Se întâmplă și lucruri bune în oraș. Proiecte de privit și multiplicat!

Știm că timpurile sunt sumbre pentru București și că e dificil să dăm de urma plusurilor lui în ultima vreme. Norocul e că secțiunea Arhitectura construită/ arhitectura spațiului public a Anualei de Arhitectură București 2019 ne-a venit în ajutor și a grupat cele mai bune vești arhitecturale ale orașului. Proiectele nominalizate și, firește, câștigătorul sunt realizări faine, cu rost urban și gândite special pentru locuitori. Urmează să vezi mici oaze de bunătate și frumos.

Citește celelalte articole ale rubricii Anuala de Arhitectură 2019 aici.

SubstandardPLUS (Atelier Ad Hoc) – premiul secțiunii

Ne aflăm în cartierul bucureștean Pantelimon, unde arhitecții au pus la dispoziția oamenilor care locuiesc într-un adăpost de noapte – unii de peste 10 ani! – soluții prietenoase și utile. Au înlocuit gardurile gri care înconjurau barăcile cu un vestiar colorat cu 48 de unități de depozitare, au integrat o zonă de colectare pentru donații și un umbrar care invită la socializare.

Au fost plantați și mai mulți lăstari de iederă pentru a îmbunătăți, pe timp de vară, confortul termic al containerelor. Și, de ce nu, pentru a “acoperi” locul cu mai mult optimism. ❤️

Deschis Gastrobar (Wolfhouse Production) 

Din Pantelimon ne mutăm pe acoperișul Deschis Gastrobar, de data aceasta în cartierul Timpuri Noi. Deschis Gastrobar este locul pe care, mai mult ca sigur, l-ai vizitat deja, iar dacă nu ai făcut-o încă, e musai să-ți programezi cel puțin o întâlnire primăvaratică, savurând un coctail, la apus.

Clădirea veche a Industriei Bumbacului a fost transformată în spațiu pentru creativi, iar acoperișul unde funcționează un bar e mai mereu plin ochi de lume bună, atrasă de serile de film, lansări, evenimente culturale, sau pur și simplu de peisaj. Spațiul se laudă și cu o masă modulară multifuncțională bazată pe puzzle-ul geometric al matematicianului Henry Dudeney.

Ted’s Coffee Box (Lama Arhitectura) – nominalizare

Coborâm cu picioarele pe pământ și te invităm la cafea, pe Dorobanți. Deși cafeneaua mobilă se poate “plimba” oriunde prin oraș. Design-ul neutru îi dă voie. Forma și culoarea “cutiei” te duc cu gândul la boaba de cafea. ☕

Pe lângă micuța cafenea cu o copertină care se deschide și se închide automat, există și câteva scaune și mese, perfect asortate. Așadar, să vină primăvara-vară să stăm afară, la povești și cafea.

Masterplan – Campus Universitar Oradea (Adest Architecture)

În încheiere, părăsim motivat Bucureștiul și dăm o fugă la Oradea, unde este în plan proiectul unui campus universitar grandios. Pe lângă clădiri impunătoare, în Masterplan apar terenuri de sport, spații verzi generoase, piste de biciclete și alergare. Așadar, un design sustenabil și durabil, pentru viitor.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în Capitală și în diaspora. În 2019, Anuala de Arhitectură a inițiat programul “FORUM BUCUREȘTI”, care continuă și în 2020, cu scopul de a analiza oportunitățile de dezvoltare arhitectural-urbanistică a Capitalei din perspectiva europeană.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Arhitectura spațiului public” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2019 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Fotografii: prin Anuala de Arhitectură

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed