Iașiul își aduce aminte de el însuși prin ilustrații: Atelier Spre.

Anul este 2016. Ora: 7:30. Iașiul nu s-a dezmeticit de-a binelea încă, dar un trecător ceva mai matinal decât media este în curs de a-și transforma rutina drumului spre biroul de pe strada Trei Ierarhi într-un proiect. Unul dinamic, de explorare, de măsurare, de cercetare și de prelucrare a împrejurimilor în ilustrații care spun o poveste altminteri greu de descifrat. Proiectul este Atelier Spre., iar trecătorul, arh. Tiberiu Teodor-Stanciu. 

Prima ilustrație: Str. Trei Ierarhi nr.2 Arh. Tiberiu Teodor-Stanciu – portret-ilustrație 🙂  

“Zi de zi, același loc, aceeași oră, aceeași casă în stil baroc care obișnuia să adăpostească odată Consulatul Italian din Iași (str. Trei Ierarhi nr. 2). Casa este neîntreținută și reinventată în timp printr-o serie de improvizații ce spun povestea tranziției spre capitalism grilaj cu grilaj, antenă cu antenă, treaptă cu treaptă. Rătăcită între două monumente ecleziastice importante, această casă trece de cele mai multe ori neobservată. Astfel, am decis să o prezint lumii așa cum o percep eu, printr-o ilustrație în care arhitectura are prioritate. Aşa s-a născut o nouă rutină, cea de a ilustra case din Iași care erau într-un stadiu agravat de degradare sau abandonate și, o dată cu aceasta, apare proiectul Atelier Spre.Momente.Locuri.Arhitecturi“, ne-a povestit Teodor-Stanciu.

Ți-am spus mai sus că proiectul este unul dinamic și e limpede de ce, nu? Păi ce dovadă mai bună decât chiar numele lui: “spre”-ul care sugerează mobilitate + lipsa de destinație punctuală, care investește suspans și deschidere în traseu. Poate fi vorba despre orice destinație, de fapt, fie ea (sau mai ales!) încă necunoscută. O explorare continuă, analizată și fructificată de cealaltă componentă a numelui proiectului, cea tehnico-meșteșugărească: “atelierul”.

“Momentele, locurile și arhitecturile pot fi considerate posibile destinații la care putem ajunge prin intermediul ilustrațiilor și reprezintă o deviză personală de a ilustra arhitectura într-un context viu, animat de personaje, obiecte, fenomene naturale și nu numai, astfel că ilustrațiile clădirilor din Iași sunt animate sub formă de GIF*-uri pentru a însufleți obiectul de arhitectură”.

*o să te lăsăm să descoperi GIF-urile în acțiune chiar pe platformele de social media ale Atelierului Spre. 

Cărți poștale – sistem de signalistică

Arh. Tiberiu Teodor-Stanciu (asistent universitar la Facultatea de Arhitectură din Iași și la Facultatea de Filosofie și Științe politice din Iași) se caracterizează ca fiind “un optimist incurabil și un explorator” – pornește adesea în drumeții a căror anvergură se dezvăluie pe parcurs. De altfel, Atelier Spre. în sine este un exemplu: de-a lungul ultimilor patru ani a dus la colaborări care au luat forma cărților poștale, a traseelor turistice tematice, a sistemelor de signalistică urbană, a stațiilor de transport public personalizate, a tramvaielor pictate și a unui kit de regenerare urbană, printre altele. Totul, construit pe marginea spațiului urban ieșean, desigur.

“Motivația care a stat la baza pornirii acestui proiect este aceeași care mă alimentează zi de zi: plăcerea de a desena pentru a-mi explica lumea înconjurătoare și mai apoi plăcerea de a comunica și altora univesul descoperit. Ce alt subiect ar putea aduce împreună toate pasiunile mele pentru arhitectură, grafică și signalistică decât orașul natal cu personajele, legendele și poveștile sale? Un plus motivațional e atunci când primesc întrebarea: „Clădirea asta este din Iași?” – cu atât mai mult atunci când ea vine din partea unui ieșean”.

Până la reacții, însă, hai să urmărim traseul practic al ilustrațiilor Atelierului Spre. Primul pas: o ruletă, un telemetru, un carnețel de schițe, o cameră Sony A6000 și o tabletă Microsoft Surface Pro 4 – da, plimbările arhitectului au o componentă tehnică importantă. Și asta pentru că, deși spune că și-a educat privirea să treacă de zgomotul vizual urban și să repereze cele mai interesante arhitecturi, Teodor-Stanciu și-a dat seama că informațiile culese pur și simplu de la fața locului nu sunt suficiente nici pentru o schiță a ilustrației. Soluția: “fotografii ale fiecărui obiect de arhitectură, de jos, de sus, de aproape, de departe, vara, iarna, tocmai pentru a putea avea la îndemână toate informațiile de care am nevoie”, ne-a spus el.

Următorul pas: intră în scenă Adobe Illustrator și Sketchable, iar ilustrațiile apar cu ajutorul unui Surface Pen. Bine, n-am vrea să pară că lucrurile se mișcă așa de repede: arhitectul ne-a spus că, în funcție de gradul de dificultate, o ilustrație durează între 3 și 16 ore. Ba mai mult, în situația în care clădirea a fost mult modificată de-a lungul timpului și este necesară consultarea monografiilor și imaginilor de arhivă pentru a-i reda înfățișarea inițială, timpul dedicat depășește adeseori 30 de ore!

Citește și: Despre noile clădiri vechi ale Bucureștiului: restaurare și consolidare

Ilustrațiile intră în online în fiecare sâmbătă și duminică – de-a lungul anilor s-au adunat aproximativ 400 de momente, locuri și arhitecturi din Iași.

“În ciuda faptului că toate materialele Atelier Spre. sunt realizate cu ajutorul tehnologiei, fie că vorbim de fotografie, ilustrații vectoriale sau desene pe tabletă, cred că ceea ce le conferă viață e un proces profund uman de asimilare, prelucrare și redare a lumii înconjurătoare. Tocmai de aceea nu cred că există un mediu de lucru, fie el digital sau convențional, pe care să-l recomand, ci mai curând găsesc că cele mai potrivite tehnologii sunt cele care ne potențează libertatea de expresie”, ne-a explicat Teodor-Stanciu.

Prima tehnologie avansată cu care arhitectul a intrat în contact a fost un calculator 4-86, iar primul sowftware în care a desenat digital a fost Paint – mai sus sunt ilustrații din acea vreme. 

Pentru Atelier Spre. la început a fost GIF-ul – asta pentru că arhitectul spune că nu și-a imaginat nicio secundă proiectul fără o componentă animată, iar nouă ne-a plăcut mult explicația lui: “obiectele de arhitectură ar fi doar mormane de materiale dacă nu ar fi însuflețite de context, oameni și alte viețuitoare. Astfel, prezența oamenilor se face simțită în GIF-urile Atelier Spre. fie că vorbim de un bec care se aprinde, o perdea dată la o parte sau o ușă care se deschide”.

Mai mult, umorul dinamizează ilustrațiile de multe ori: de exemplu, în toate ilustrațiile de pe Strada Fulger – fulgeră; iarna – apar oameni de zăpada; vara – licurici; peste gardul maternității Cuza Vodă din Iași trece agale o barză cu un bebeluș. De-a lungul timpului, ilustrațiile au fost animate de tramvaie, pisici, biciclete, veverițe, mașini, căței, avioane de hârtie, păsări, melci, ceasuri, lilieci, flori, fete și băieți.

Totuși, dacă dăm stratul de umor la o parte, de la baza proiectului se vede clar un semnal de alarmă. Prioritatea lui sunt clădirile aflate într-un stadiu agravat de degradare și cele care urmează să fie demolate pentru a face loc altora, a căror poveste și arhitectură se ridică de puține ori la valoarea celei precedente. Sau, așa cum poetic ne-a spus Teodor-Stanciu, “arhitecturi rătăcite într-un peisaj urban grăbit și neatent”.

“Deși au supravețuit războaielor, cutremurelor și regimului comunist, multe clădiri cu o arhitectură deosebită din secolul al XIX-lea sau de la începutul secolului XX cad pradă intereselor imobiliare sau indiferenței. Printre ilustrațiile publicate se numără peste douăzeci de clădiri sau detalii de arhitectură care, din păcate, astăzi nu mai mai sunt printre noi, iar proiectul Atelier Spre. devine astfel un depozitar al memoriei ieșene”.

Case care nu mai sunt (stânga – demolată în 2019 | dreapta – demolată în 2017)

În continuare, Atelier Spre. și arh. Traian Teodor-Stanciu își vor asuma și rolul de ghid urban – următorul plan este de a ilustra toate clădirile de pe o anumită stradă sau care se încadrează într-un anumit curent arhitectural. Apoi, pasiunea pentru signalistică și wayfinding a arhitectului vor duce la realizarea unor hărți de buzunar “care să ne poarte prin acele povești ale oraşului de care locuitorii sunt privaţi din cauza grabei, indiferenţei sau a zgomotului vizual”.

Între timp, dacă ai ajuns în Iași în ultima vreme, probabil ai descoperit deja cele două hărți de mari dimensiuni amplasate în centrul istoric al orașului. Ambele sunt semnate de Atelier Spre.: una dintre ele, realizată în colaborare cu echipa Iași.travel, surprinde cele șapte trasee turistice tematice într-o hartă cu 40 de ilustrații axonometrice ale celor mai importante obiective turistice din Iași; cealaltă, Harta Traseului Memoriei, a fost realizată în 2018 în colaborare cu Departamentul Centenar Iași și reprezintă o incursiune în istoria anilor 1916-1918, când orașul a devenit capitală de război, iar majoritatea clădirilor importante au căpătat roluri noi, de la spitale militare sau sedii ale Crucii Roșii la Senat, Parlament, Cartier General ș.a.m.d.

Harta Traseului Memoriei

Deocamdată, hărțile de buzunar planificate de Atelier Spre. au un precursor – vederile realizate în colaborare cu Bicycle Hostel și Fablab Iași: “turiștii care poposesc la Bicycle Hostel primesc o astfel de vedere cu cinci elemente de arhitectură și sunt încurajați să descopere la pas orașul. Odată ce identifică modelele vederilor în oraș și le fotografiază, ei obțin o reducere la costurile de cazare și o zi gratuită de lucru la Fablab Iași”.

Asta nu e tot, însă – Atelier Spre. interacționează frecvent cu oamenii și îi implică în jocurile lui: de exemplu, Teodor-Stanciu ne-a povestit că vederile au devenit pretextul unui boardgame urban în care un tur ghidat prin oraș se transformă într-o vânătoare de comori arhitecturale şi locuri cu poveşti inedite.

“Turiştii primesc întrebări de cultură generală şi sunt răsplătiţi cu cărţi poştale care conţin indicii pentru rezolvarea unui puzzle final, vederi cu detalii de arhitectură ce trebuie identificate și fotografiate și, nu în ultimul rând, cu informații mai puțin cunoscute despre orașul Iași”.

Boardgame urban

Colaborările deschise de Atelier Spre. nu se încheie aici, însă te lăsăm să le descoperi pe fiecare pe platformele proiectului. Abia așteptăm să le vedem și noi la Iași în timpuri mai senine.

Imagini: arh. Tiberiu Teodor-Stanciu

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed