Dacă ai drum pe strada Jules Michelet din București, la un moment dat, avertizat fiind de ambasada Angliei să circuli pe trotuarul de vizavi, vei da peste un tablou. Nu o dată m-am oprit să admir de afară, fie zi, fie seară, tabloul din vitrina magazinului YaU. Am văzut mai întâi o lampă care avea drept abajur o cană și se aprindea de la un robinet. Apoi un candelabru organic, cu tentacule de lumină, iar în altă zi un aranjament sculptat din flori. Mă întreb oare cum arată pentru ei, din magazin, tabloul străzii? Probabil ca un slideshow de portrete curioase, joviale și plăcut surpinse de trecători.
Lampa Robinet, colecția 2011
YaU Concept este un tânăr brand românesc, lansat în anul 2008. De aproape 4 ani, lucrurile merg bine și evoluează din ce în ce mai frumos și mai prolific, pentru că în spate este o muncă de echipă, pentru care cel mai bun cuvânt descriptiv este pasiunea.
Meduza, colecția 2010
Și pentru că nici o echipă nu este completă fără omul care visează, Elena Mădălina Toader este cea care joacă acest rol zi de zi, secundă de secundă. Este arhitect, a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, în 2006, iar după 3 ani de experiență acumulată într-un birou de arhitectură, a hotărât să facă ceva lumină în designul românesc și uite așa s-a născut YaU. Visează la călătorii peste mări și țări, iar în timpul liber își răsfață din plin pisicile.
Lampa Titirez, colecția 2011
Cel mai recent lucru cu care se laudă este noua colecție de corpuri de iluminat, Mecano Industrial, în care materiale simple, în stare brută, sunt combinate în stilul ludic care îi caracterizează. Ce rezultă? Dați scroll down. Vă spunem doar că preferatele noastre sunt lămpile cu bază pernă de beton și dicționar Webster.
Lampa Haos 1, colecția 2012
Ce înseamnă “YaU”?
YaU înseamnă You and Us: să facem lucruri împreună!
Ce creați și personalizați Voi pentru Noi?
În momentul de față, YaU are două direcții majore: Evenimente și Design floral, pe de-o parte, și Arhitectură, Amenajări interioare și Design de obiect, pe de altă parte. Dacă inițial am început cu Evenimente, nevoia de a detalia și personaliza a dezvoltat partea de obiecte (YaU Shop) și design floral (YaU flori).
Lampa Cultura ne luminează, colecția 2012
Îți plac lămpile și te joci cu lumina…
Lămpile și joaca cu lumina au apărut ca o necesitate și din dorința de a personaliza diferite locații pentru evenimente. Ulterior, YaU Shop s-a concretizat într-un portofoliu online pentru obiecte YaU, dar și într-un site de design românesc deschis și altor artiști. YaU Shop a ajuns să completeze foarte bine YaU Arhitectura (o direcție axată pe proiectare și amenajări, care se dezvoltă lent, dar sigur).
Candelabrul Fitzosu’, colecția 2010
E greu să faci o lampă?
Depinde de lampă. Este un efort considerabil să treci de la stadiul de idee sau schiță la un prototip. Ideea, povestea obiectului și felul în care tu aduni și filtrezi informația din jurul tău sunt foarte importante. Peste aceste două componente, partea tehnică și funcționarea obiectului, sunt aspecte care până la final fac sau nu diferența.
Lampa Împletituri II, colecția 2011
Pasiunea pentru flori de unde vine?
Dragostea pentru flori mi-a fost transmisă de bunica. La asta s-au adăugat mult studiu despre tehnici de florărit și întreținere, precum și bagajul existent despre compoziție, ceea ce a pus bazele unei direcții bine conturate. YaU flori a apărut, de asemenea, dintr-o nevoie și din dificultatea colaborării cu furnizori de flori de pe piața din București. YaU flori si YaU evenimente sunt ca două mănuși care fac pereche și, implicit, nu pot exista una fără cealaltă. Cele două directii majore conturate la YaU sunt foarte diferite, dar cu multe lucruri în comun. Principiile sunt aceleași, doar materia primă diferă!
Dacă ai fi un buchet de flori, ai fi compusă din…?
Ranunculus alb. E delicat și puternic în același timp.
Ce anume îți provoacă creativitatea?
Mă provoacă tot ce este out of the box. Îmi plac lucrurile altfel, pentru că simt că trebuie să fie altfel, nu pentru că este cool să fie diferite. Am perioade care mă ajută să mă focusez pe un anume subiect și pe care îl analizez până consider că a ajuns la un nivel superior, după care trec mai departe…
Lampa Fluturaș, colecția 2012
Ce muzică te inspiră să creezi?
Romantic jazz.
La YaU lumina vine și dintr-o cană. Când rămâi fără cafea, preferi o cană de… lumină?
Lumina vine dintr-o cană începând din 2011, când am creat lampa Robinet, Cănițele suspendate I și II și Cănițele bunicii. Dar, în fiecare an, colecțiile YaU de obiecte vor fi diferite. După cum spuneam, depinde de moment și de inspirație.
Lampa Căni suspendate II, colecția 2011
YaU rimează și cu “Miau”?
YaU miaună doar dacă sunt prin preajmă pisicile Animal YaU MiauMiau. Altfel, YaU face design în mai multe forme!
Cum arată casa accesorizată cu lămpi YaU?
Nonconformistă și out of the box!
Lampa Miau Miau, colecția 2011
Dar nunta cu buchet de mireasă YaU?
Mireasa YaU este modernă, sofisticată și altfel! Își dorește lucruri după sufletul și asemănarea sa. Nu se mulțumește cu pachete standard de servicii.
Cum ar arăta o lampă YaU cu tema “Am aspiraţii, deci exist?”
Daca ai aspirații, înseamnă că visezi și că poți să termini tu povestea, iar la YaU povestea este foarte importantă.
Lampa Path, colecția 2012
Cum e să faci design de produs în România? Ce probleme ați avut?
Să faci prototipuri în România, indiferent de domeniu, este o provocare. Partea tehnică și lipsa meșterilor fac ca realizarea prototipurilor să fie mai dificilă. Oamenii care pun în operă ceea ce este pe hârtie trebuie educați, antrenați și stimulați. Este difcil, dar nu imposibil. Începem să strângem și noi în echipă oameni care viseză, care vor să facă lucrurile diferit și care încearcă să găsească soluții. La YaU, în proporție de 80-90%, reinventăm și recombinăm lucruri, creăm structuri de la zero pentru a putea ajunge la imaginea dorită.
Lampa Suprafețe, colecția 2012
Ce crezi că-i lipsește peisajului local pentru a putea accelera designul de produs românesc?
Sprinjin moral și financiar pentru tinerii designeri, competiție constructivă, parteneriate între designeri, că doar uniți sunt mai puternici. Aș vrea să aud mai des oameni spunând: “bravo că ai fost curajos…uite, eu aș mai adăuga aici și asta, ce părere ai? ” în loc de “vezi că aici ai greșit! ”.
Lampa Haos, colecția 2012
Zi-mi 3 calități pe care trebuie să le aibă un designer de produs în România, ca să reușească.
Curaj, talent, perseverență.
Lampa Rețetă de îmbuteliat lumina, colecția 2012
Aș dori un ceas din piele întoarsă… Aveți?
Da, se poate. Ce culoare?!
Când/Cum începe ziua la tine? Și când/cum se termină?
Ziua începe undeva după 10-11 și se termină cand se termină. Iar cele mai bune zile sunt acelea când finalizez câte un proiect și beneficiarii îmi spun un simplu “mulțumesc”.
Lampa Haos 2, colecția 2012
Care sunt în general reacțiile la obiectele create de voi?
În general, străinii și românii plimbați, educați și expuși la tot ce înseamnă design sunt în proporție de 70% clienții noștri pentru obiecte. A fost un domn de 70 de ani, englez, care s-a îndrăgostit de lampa YaU Robinet. A stat 15 minute în vitrină și a studiat-o, după care a intrat și m-a întrebat dacă chiar se aprinde de la robinet. Mi-a zis că o iubeste și că o vrea. Prețul a fost pentru el un amănunt nesemnificativ.
Lampadarul Retro, colecția 2011
La modul ideal, care ar fi proiectul la care visezi?
Proiectul pentru beneficiarul care știe ce vrea, știe ce înseamnă altfel, știe să lase un specialist să își facă treaba, știe cât valorează lucrurile și este ancorat în realitate! Un scenariu ideal, nu?!
De unde vin cel mai des proiectele, cum se încheagă?
Din recomandări în proporție de 70%. Este un business foarte personalizat, care se dezvoltă în mare parte prin word of mouth. Lucrurile bine făcute și clienții mulțumiți sunt cea mai bună recomandare.
Lampa Alien 2, colecția 2012
Cine te ajută?
YaU este o echipă de oameni care fac lucrurile cu multă pasiune:
Elena (adică eu) – omul care visează
Iulian – omul pragmatic
Mihai – omul cu biții
Ionuț – omul tehnic
Costică – omul cu mâinile de aur
Cristina – omul cu suflet mare
Ana – omul sensibil
mama Maria – pensionarul de la YaU, florist în devenire 🙂
În funcție de proiecte, echipa se mărește!
Lampa Alien 1, colecția 2012
Tu ce vis ai?
Eu am multe visuri, visez cu ochii deschiși, dar pe primul loc în lista mea sunt călătoriile.
În ce valori crezi?
Cred în oameni, în visuri și că lucrurile pot să iasă și bine.
Lampa Sweet drink, colecția 2012
Cum e la tine cea mai bună zi?
Zilele în care finalizez câte un proiect și beneficiarii îmi spun un simplu “Mulțumesc”.
Care este destinația ta preferată de vacanță dintre?
1. Londra, pentru că e classy și cosy precum creaturile Donnei Wilson
2. Copenhaga, pentru că și bordurile au design și de acolo vine Egg Chair by Arne Jacobsen
3. Spania, pentru că acolo se țes nebunii a la Jaime Hayon
Londra, pentru că este cosmopolită și vibrantă! În Copenhaga nu am ajuns încă, iar Spania este o destinație interesantă, dar nu este în topul preferințelor mele. Îmi place să descopăr orașele mergând cu harta în mână, nu neapărat după atracțiile din ghidul turistic. Apreciez un oraș mai mult ca organism decât punctual.
Dacă luna ar fi o lampă, unde ai aprinde-o? Unde pe pământ e spectacolul de care nu te-ai mai sătura?
Oriunde m-aș simți acasă!
Lampa Sweet drink, colecția 2012
Care e cel mai recent lucru cu care se laudă YaU?
1. Noua colecție YaU Shop 2012, Mecano Industrial și
2. YaU flori a intrat în albumul International Floral Art 2012-2013 – concurs internațional de design floral, organizat o dată la 2 ani de editura Stichting Kunstboek, din Belgia. Noi tocmai am primit minunata veste, iar albumul va apărea în toată lumea, la începutul lunii martie 2012.
Fotografii: YaU – Ioan Cerga
O versiune scurtă a acestui articol a fost realizată de noi pentru dosarul de design din Institute, The Magazine. Detalii despre ultimul număr aici.
Tags: arhitect, bricolaj, Bucuresti, ceasuri de perete, colectie 2012, creatic, creativ, design de obiect, design floral, design romanesc, design romanesc de produs, designeri romani, elena madalina toader, hand made, interviu, lampa, lampa robinet, ludic, magazin, mecano industrial, out of the box, personalizat, tanar brand romanesc, yau
|
[…] cu YaU pe site-ul DESIGNIST.ro ! … Mai multe AICI […]
[…] cu YaU pe site-ul DESIGNIST.ro ! … Mai multe AICI […]
[…] IGLOO si DESIGNIST.ro […]
Nice… voi trece si eu pe la magazin
E incredibil ce ati putut face cu un “bec” ! 🙂
….aaaa…mi-a scapat: ador buchetelul de flori din ultima fotografie. E disponibil si pentru mirese? 🙂
Ioana, noi stim ca YaU face aranjamente florale pentru mirese, asa ca ramane sa vorbesti direct cu ei 🙂 Succes!
[…] ceva timp am descoperit o lampă făcută dintr-un dicţionar Webster şi am aflat că a fost creată de o arhitectă de la noi, Elena Toader, ale cărei jocuri ingenioase într-ale […]
[…] Vine, vine primăvara și odată cu ea multe flori colorate pe care cei de la Yau Concept le-au pus deja în scenografii designish. Catalogul lor de primăvară e gata, iar sugestia […]
[…] […]