 1938

Înainte de a se transforma într-o mansardă de locuit, spațiul acesta nu însemna altceva decât un pod, cel mai probabil o locuință pentru servitori: cu o lucarnă, o scară de acces și o ușă mică la intrare. Primele modificări au apărut în 2005: ferestre noi pe pantele acoperișului, termoizolare, placare cu gips-carton și amenajarea unei băi.Toate elementele de structură acum la vedere sunt însă cele originale, din 1938.

Din 2005 aici a locuit sora actualei proprietare, astfel că arhitecții au găsit spațiul cu îmbunătățiri deja făcute. Au preluat proiectul în ianuarie 2013, iar în mai totul era gata pentru mutarea proprietarei – printre altele, prietena lor care se întorcea în țară după o experiență de lucru de 10 ani prin Europa.

“Noi am găsit mansarda gata termoizolată, cu instalațiile trase, însă încă neorganizată și ușor întunecoasă din cauza finisajelor închise la culoare”, spun arhitecții Ideogram Studio.

SONY DSCBarul și leagănul. În spatele leagănului, în dulapul mare alb a fost creat un hublou, unde e pusă în lumină o pereche de pantofi!

Mici obstacole

Vorbeam la începutul articolului de norocoșii proprietari ai unor astfel de oaze… rare. În cazul acestei mansarde, prietenia dintre arhitecți și proprietară a făcut ca și în cazul obstacolelor inerente lucrurile să meargă șnur, fără ezitări și soluții tărăgănate, ci mai degrabă cu “plăcute excursii împreună prin cele mai neobișnuite locuri pentru alegerea tuturor accesoriilor, materialelor”, cum ne povestesc Ilinca și Brîndușa:

“Singurul moment delicat a fost acela în care am ajuns la schimbarea parchetului, fiindcă am fost nevoiți să verificăm planeitatea grinzilor de lemn și să înlocuim stratul suport al pardoselii, etapă neprevăzută.

Și proiectul de instalații electrice a fost un pic mai complicat, mai ales că trebuia să facem stricăciuni cât mai mici în pereții de gips-carton. De asemenea, un moment care a unit definitiv echipa beneficiar-arhitect a fost achiziționarea și asamblarea pieselor pentru peretele mozaic din baie.”, povestesc arhitecții.

image descriptionPeretele mozaic al băii

SONY DSC

Secrete ludice, feminine

În cele 5 luni ale amenajării spațiul de 44 mp și-a schimbat cu totul înfățișarea, iar noi am fost curioși să aflăm care au fost secretele acestei atât de bune organizări, încât și nevoile, și personalitatea proprietarei să-și găsească 5 zone atât de șic conturate: patul- canapea, biroul, barul, leagănul și, obiectul central, o comodă mare cu butoni jucăuși.

Prima decizie a fost aceea de a crea un fond continu pereți-pardoseală-tavan care să lase să se citească structura de lemn. Apoi din loc în loc, în planul alb au apărut întâmplările.

Știam că vom avea un perimetru aproape integral dedicat depozitărilor: dulap de haine, birou, bibliotecă și că vor fi 5 zone conținute de acest contur: patul- canapea, biroul, barul, leagănul și în centrul tuturor lucrurilor, obiectul-simbol al mansardei, “boudoir-ul”, care în doze mari sau mici ascunde esențe de feminitate.

SONY DSC“Boudoir-ul” și, în spate, sub fereastră, un spațiu de lucru unde să poți și visa 🙂

SONY DSCLeagănul, taburetul din multe perne, lămpile, butonii diferiți ai sertarelor și nuanțele de șerbet sunt detaliile decisive care sporesc dependența de mansarde cochete.

SONY DSC

Un taburet care ne amintește de cele din ilustrațiile cu prințese ale Mădălinei Dumitru: la nevoie, prietenii își pot găsi loc pe pernele lui 🙂SONY DSCLampa de deasupra comodei-budoar, ca și cele din zona barului vin de la Atelier Anda Roman.

Organizare în 44 mp

Un alt aspect care a contribuit foarte mult la organizarea atât de fină a spațiului a fost relația dintre arhitecți și proprietară:

În privința organizării, dat fiind că am primit de la Livia o listă cu toate obiectele sale, totul a fost extrem de clar! Pentru că este pasionată de încălțăminte, lucru știut de toți cei care o cunosc, una dintre primele idei a fost crearea unei vitrine pentru o pereche de pantofi. Așa a apărul hubloul luminat din dulap.

Apoi, cred că al doilea must-have pe lista Liviei a fost leagănul (care este primul loc în care se așază orice nou-venit în mansardă), urmat foarte aproape de patul-ca-o pernă-uriașă. Pentru toate accesoriile am mers mereu să alegem împreună, ceea ce ne-a temperat cel puțin o dată pe fiecare în parte.

SONY DSC SONY DSCCea mai mare parte a pieselor de mobilier au fost realizate pe comandă, cu ajutorul echipei Primodat, iar pentru pat, taburet și comoda-budoar a fost necesară colaborarea echipei care se ocupa de mobilier cu tapițerul (“experimentatul Bebe Șuteu”, cum îl numesc arhitecții).

SONY DSCVedere spre patul-ca-o-pernă sau patul-canapea, la care tapițerul a trebuit să coasă câteva zile la rând.

Costurile finale, incluzând refacerea pardoselii, utilarea băii, toate elementele de mobilier și decor s-au ridicat la 350 euro/mp, spun arhitecții:

Țelul nostru a fost acela de a crea un spațiu care să o reprezinte pe Livia, un spațiu vesel, al surprizelor și bucuriilor, în care toate lucrurile să fie la locul lor, iar ea să se simtă bine și să poată primi vizite plăcute. Ultima parte a fost testată imediat și a fost minunat să vedem cât de plăcut este acest spațiu și gol, dar și plin de oameni. Și, mai cu seamă, cât de bine se potrivește să ciocnești un pahar de șampanie rose stând tolănit pe patul-canapea!

SONY DSCNe despărțim cu greu de această mansardă, dar abia așteptăm următorul proiect al arhitecților de la Ideogram Studio. Ce mult ne-am dori să plouă în București cu mansarde faine!

Mansarda din Bucuresti - Designist (12)

Fotografii: Ideogram Studio

5 Comments

  1. Cel mai mare vis legat de amenajarea propriei case – un leagan 🙂 Foarte faina ideea!

  2. gh stuparu

    Daca dna /dl arhitect se ocupa in cont de proiecte de mansardare sunt interesat de o viitoare colaborare pt o mansarda in Bucuresti – Domenii.

    Toate bune !

  3. alexandra

    Superba amenajarea, este cam ceea ce imi doresc eu doar ca as vrea grinzile de lemn sa fie o culoare mai inchisa. Dar in rest nu am absolut nimic de obiectat.

  4. ion abate

    Buna,

    credeti ca se poate amenaja ok o mansarda ca acestea:
    http://topinvestromania.wordpress.com

    Multumesc.

  5. Frumos!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed