Street-art-ul readuce Expiratul în underground

De la începutul lunii august clubul Expirat s-a transformat în atelier de artă urbană, în cadrul unui proiect de reinventare propus de Corvin Cristian și pus în operă de trei nume grele din street-art-ul românesc.

Expirat - Designist (1)

Rezultatul este spectaculos atât în cifre – peste 40 de metri pătrați de perete transformați în peste 200 de ore de lucru de către Sweet Damage Crew, Kitra și Ortaku –, dar și ca demers creativ. Complexitatea lucrărilor, nivelul detaliilor și varietatea temelor au transformat, practic, clubul Expirat într-o galerie de artă cu expoziție permanentă, inaugurată printr-un vernisaj vineri 13 septembrie.

Expirat - Designist (2)

Prin acest proiect de reinventare, dar și prin noul logo creat de specialistul în branding Andrei Robu, clubul se reîntoarce la originile sale underground. Acest filon a fost și principala sursă de inspirație pentru Corvin Cristian: „Expirat este, la propriu, underground. Nu cred ca într-un asemenea club este loc pentru design în sensul în care suntem obișnuiți de la alt tip de localuri. De aceea nici nu prea am intervenit eu altfel decât invitând street artişti să exprime viziunea lor. Am vrut ca diferența față de o intervenție în spațiul public să fie cât mai mică”.

Expirat - Designist (3)

Seyr, Recis și Cage, trei writeri din grupul Sweet Damage Crew, au lucrat într-unul dintre separeuri mai bine de două săptămâni, „cu mici dificultăți tehnice puse în cale de pereții neascultători ai clubului, care se exfoliau cu tot cu desen”.

Au avut astfel ocazia să finiseze lucrările în cele mai mici detalii, un avantaj atunci când lucrezi indoor, pe îndelete, fără presiunea din stradă. „Noi, Sweet Damage Crew, venim din lumea graffitiului, venim direct de pe stradă, acolo unde s-a născut acest fenomen şi unde nu ai timp să-ți detaliezi lucrarea, dat fiind aspectul ilegal al acestei exprimări artistice” ne-a povestit Cage, unul dintre writeri.

Expirat - Designist (4)

„Expiratul este unul dintre cluburile cu care am crescut. M-am bucurat când am fost contactat și mi-am dorit să fac cea mai bună lucrare de până acum. Ultima lună am pierdut-o exclusiv cu acest proiect”, ne-a declarat Cornel Cristea aka Ortaku, artistul care a realizat lucrările din zona scenei. „Acest proiect făcut în colaborare cu Leeroy, un alt stencilist bucureștean cu vechime, m-a făcut să ies din barierele pe care mi le-am impus și să văd street art-ul dintr-o perspectivă puțin diferită. De obicei mă axez pe portrete, însă, în acest caz, am făcut o compoziție de personaje din civilizații antice, expirate” a mai completat Ortaku.

Expirat - Designist (6) Expirat - Designist (7)

Intervențiile cu trimitere la cultura underground a ultimelor decade nu se opresc în sălile principalele ale clubului. Culoarul de trecere către OtherSide este marcat cu stickere semnate de un alt ilustrator cu vechime, Duţu, ce pun personaje de desene animate în posturi inconfortabile, sau chiar sadice, iar cele două băi conțin un colaj amplu de fotografii cu tentă subversiv-erotică, realizat de Andreea Mogoşanu. De asemenea, un cabinet Arcade vintage, funcțional s-a alăturat mesei de fusbal și așteaptă jucătorii nostalgici.

Expirat - Designist (8)

„Acesta a fost și scopul demersului”, ne-a explicat Corvin, „să nu mai fie proiectul meu ci să devină cel al artiștilor invitați. Să zicem că fondul negru este aportul meu minimalist auster. Mi s-a părut important să rămână o doză de improvizație, iar la asta ajută și mobilierul făcut exclusiv din placaj tehnic”.

Expirat - Designist (9)

Libertatea de improvizație a fost bine primită de artiști. „Pe parcurs am deviat de la planul inițial, ne-am lăsat duși de val și am creat această lume cu personaje fotorealiste, extrem de atent lucrate, ce se completează cu elemente geometrice minimaliste, totul în nuanțe de gri. Pentru cursivitatea întregului desen, dar și pentru o pată de culoare, am folosit patru linii asemănătoare cu cele pe care le regăsim în harta metroului bucureștean. Tehnicile sunt cele utilizate în graffiti, ne-am folosit de spray-uri”, ne-a mai povestit Cage.

Expirat - Designist (10)

„O lucrare făcută pe stradă presupune un timp foarte scurt de execuție iar complexitatea lucrării este drastic redusă. Îmi place să desenez relaxat, fără teama că cineva ar putea să fie ofensat de activitatea mea. Îmi place la proiectele ample să aduc zilnic modificări, astfel surpriza rămâne și pentru mine până în ziua în care lucrarea este finalizată” a conchis Ortaku.

Expirat - Designist (11)

Toate lucrările pot fi vizionate în cadrul unei expoziţii alternative cu durata de un an, în spaţiul din strada Brezoianu nr.4 din capitală, în baza programului de funcţionare al clubului.

Expirat - Designist (12)

Expirat există in peisajul urban românesc de prin 2002. În tot acest timp a rămas unul dintre cluburile bine ancorate în underground, atât prin esenţă, prin selecţiile muzicale şi prestaţiile live propuse, prin evenimentele găzduite de-a lungul timpului indiferent de natura şi frecvenţa lor, prin public, prin atitudine. Noul sezon împreună cu noua înfăţişare a clubului au rolul de a atrage după sine o reconfirmare a acestui statut.

Expirat - Designist (5)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed