De vorbă cu Mădălina Teler. De Ceramică

Am cunoscut-o pe Mădălina Teler anul trecut în decembrie, la prima ediție a târgului de design românesc Made in RO, când multă lume dădea târcoale clopoțeilor ei din porțelan. Am aflat că Mădălina va merge la Iași, apoi am descoperit în ce s-a dezvoltat colecția De Ceramică: boluri și pahare geometric și suav decorate.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (1)

Acum este din nou în București și abia așteptam să stăm un pic la povești, mai ales că Mădălina chiar povestește frumos, o să vedeți 🙂 Constelațiile ei pictate pe ceramică sunt inspirate de elemente de arhitectură pe care le descoperă prin oraș, are o pisică ceramistă și visează la un oraș în sud, cu grădină, mare și piscină. Meet Mădălina!

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (23)

Cum și când ai trecut de la clopoțeii diafani la aceste piese atât de frumoase și discrete în același timp?

Povestea clopoţeilor a ȋnceput iarna trecută ca o provocare pentru mine şi colegul meu, Ion Cojocaru, cu trei săptămȃni ȋnainte de sărbători. Provocarea era să facem 400 de colpoţei. Am finalizat aporoape 300 și nu am rămas cu nici unul.

Atunci am avut prima ocazie să inventez şi să realizez multe decoruri. Îmi plac mult liniile şi am o sensibilitate pentru orice lucru decorativ ce conţine linii. Cele care mă inspiră le reintrepretez pe copoţei şi le folosesc ȋn decorul vaselor mele.

Mă gȃndeam de mult să pornesc ceva din pasiunea pentru ceramică ȋnsă nu aveam destul curaj. Clopoţeii au adus un feedback minunat şi multă ȋncredere, suficient ca ȋn martie anul acesta să investesc ȋntr-un cuptoraş şi să ȋncep experimentele cu vasele.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (9)Clopoței din porțelan

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (10)Unde se află atelierul tău acum?

De curȃnd am revenit ȋn Bucureşti şi am mutat atelierul aici. Acum, spaţiul ce găzduieşte cuptorul este unul foarte luminos şi primitor, ȋncă nu foarte ȋncărcat…din care nu lipseşte totuşi pisica mea ceramistă 🙂

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (8)

Ce reprezintă constelațiile delicate pe care le pictezi pe căni, boluri, farfurii? Cum îți ies atât de… geometrice, le pictezi manual?

Nu pot divulga prea multe despre aceste constelaţii. Sunt menite sa anunţe o viitoare colecţie pe care o voi lansa curȃnd.

Tot decorul obiectelor ȋl realizez manual cu pigmenţi ceramici netoxici sub glazură şi multă răbdare; iar aspectul geometric…, acesta intră la capitolul sensibilităţi ale liniei. Am o mare plăcere ȋn a trasa linii drepte şi subţiri!

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (17)Un nou proiect al Mădălinei, constelații de ceramică

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (11)Cum e pentru tine să ai acest studio independent, De Ceramică? Cum vin comezile, lucrezi cu stocuri, în ce magazine îți găsim produsele?

Este foarte plăcut… și foarte la ȋnceput! Acumulez experienţă pe zi ce trece şi fac multe descoperiri folositoare. Nu am vrut să ȋncadrez activitatea atelierului ȋntr-o categorie precisă mai mult decȃt domeniul ceramicii. Am tot felul de vise şi idei pe care le adaug programului De Ceramică. Obiectele pe care le creez ȋn atelier sunt şi decorative, şi funcţionale, iar acest lucru este ceea ce mi-am dorit de la bun ȋnceput.

Acum lucrez şi cu comenzi, şi cu stocuri…când, cum…
Obiectele De Ceramică sunt de găsit la ROD Cărtureşti, la Dizainăr şi ȋn curȃnd ȋn Alchemia (de joi).

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (2)

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (6)Care ar fi cele mai dorite culori de către cei care comandă? Pattern-ul e 100% alegerea ta, în funcție de detaliile care te inspiră?

Folosesc o paletă restrȃnsă de culori, câteva nuanţe de albastru, verde şi roşu.

Totuşi, albastrul cobalt este cel mai dorit. Este o culoare “adȃncă”, foarte intensă, iar contrastul cu albul porţelanului este minunat!

Pattern-ul este 100% alegerea mea. În funcţie de fiecare vas, uneori forma ȋmi dictează decorul, produc compoziţii de linii verticale/orizontale, adunate, împerecheate.

Inspiraţia pentru aceste decoruri a pornit din pasiunea mea pentru elementele arhitecturale decorative; multe garduri și grilaje plăcute şi fotografiate şi apoi reinterpretate pe vase. Unele dintre aceste decoruri au şi influenţe din motive decorative tradiţionale, zonă care mă atrage şi cu care experimentez.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (3) Madalina Teller - De Ceramica - Designist (4)

Cum arată pentru tine o zi de lucru?

Cel mai bine este ca ziua de lucru să ȋnceapă dimineaţa devreme. Îmi fac o recapitulare a ceea ce este ȋn agendă şi pornesc cu ce este mai dificil, partea de muncă fizică. Cȃnd obosesc iau o pauză de ceai verde şi compun un nou decor.

Fiecare zi este diferită şi acest lucru mă bucură pentru că nu ajung să mă plictisesc deloc.

La sfȃrşitul zilei ȋmi rămȃne ordinea şi curătenia ȋn atelier, pregătirea terenului pentru ziua de mȃine.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (16)Madalina Teller - De Ceramica - Designist (19)

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (18)E știut lucru că e muncă pentru o piesă ceramică, iar tu nu doar pictezi, ci creezi obiectul de la zero. Ne poți povesti câte puțin din toate etaptele de lucru?

Pentru a crea un obiect de la zero ȋncepi cu o idee, o schiţă şi cȃteva ingrediente de bază: ipsos, apă, porţelan, glazuri*. Iată reţeta pe scurt a unui obiect de ceramică:

Într-o primă etapă faci o machetă ȋn lut sau ipsos şi te joci. Cȃnd forma este hotărȃtă şi cunoşti dimensiunile şi materialul cu care vrei să lucrezi, realizezi un prototip.

Acestui prototip i se face un şticlu din ipsos. Şticlu, matriţă, este acelaşi lucru. Iar ȋn această matriţă se toarnă barbotina de porţelan şi se aşteaptă un timp pentru ca vasul să formeze perete. Se răstoarnă apoi porţelanul lichid (barbotina) şi se lasă forma la uscare cȃteva zile.

Cȃnd este suficient de uscat vasul ȋn forma lui crudă se pune la cuptor pentru o primă ardere, cea de biscuit. Acum din cuptor va ieşi un vas poros şi suficient de dur cȃt să poată fi manevrat, şlefuit şi apoi decorat.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (26)

Decorul necesită mult timp, multă atenţie şi pensule foarte subţiri. După satisfacţia decorului urmează glazurarea care ȋnveleşte ȋntreg obiectul ȋntr-un strat prafos alb ce la ardere va deveni transparent şi lucios.

Cȃnd toţi pasagerii şi-au ocupat locurile şi capacul cuptorului se ȋnchide, se introduce programul arderii finale cu temperaturi ȋnalte şi pornim ȋn călătoria celor 24h de transformare a materiei.

*Atenţie: poate conţine urme de dragoste, afecţiune şi pasiune.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (22)

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (24)Probe de culoare

Planuri pentru 2014…

Planuri… da! Destul de multe chiar.

Îmi propun să dezvolt un proiect de atelier deschis celor ce vor să cunoască, să ȋnveţe şi să experimenteze lucrul cu materialele ceramice. Sunt multe de pus la punct cu acest plan şi mi-aş dori ca ȋn primăvara anului viitor să găsesc un spaţiu potrivit şi să deschid uşile atelierului (asta pentru că aşa vizualizez acum spaţiul, cu uşi mari de sticlă… 🙂

Un alt plan ar fi acela ȋn care să mă implic în mai mult ȋn proiecte de design de interior… sau exterior. Ceramica are o vastă aplicabilitate ȋn multe domenii. Lucrez cu cȃteva forme geometrice, moduli ceramici, ȋn decorarea suprafeţelor plane. Aceşti moduli se aplică pe perete asemenea faianţei şi sunt realizaţi din gresie, ceea ce le oferă o mare rezistenţă.

Ce ȋmi propun pentru 2014 este se dezvolt acest serviciu de nişă şi să realizez cȃt mai multe forme şi decoruri pentru acesta.

Pentru De Ceramică lucrurile merg foarte bine şi am şi aici cȃteva idei pentru anul viitor. Colecţii noi, forme noi şi decoruri subtile.

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (13) Moduli ceramici care vor forma decoruri incredibile pe suprafețe plane: ca niște bucățele decorative de gresie cu care poți crea un tablou ceramic la tine acasă!Madalina Teller - De Ceramica - Designist (14) Madalina Teller - De Ceramica - Designist (21)

Care crezi că e orașul sau scenariul căruia i se potrivesc cel ma bine piesele De Ceramică? Sau orașul în care te-ai muta fără să stai pe gânduri, cu tot cu ele? 🙂

Obiectele pe care le creez sunt simple, minimaliste şi funcţionale, iar asta face ca ele să se alinieze ȋntr-o oarecare măsură designului nordic. Nu de puţine ori mi s-a spus acest lucru. Acesta ar fi un scenariu bun pentru vasele mele, dar nu şi pentru mine! Nu, nu! Dacă ar fi să aleg un oraş, aş alege unul călduros cu siguranţă! Nu ştiu azi cum ȋl cheamă pe oraş, dar este undeva ȋn sud. Acolo, un atelier ȋntr-o gradină verde, cȃteva pisici şi o piscină eeeeeeeeenormă, marea 🙂

Madalina Teller - De Ceramica - Designist (15)Poți comanda bolurile și paharele create de Mădălina Teler de pe site-ul ei, De Ceramică, sau pagina de facebook. Bolurile costă 70 de lei, iar paharele 50 lei. Ne declarăm iremediabil cuceriți!

Fotografii: prin Mădălina Teler

5 Comments

  1. […] 2. Sau poate preferi porțelanurile cu motive arhitecturale, pe care le modelează Mădălina Teler? […]

  2. […] Dragoș Motica, Eliza Yokina – SYAA, Form&Function, Grigore Mitrea, Klara Veer, Lidia Puică, Mădălina Teler, Mihai Stamati, Monotremu, Oana Coarfă – Cabinet, Prototip, Ruxandra Sacalis, […]

  3. […] Despre etapele creației pe care le implică un obiect ceramic citește aici. […]

  4. […]  a gustărilor savrurate pe iarba proaspătă, de primăvară. Mădălina Teler, designerul De Ceramică, ne-a pregătit setul ceramic perfect asortat verdelui crud de […]

  5. […] Birou fără ceainic și măcar o farfuriuță pentru desert nu se poate! La Made in RO te așteaptă piese diafane, ce vor transforma pauza într-o reverie. Tu ce ai alege între setul de ceai “înmugurit” (sus), semnat de Alexandra Constantinescu, și noua colecție Desired Constellations (jos), semnată Mădălina Teler? […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed