Cum a început povestea cu străluciri de porțelan a designerilor Studio mud. Îi vei întâlni la Made in RO #Ceramică, pe 20 mai.

Teren de joacă, dar joacă serioasă. Libertate și tenacitate. Comunicare și modelaj în spatele ușilor închise ale atelierului. Efervescență suprarealistă și forme clasice. Obiect utilitar. Cam așa poate fi rezumată povestea ce ia naștere din ceramica creată de Studio mud.

Este proiectul arhitecților Roxana Bâra și Andrei Tache, care a învățat o parte din tainele lucrului cu porțelanul la primul Curs de Ceramică: Design de obiect Creative Learning, pe care l-am organizat în 2014. Ne-au încântat rotunjimile pieselor lor și nuanțele lăptoase, care parcă se varsă una într-alta, deci abia așteptam să le vedem live la Made in RO #Ceramică, pe 20 mai, în setup-ul unui apartament dintr-o clădire monument istoric, deschisă special pentru public cu ocazia evenimentului. Detalii aici.

Studio mud.

Înaine de mud., creativitatea Roxanei și a lui Andrei, absolvenți de Arhitectură, a dospit încet-încet în domenii conexe. Andrei lucrează deja de ceva vreme în grafică și branding, iar Roxana a experimentat mai multe roluri, de la arhitect la fotograf, bucătar sau dansator. Curiozitatea i-a condus spre ceramică, unde liniștea pe care ți-o dau meșteșugul, manualitatea și alchimia din spatele arderilor i-a fascinat și i-a determinat să învețe și să exploreze.

Andrei a urmat cursul nostru de Ceramică, desfășurat sub umbrela Creative Learning, Roxana a învățat de la el, iar în 2015 au început joaca cu porțelanul. În scurt timp, joaca a devenit serioasă, iar pasul următor a fost cumpărarea unui cuptor electric pentru ceramică, pe care l-au instalat la Nod Makerspace, unde au atelierul.

Studio mud.

Roxana Bâra: “Zona în care m-am aruncat cu bucurie și care m-a consumat efervescent a fost ceramica. Și am rămas să descopăr și să construiesc. Studio mud. cuprinde energia mea haotică și eterogenă și în aceeași măsură viziunea echilibrată, eficientă, matură a lui Andrei. Este pretextul amândurora de a ne defini și a ne crea universul propriu”.   

Studio mud.

Andrei Tache: “Mi-aș fabrica singur orice, tot. Iar rezonanța pe care o caut în lucruri e limitată la o frecvență foarte îngustă, într-o combinație de precizie și impredictibil. Ceramica deschide o multitudine de posibilități. Materialul este considerat nobil, dar produsele nu sunt prețuite ca atare.”

Studio mud.

Andrei la Cursul de Ceramică: design de obiect

Au urmat luni de teste și încercări, care au culminat cu primele obiecte mud., dar și cu modelarea logo-ului și a brandului. În acea perioadă de efort creativ intens, colecția permanentă Studio mud. a câștigat paharele marbled și splash.

Creativitatea cere adeseori un proces solitar, dar cei de la Studio mud. pun accentul puternic și pe comunicarea cu cei pentru care creează:

“Toate etapele sunt la fel de importante și necesită multă energie, însă contactul cu oamenii este turnesolul care pune tot efortul creativ înaintea realitatăților pieței. Lucrul în atelier, care poate deveni foarte abstract și conceptual, este repede balansat de acest input uman, real”.

Seria de obiecte a fost lărgită și spre bijuterie, cu inelele de porțelan colorat în masă și glazurat.

Cu Studio mud. în persoană te vei întâlni sâmbătă, pe 20 mai, la ediția specială Made in RO #Ceramică, care va reuni 15 dintre cele mai valoroase proiecte de ceramică contemporană din România, dar și designeri din zona fashion sau bijuterie, care au în lucru proiecte colaborative pe zona de ceramică sau includ ceramica în creațiile lor  Ne vedem la târg! 🙂 Te așteptăm pe Str. Alexandru Philippide nr. 5, etaj 2 (este strada din spatele Institutului Francez), între 11.00 și 20.00. Facebook event aici.


Fotografii: prin Studio mud. 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed