Despre matematica designului de obiect la Anuala de Arhitectură
Baze solide, materiale atipice, geometrii și structuri matematice – în ecuația funcționalitate-estetică, designul de obiect începe să îi dea tot mai mare spațiu de manevră primului și să extragă estetica din calcule pure și tehnologie. Este concluzia la care am ajuns răsfoind secțiunea arhitectura spațiului interior / design de obiect a Anualei de Arhitectură București 2019 – iată proiectele noastre preferate mai jos. Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici. Bijuteriile i{n}stance (arh. Dana Anton, arh. Ionuț Anton) – premiul secțiunii Conceptul, geometria și materialul se întâlnesc și încep negocierea. Până la urmă, toate sunt traduse în cod. Așa ar putea să sune rezumatul colecției de bijuterii i{n}stance, prin care arh. Dana și Ionuț Anton explorează interpretarea estetică a funcțiilor matematice periodice și a progresiilor. Cine ar fi spus că geometria rigidă are și o componentă suficient de estetică încât să devină o extravaganță designist?
Ceasul TAU (STUDIOMASURA x UBIKUBI) – nominalizare Compus din forme simple, primare, întrepătrunse, ceasul TAU a fost creat pentru concursul Ubikubi Young Designers Award (UYDA2), despre care ți-am povestit și noi aici, în 2018. Este vorba, de fapt, despre funcționalitate cu design redus la minimumul necesar, dar realizat prin tehnici diverse: cercurile timpului sunt compuse din țeavă, bara de aluminiu este prelucrată manual la strung, suportul lui vertical este din corian sau lemn, debitat CNC, iar baza, grea, este din marmură sau terrazzo, obținută prin debitare plasmă cu apă. Nu există elemente de prindere, deci piesele stau împreună depinzând una de cealaltă. Familia „O” (arh. Eliza Yokina, Cumulus Architecture) – nominalizare Mrs. O, Ms. O and Mr. O sunt o familie de obiecte de bucătărie cu forme inspirate de natură, negeometrice și imperfecte, dar care invită să fie atinse. Au funcționalități volatile, așa că o poți alege pe cea potrivită momentului: tocătoare, platouri sau simplu suport pentru vase. Sunt create din lemn de frasin sau nuc și au dimensiuni diferite: Ms. O – 270 mm, Mrs. O – 220 mm și Mr. O – 400 mm. Sertarele (stardust architects*) Încă o familie intră în scenă – în scena unei amenajări, mai precis: familia de Sertare creată special pentru amenajarea unui apartament. Intră în încăperi diferite, însă păstrează un limbaj comun, prin care leagă spațiile: sertarul jucăuș și pozițiile sale neașteptate.
Citește și: Chestionarul lui Designist sau 30 questions pentru Andreea Tron (Atelier Tron) triangulație.wireframe.scaun#02 (LTFB Studio) Este doar la un pas de a levita – bine, un pas schematizat, triangulat, format dintr-o rețea metalică subțire care joacă rol de structură. Cele două plăci din lemn masiv de stejar – șezutul și spătarul – sunt contraponderea stilistică a structurii fragile. Scaunul foarte grafic este rezultatul unor experimente ale designerilor cu structuri triangulate, care au intrat apoi în componența mai multor piese de design cu aspect industrial. TiKA (TiKA Lab) Dacă stăm să ne gândim, sistemul de creație modulară TiKA este conceput ca să te pună la lucru. Și asta e bine: cine știe mai bine decât tine ce ți-ar fi mai de folos să obții din cele cinci bețe de lemn cu dimensiuni matematice și bile metalice magnetice care acționează ca niște conectori cu articulații flexibile? Ai la dispoziție 3 baze diferite pe care poți construi. Ba mai mult, ai opțiunea de a crea un circuit cu ajutorul bazei electrice, a curentului electric ce trece prin bețe și a LED-urilor montate pe bețele TIKA.
Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană. Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Design de obiect” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești. Fotografii: Familia „O” – Alex Ayann | Sertarele – Vlad Albu | celelalte imagini – prin Anuala de Arhitectură |