Cât de pragmatice pot să fie idealurile? Ne arată ilustrațiile botanice Între Rame.

Și fac asta folosindu-se de siluete delicate, de detalii subtile și de toată expresivitatea #allNatural pe care ți-o inspiră un buchet de flori. Sună cam poetic pentru pragmatismul de care îți spuneam în titlu? Nu te grăbi, ne-a explicat totul chiar Raluca Rădescu, autoarea ilustrațiilor Între Rame, pe care ai cunoscut-o deja la Made in RO #allNaturalevenimentul nostru de luna trecută. Dă scroll mai jos ca să-i afli întreaga poveste 🙂 .Intre rame

Drumul spre desen și pictură al Ralucăi nu a început încet-încet, printre schițe sau șevalete, ci… direct în birouri corporatiste din domeniul financiar-bancar și din real-estate.

“Relația mea cu desenul este departe de a fi una clasică. Întotdeauna s-a dus o luptă între două laturi ale personalității mele, cea pragmatică și cea idealistă. Așa că, pe partea profesională, pentru o perioadă îndelungată, a câștigat latura pragmatică. Prietenii mei cei mai vechi știu, însă, că mereu mi-am dorit să am afacerea mea. Iar pentru că laturii mele idealiste i-au plăcut mereu lucrurile și oamenii frumoși, autentici, mi-ar fi foarte greu să aleg să fac ceva care nu are legătură cu frumosul”, ne-a spus ea. 

Declicul a apărut în urmă cu doi ani, când pasiuna Ralucăi pentru estetică și dorința de a-și decora casa cu lucrări de artă originale i-au condus pragmatismul și ideea de afacere proprie spre un punct de pornire clar: și-a propus să înceapă să vândă tablouri.

Imediat, însă, au apărut și inconvenientele: lucrările originale sunt costisitoare, mai mult decât putea suporta venitul ei de corporatist. Pe de altă parte, nu-și dorea să popularizeze nici niște banale fotocopii. Unde să găsească artiștii? Cum să împace și pragmatismul material, și idealurile conceptuale?

Intre rame

Acum, dacă nu ai intrat deocamdată pe site-ul Între Rame, se cere să facem o mică paranteză – dă click aici. Fă asta tot dintr-un motiv pragmatic: trebuie să citești sloganul găsit de Raluca – îți sugerează răspunsul la dilemele de mai sus: Identitatea vine din interior! 

Odată ce și-a găsit artistul 🙂 , Raluca ne-a spus că lucrurile au început să se lege ușor-ușor. Își dorea să pună accentul pe simplitate și armonie și să-și ajute lucrările să se integreze cât mai natural în decorul caselor sau birourilor, să dea o stare de echilibru în stil minimalist, ba chiar de contemplare. Așa că, după ce a pus în ecuație fiecare coordonată, rezultatul a fost limpede:

“Ilustrația botanică și acuarela au fost ca o dragoste la prima vedere, m-au impresionat de la prima întâlnire detaliile fine, complexitatea, verticalitatea și, în același timp, expresivitatea unei astfel de lucrări. Practic, mi-am propus să creez un produs pentru cei care își doresc să ofere un buchet de flori, însă îi oprește gândul că în două zile se vor ofili. Lucrările sunt o variantă pe termen lung, la un preț similar: cumperi o floare pentru o viață”.

Simți și aici pragmatismul din idealism? 🙂

Între rame

Imediat după ce și fondul – conceptul lucrărilor – și forma – stilul lucrărilor – au fost puse la punct, a venit rândul branding-ului. Tot din interior a venit răspunsul și aici. Doar că un interior… ceva mai larg 🙂 .

“Pentru că, din perioada corporatistă, știam foarte bine că este esențial să delegi lucrurile la care nu te pricepi cel mai bine, mi-am dorit să deleg partea de branding. Numai că latura pragmatică mi-a spus că, neavând un departament de creație, ar fi bine să-mi creez unul cu ajutorul prietenilor, măcar până când voi putea testa produsul. Așa că, după un brainstorming, am ajuns la Între Rame: am vrut ca un tablou să fie mai mult decât o pictură, să fie vorba despre interior, despre întoarcerea la natură și despre ceea ce ne face să ne simțim bine”.

Între rame

Iar pentru că ceea ce ne face să ne simțim bine nu se obține întotdeauna foarte ușor, ilustrația botanică este adeseori minuțioasă și time-consuming: Raluca ne-a spus că este mereu de preferat să lucrezi după un model real, așa încât să poți observa cel mai bine  detaliile. Ca urmare, complexitatea subiectului dictează și durata lucrării: este posibil – dar nu obligatoriu! – ca ilustrarea unei lalele să dureze seminificativ mai puțin decât a unei hortensii. Putem, astfel, să vorbim de o perioadă de la 2-3 ore până la 7 ore de lucru.

Între rame

Când s-a înscris la Made in RO #allNatural, Raluca ne-a spus că va aduce la eveniment nu doar ilustrațiile botanice originale, ci și variantele art print, un concept încă “exotic” la noi. Chiar dacă denumirea oferă câteva indicii notabile despre definiția art print-ului, am vrut să aflăm de la Raluca mai multe detalii tehnice:

“Pentru art print folosim o hârtie specială din bumbac 100%, similară celei pe care a fost creat desenul original. E nevoie de o imprimantă specială, care lucrează cu un număr mai mare de culori decât cea standard, iar asta e util ca să redai cât mai bine lucrarea originală. Toate aceste aspecte cresc rezistența în timp a unui art print – poate să ajungă chiar până la 100 de ani. În plus, art print-ul este și el semnat de autor și poate fi emis în ediție limitată. Scopul este ca în final să alegi un produs care durează în detrimentul celor de duzină”.

Între rame

Accesibilizarea artei durabile este, de fapt, unul dintre scopurile proiectului Între Rame, iar asta ne-a plăcut mult. La fel cum ne-au plăcut și planurile pe care și le-a trasat Raluca, care ne-a spus că, în timp, va propune mai multe tehnici și va colabora și cu alți artiști, fără a se abate de la stilul și identitatea pe care ea le-a creat.

“Țin foarte mult ca lucrările să fie pentru oameni, pentru acasă. Acesta este și motivul pentru care Între Rame nu este un brand personal, este mai mult despre lucrări și mai puțin despre artiști”.

Până vom vedea noile lucrări, îți urăm spor la personalizarea casei tale cu Între Rame – Raluca îți așteaptă mesajele aici 🙂 .

Fotografii: prin Între rame

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed