Perpetual Icons: logo-urile umanității pe carcase de iPhone

Pe Ioana Corduneanu am cunoscut-o acum mai bine de un an, odată cu interviul despre proiectul ei Semne Cusute. Între timp, ne-am împrietenit, împreună cu Ioana facem workshop-uri minunate, și îi urmărim, de fiecare dată surprinși&contaminați de energia ei, fiecare nou proiect.

Perpetual Icons - Designist (1)

De curând Ioana a lansat Perpetual Icons – semne milenare stau acum pe carcasele celor mai dorite gadget-uri contemporane, iPhone-urile, noile noastre instrumente de lucru.

 Perpetual Icons - Designist (11)Soarele maramureșean

Carcasele Perpetual Icons te așteaptă să le descifrezi povestea la Made in RO – târg de design românesc, pe 21 și 22 decembrie. Ioana Corduneanu vă va povesti mai multe La Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

Vizual final Made in RO III variantaVizualul este un concept  semnat de Alexandru Nimurad (www.behance.net/Nimurad).

Când ai hotărât să creezi acest brand – Perpetual Icons, eternal design? Ce te-a determinat să demarezi acest proiect mai comercial?

Perpetual Icons sunt logo-urile umanităţii. Oamenii sunt cei care au creat simbolurile cu design nemuritor şi le-au investit cu puterea a 1.000 de cuvinte. Ele sunt coduri vizuale ce transmit înţelepciunea ancestrală şi descriu emoţiile omenirii, valabile şi azi, pentru noi toţi.

Prin aceste simboluri, oamenii au comunicat între ei, cu urmaşii lor şi poate şi cu zeii.

Aşa că am ales să începem tocmai cu acele obiecte legate de comunicare; uneltele indispensabile nouă azi: telefoanele.

Era nevoie de un pas înspre comercial, pentru a concretiza cumva misiunea de educare vizuală pe care am început-o cu proiectul ‘Semne Cusute’. Şi era nevoie şi de un partener pentru a mă convinge că putem trece de la poveşti la realitate.

Perpetual Icons - Designist (2)

Site-ul arată foarte, fotografiile de produs la fel. Cât a durat să pui totul la cale: de la designul carcaselor cu motive până la lansarea în on-line?

Proiectul a demarat în vara; nu ne-am grăbit. Fiecare din simbolurile selectate are sute de variaţiuni, diverse forme de reprezentare, în funcţie de materialul-suport pe care au fost redate, de tehnică de lucru şi amprenta personală a autorilor. După ce am ales câteva zeci de simboluri puternice, le-am prelucrat grafic astfel încât să-şi păstreze esenţa şi să se ‘aşeze’ bine şi pe plastic. Am făcut teste de producţie şi am selectat 22 de modele, pentru început. Avem în lucru şi alte produse ce vor fi disponibile la începutul lui 2014. Deci încă n-am pus totul la cale, pentru că intenţionăm să evoluăm. Mereu.

Perpetual Icons - Designist (4)Poama, simbolul vieții eterne

Cât de important este pentru tine acest proiect: ca pe carcasele celor mai dorite gadget-uri contemporane (iPhone-urile) oamenii să vadă semne milenare?

Perpetual Icons se inspiră din rezultatul a mii de ani de creaţie colectivă. Prin aceste simboluri, putem să ne reconectăm cu strămoşii noştri, cu rădăcinile marilor culturi, dar, de asemenea, ne putem conecta cu alte persoane cu care împărtăşim aceleaşi valori, idei universale şi concepte mereu actuale. Comunicarea este acum mai presus de orice. Poveştile noastre îmbogăţesc dicţionarul vizual, iar produsele noastre îmbogăţesc şi protejează instrumentele de comunicare. Simbolurile sunt mai actuale ca oricând. Să zicem că sunt ca nişte emoticoane, doar că de 1.000 de ori mai vechi şi mai puternice.

Perpetual Icons - Designist (7)

Perpetual Icons a fost gândit ca un proiect internațional. Carcasele pot fi comandate de oriunde din lume sau mai degrabă de oriunde din lume?

Înţelepciunea, valorile şi emoţiile omenirii, empatia – nu cunosc graniţe. De fapt ele ne unesc. Acest limbaj vizual este accesibil tuturor aproape fără traducere şi aşa este şi proiectul nostru: deschis lumii întregi; produsele pot fi comandate de oriunde din lume.

Noi încă nu cunoaştem şi deci tindem să subevaluăm legăturile comerciale şi schimburile culturale ce s-au petrecut în vremurile de demult, dinainte de a exista istoria scrisă. Ultimele descoperiri arheologice, mai ales analiza lor performantă, aduc dovezi despre faptul că oamenii au fost mereu conectaţi. Vikingii călătoreau până la Constantinopole şi schimbau blănuri şi chihlimbar pentru mătase, mirodenii şi chiar statuete ale lui Buddha. O prinţesă siberiană ce a trăit acum 2.500 de ani şi al cărei mormânt a fost descoperit în gheaţă, în Siberia, în munţii Altai, era îmbrăcată în haine ce proveneau şi din China, dar şi din Levant; avea tatuaje şi bijuterii ce-ar putea trece drept contemporane; folosea cremă hidratantă pentru faţă şi pentru machiaj folosea creion contur şi fard de pleoape. Toate de ‘import’, fiind imposibil de obţinut în acea regiune.

Comerţul este unul dintre motoarele lumii şi a fost dintotdeauna; internetul însă îi dă aripi, conectând direct oameni care creează cu oameni care apreciază ideile lor.

Perpetual Icons - Designist (12)

Perpetual Icons - Designist (5)

Ai ales motivele pe anumite criterii, să zicem grafice?

Mai mult geografice decât grafice :). Am ales simboluri de pe la noi, simboluri pe care le-au adus vecinii noştri şi pe care le-am împrumutat şi noi, dar şi simboluri de departe. Am ales şi simboluri vechi de mii de ani, dar şi un simbol nou-născut, ce sperăm să inspire în continuare.

Perpetual Icons - Designist (6) Perpetual Icons - Designist (9)

Ce planuri de promovare aveți pentru a fi vizibili și internațional?

Perpetual Icons vor fi promovate prin internet, social-media, comunităţi: credem în puterea lor de a crea legături şi de a răspândi poveşti. Un spaţiu de retail, pe de altă parte, îţi poate oferi o experienţă unică. Avem în vedere ambele variante.

Perpetual Icons - Designist (3)

Cât de des vor apărea motive noi pe carcase – te gândești la un număr de colecții capsulă pe timpul unui an?

O prioritate pentru noi este să lărgim oferta în ceea ce priveşte modele de telefon/carcase disponibile. Iar în ceea ce priveşte simbolurile şi poveştile, avem o rezervă imensă.

Vom lansa şi vom explica modele noi periodic; însă vom avea şi mici colecţii sau apariţii pentru ocazii speciale, pentru a marca anumite momente din an. În curând vom avea şi produse noi.

Perpetual Icons - Designist (16)

Gânduri, planuri pentru 2014?

Pentru Perpetual Icons: dezvoltare şi extindere; cu idei noi şi produse noi, după finalizarea celor ce sunt deja în lucru.

Pentru Semne Cusute: parteneriatul cu La Blouse Roumaine pentru Ziua Universală a Iei şi tot ce presupun pregătirile pentru 2014; continuarea colaborărilor cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Iar în retail design, activitatea mea de bază, îmi doresc să găsesc idei noi, eficiente şi care să mai ridice un pic ştacheta.

Perpetual Icons - Designist (10)

Ce vrei să primești de Crăciun? 🙂

Acuarele, pensule şi câteva zile numai pentru mine, să pictez şi să cos în linişte, împreună cu Ana (fiica mea). Şi zăpadă, pentru că am fost foarte cuminte.

Perpetual Icons - Designist (14)

Găsești toate aceste carcase la Made in RO, pe 21 si 22 decembrie la Impact Hub Bucharest, unul dintre cele mai creative spații din București, aflat chiar în Piața Unirii, pe Splai, la doi pași de Hanul lui Manuc, pe str. Halelor nr. 5 (etajul 2 & etajul 3).

cover foto Made in RO III

Facebook event aici.

Fotografii: prin Perpetual Icons

One Comment

  1. […] de carcase pentru iPhone, Perpetual Icons, noul proiect al Ioanei Corduneanu, aduce semnele milenare pe cele mai dorite gadget-uri […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed