Povestea a două scaune din anii ’60 recondiționate de designerul Agnes Lukacs

Două scaune din anii ’60 au fost recondiționate de designerul Agnes Lukacs și au primit apoi un mic touch personal. Ele sunt încă în lucru, alături de alte scaune și o canapea, tot mid century (XX), șezuturile urmând să fie retapițate în fetru. Apoi vor face mai frumos și mai bogat emoțional un interior la care Agnes lucrează în acest moment, locuit de niște persoane ghidate de design, cu o colecție mare de scaune de designer, dar și multe recondiționate.

Scaunele ÎNAINTE de recondiționare. Cel din stânga este inspirat după  modelul de scaun Windsor, foarte popular încă din anii 1720. Un design iconic în Marea Britanie, scaunul a fost folosit inițial în grădină, pentru ca ulterior, altfel finisat, să-și câștige binemeritatul loc la interior. Mulți designeri au reinterpretat designul simplu și functional de-a lungul timpului. Producătorul danez FDB Mobler, împreună cu designerul Folke Palsson, au lansat în 1960 colecția de scaune Windsor.

“Scaunele făceau parte din colecția noastră de mid century design, le-am cumpărat de-a lungul anilor cu gândul că într-o zi vom găsi un loc pentru ele. Nu sunt singurele exemplare, s-au strâns în număr mare și multe dintre ele așteaptă proiectul perfect. Sunt scaune Knock down, adică se asamblează și dezamblează ușor, un atu important al anilor ’50-’60, la care s-au gândit primii nordicii”, ne povestește Agnes Lukacs.

Mai exact suedezul Gillis Lundgren a venit cu ideea, pentru că avea nevoie să transporte o masă cu propria mașină. Lundgren a rupt unul dintre picioarele mesei, ca să încapă în mașină, iar când a ajuns acasă l-a pus la loc. La vremea aceea lucra la IKEA și a propus acest concept companiei, care și-a construit business-ul în jurul lui, lansând primul astfel de produs în 1965.

Scaunele DUPĂ recondiționare

Am întrebat-o pe Agnes când crede în recondiționare mai mult decât în brand new designs și ne-a spus că, în cazul scaunelor, designerii ar trebui să se oprească, pentru că s-au produs deja prea multe, pentru a mai veni cu ceva nou în acest domeniu.

“Mi-am propus ca anul acesta să mă concentrez mai mult pe acest aspect, de a reînvia diferite obiecte, piese de mobilier uitate, mai ales din perioada mid century, o perioadă în care cred că s-au făcut cele mai frumoase obiecte de design. În România se simte lipsa acestei perioade. Mi se pare mult mai sincer acest demers în contextul geografico-economic actual. Am încercat în 2012 să creez niște obiecte noi, dar consider că nu au avut succesul pe care mi l-am dorit. Reciclarea de obiecte precum aceste scaune mă fac, în momentul de față, mult mai fericită decât crearea unora noi”, ne spune Agnes.

Așa cum spunea la Designblok 2012 și Rossana Orlandi, unul dintre cei mai cunoscuți curatori de design: “Există 8 scaune de designer pentru fiecare om de pe planetă. Concepeți orice altceva, dar nu scaune.”

Scaunele Windsor și câteva interpretări recente, care ne plac

1960: Scaunele Windsor create de Folke Palsson pentru FDB.

2011: Brandul danez Hay lansează scaunul J 77, alături de alte designuri iconice ale anilor ’50-’60, produse atunci de brandul FDB.

Scaunul J 77, varianta de culoare roșu

2012: Când designerul britanic Matthew Hilton a decis să reinterpreteze aceste scaune, a ales brandul De La Espada pentru a-i produce colecția.

Kimble Windsor Chair – Matthew Hilton

Fotografii: Agnes Lukacs și brandurile menționate

One Comment

  1. interesant articolul, o sa pun un link pe pagina de http://www.facebook.com/scaune.ro 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed