Luna De Pe Cer ne aduce la Made in RO globuri de lână, lucrate împreună cu femeile din Viscri

Când am ținut prima dată în mână o minge-glob Luna De Pe Cer nu îmi mai venea să îi dau drumul. Pur și simplu, m-a vrăjit! Tot ce voiam era să o strâng în brațe și să mă joc cu ea. Sunt atât de drăgălașe și pufoase, încât am rugat-o pe Ami Lungu, creatoarea Luna De Pe Cer, să ne dezvăluie secretul lor.

Luna de pe cer - Designist 16

Globurile Luna De Pe Cer te așteaptă la Made in RO – târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie, să le iei acasă. La Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad)

Povesteşte-ne despre colecţia pe care o vei prezenta la ediţia de iarnă Made in RO.

Anul acesta am colaborat cu asociația “Viscri începe” a femeilor care produc papuci împâsliți din lână.

Viscri (sau Weiss Kirch – trad. biserica albă) este un sat foarte frumos, ascuns în spatele dealurilor transilvănene, departe de trafic și agitație. Este declarat sit UNESCO și aproape toate fațadele caselor sunt restaurate conform tradiției săsești. În acest sat am găsit inspirația pentru colecția capsulă creată special pentru Made in RO.

Am decorat mingile rostogolite de femeile de aici cu o combinație între peisaje de iarnă, animale de pădure și motive tradiționale săsești. Aceste mingi duc povestea lânii până la capăt, de la oile țigăi din spatele casei sau de pe colinele din apropiere, la femeile care m-au ajutat să “rostogolesc” mingile și până la istoria culturală a locului, de tradiție saxonă.

Luna de pe cer - Designist 6

Cum ai început să creezi aceste ghemotoace de lână?

Povestea mea și a lânii netoarse s-a născut undeva aproape de Sibiu, în inima Transilvaniei, sus pe dealurile Cisnădioarei, într-un loc pentru care îmi bate și acum inima: tic-tac, pic-pac.

Ei bine, pe când locuiam acolo, aproape de păduri și de munți, de oi și de căluți, a apărut un smoc de lână, prins într-un gard și uitat acolo de cine știe ce oiță. L-am luat și l-am mirosit, l-am întors pe toate părțile și am început să vreau să aflu tot mai multe despre misterioasa fibră de animal blând.

Am aflat astfel cât de veche e cultura lânii pe pământul acesta rotund, câte tehnici și câte moduri diferite de a prelucra lâna există, câte calități uimitoare are și, mai ales, am aflat că, în alte locuri, mai depărtate de noi, oamenii fac chiar și jucării din lâna aceasta fermecată. Și atunci am privit încrezătoare la fetița mea cea năzdravană și mi-am imaginat pe loc ce de jucării aș putea să-i fac…

În primul rând, jucăriile din lână sunt foarte blânde și, poate n-o să mă credeți, însă eu simt că inocența oițelor preumblate prin poieni, pe dealuri și poteci de munte rămâne impregnată în firul magic de lână. Apoi să nu uităm că ele sunt jucării cu adevarat ecologice și nu distrug armonia pe Pământ.

Luna de pe cer - Designist 5

Cum reuşeşti să obţii desenele atât de naturale în textura lânei?

Nu le pictez, imaginile sunt împâslite pe mingi cu ajutorul unui ac special. Această tehnică se numește “filțuire cu acul” și este o tehnică laborioasă, pe care însă eu o găsesc foarte atractivă. Fulgi mai mari sau mai micuți de lână colorată sunt filțuiti cu răbdare și delicatețe. Astfel, tot felul de imagini, ființe sau grafisme prind contur. Cât despre naturalețea desenelor, cred că vine de la faptul că am terminat artele.

Luna de pe cer - Designist 3

De ce “Luna De Pe Cer”? Te-ai gândit şi la jocul de cuvinte, lână-lună?

Pe prima mea fetiță o cheamă Lua, adica lună în limba portugheză, probabil ca m-a inspirat puțin… Luna De Pe Cer îmi amintește de basmele atât de reconfortante ale propriei copilării, când aflam, fascinată, că să aduci în dar luna de pe cer este proba de foc a valorii vreunui prinț sau tânăr curajos. Luna De Pe Cer face jucării pentru copii, însă multe dintre ele au fost luate de adulți pentru copilul din ei.

Luna de pe cer - Designist 13

Lână are o textura puţin aspră, dar transmite căldură. Este un material foarte popular la noi la ţară. Acesta este motivul care te-a făcut să alegi materialul?

Lâna are mare tradiție peste tot în lume, acolo unde există munți sau dealuri. Este o fibră cu numeroase calități, apreciate de secole. Impermeabilă, antialergică, termofilă, lâna aduce în primul rând confort. De la tradiționalele cergi până la cele mai fine tricoturi sau postavuri, lâna ne însoțește și ne încălzește. Mama mea făcea designul unor covoare din lână țesute manual în zona Sibiului, avea mai întotdeauna în geantă cartele de culori de lână, e posibil să mă fi îndrăgostit de lână încă din copilărie.

Luna de pe cer - Designist 15

Lână pe care o foloseşti vine din România? Este vopsită natural?

O parte vine din România, mai precis din două torcătorii, una de lângă Brașov și cealaltă de lângă Sibiu. Acestea sunt caiere de lână de culoare naturală, nevopsită, în nuanțe de bej, gri și maro.

Lâna vopsită în multe culori este comandată din Elveția și este o lână merinos, cu mult mai fină. Aceasta nu este vopsită cu pigment natural, însă mă bate gândul să achiziționez pentru câteva jucării și o lână vopsită cu pigment organic. De altfel, când am locuit în Cisnădioara, m-am jucat de-a vopsitul organic, inclusiv pe lână, făcând nenumărate teste, cu crengi de cireși, de meri, gălbenele și alte flori folosite în general de vopsitorii bio.

Am citit foarte mult despre vopsitul cu pigmenți naturali și chiar îmi transformasem bucătăria în minilaborator de teste.

Luna de pe cer - Designist 9

Cum ai gândit sferele din lână? Ca pe un obiect de decor sau ca pe o jucărie pentru cei mici sau chiar şi pentru pisici?

La început, au fost gândite ca jucării pentru copii, însă la târgul la care le-am prezentat pentru prima dată au fost cerute mai mult de către adulți pentru adulți, ca obiect de decor sau pur și simplu pentru copilul din ei. Până la urmă suntem și noi niște copii peste care au trecut anii, nimic mai mult.

Au fost cerute și pentru pisici, e drept. 🙂

Luna de pe cer - Designist 11

În cât timp e gata o lună de lână?

O lună de lână poate fi gata într-o lună. 🙂

Lucrez mai tot timpul din plăcere când am vreo comandă pentru copii și atunci timpul devine invizibil și inutil. Dar recunosc că e o tehnică sofisticată și cere mult timp pentru a crea imagini sau a modela structuri cu vârful unui ac. E o muncă meditativă.

Luna de pe cer - Designist 14

La ce preţ putem achiziţiona un glob marca Luna De Pe Cer?

Un glob marca Luna De Pe Cer poate fi achiziționat la un preț între 50 și 150 de lei, în funcție de mărime și de grafismul său. Filțuirea cu acul, sculptura în lână sunt niște tehnici foarte apreciate, populare și valorizate în țări ca Anglia, Germania, Elveția, Statele Unite sau Canada, însă la noi abia acum se face cunoscută.

Tehnica postăvăritului sau a împâslitului lânii e veche la noi, adusă de sași și de maghiari, dar filțuitul cu acul nu a fost “importat” de bunicii noștri.

Luna de pe cer - Designist 7

Ce cadou mai potrivit de Crăciun decât o Lună de pe cer Made in RO?

Le găsești pe 21 si 22 decembrie la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO IIISusține designul Made in RO și uploadează acest cover photo pe profilul tău de facebook!

Facebook event aici.

Fotografii: prin Luna De Pe Cer

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed