Într-un apartament din București s-a dat drumul la joacă :) …

…dar stați pe loc, nu pentru toată lumea! 🙂 E rezervat proprietarilor și copiilor lor, care și-au dorit o casă fără piedici în calea creativității și libertății. Ce a rezultat este un spațiu deschis, care nu are nimic de ascuns și nici nu se ia foarte tare în serios. Este un proiect semnat de Kulcuș (arh. Anca Ionescu), în colaborare cu arh. Alexandra Nicolau. Gata de joacă?

joacaCuplul de proprietari are tangențe cu industriile creative și primește des oaspeți de toate vârstele – în aceeași clădire locuiesc prieteni și membri ai familiei extinse -, deci brieful a inclus “un aer fresh și un stil scandinav, însă cald și comod”, așa cum ne-a explicat Anca.

“În rest, apartamentul a fost terenul nostru de joacă, pe care am încercat să îl păstrăm fix așa: liber pentru joacă. Din acest motiv am ales să nu avem prea multe obstacole, să nu închidem prea mult spațiul și să lăsăm loc pentru traseele în viteză ale copiilor”.

joacaÎncă dinainte de amenajarea Kulcuș, apartamentul avea câteva elemente deja construite – printre care se numără și glasvandul dintre living și bucătărie, care ne-a plăcut mult! -, elemente păstrate de arhitecte și incluse în contextul designului. 

Corpul central al livingului joacă dublu rol – este funcțional și dinamizează spațiul “spărgând” spațiul open plan. În plus, în zona livingului, familia îl folosește ca suport pentru piesele multimedia, iar pe partea cealaltă, în zona de acces, pe post de cuier. Arhitectele și-au dorit un corp cât mai simplu, care să nu arate masiv și să nu aibă prinderi vizibile, așa că l-au trecut printr-o serie de modificări de material și de formă de la faza de proiect la coordonatele de acum.

joacajoacaOglinda din hol, de aceeași dimensiune ca elementul central, lărgește spațiul, aduce lumină în zona de acces și reflectă interiorul apartamentului încă de la intrare. Funcționează și ca un “bine ai venit, hai să-ți fac turul casei!” pentru că fură imagini din spațiu și te conduce înăuntru 🙂 .

joacaRafturile metalice minimale de pe peretele opus glasvandului le continuă pe cele de pe corpul central și ne arată că nu e nevoie de mult pentru puțină creativitate 🙂 . În plus, așa cum ne-a spus Anca: “am ales să folosim rafturi metalice pentru a nu avea elemente masive, pentru a crea o senzație de susținere solidă prin elemente fine, jucăușe”.

joaca joacaJoaca se continuă și în bucătărie și dining, printre corpurile de mobilier din MDF vopsit, Corian, plută și mesteacăn, unde și-a făcut loc o gașcă întreagă de…găinușe. Și apoi încă una! 

“Peretele din plută a venit cumva din inerția “găinușelor” din bucătărie, care cereau a fi replicate și de care beneficiarii erau complet îndrăgostiți (și noi, de altfel). Așa că am continuat drumul găinușelor, le-am desenat conturul vectorial și le-am trimis la decupat celor de la Corkmarket. Pentru că este mai degrabă un spațiu de zi, în care se reunește familia, am vrut să le creăm acolo un album de amintiri, un altfel de “frigider cu magneți” pe care să fie expuse toate desenele copiilor, listele de cumpărături și mesajele simpatice transmise în fugă pentru cel ce se trezește mai târziu”, ne-a spus Anca.


joacaȘi dacă tot îți povestim despre joacă, trebuie să vorbim și despre personajele principale ale oricărei povești în spirit ludic: copiii. Mai exact, despre dormitoarele copiilor, preferatele celor două arhitecte.

joacaDacă nu ai copii prin preajmă și nici o pasiune pentru filmele de animație, probabil că “Frozen” îți sună doar iernatic. Ne referim, de fapt, la un blockbuster de animație a cărui acțiune se petrece într-o lume înghețată, cu personaje pe cât de amuzante, pe atât de cool și asumate. Și pentru că “locatarul” primului dormitor este fan Frozen, planul arhitectelor a fost să recreeze lumea din film:

“În dulap, am ascuns un mic palat pictat cu vopsea magnetică și cu efect de tablă de scris. Aici vor avea loc multe descoperiri și “redecorări”. Pereții sunt vopsiți cu “munți” de gheață gri care au fost o provocare: părinții nu erau siguri dacă imaginea finală nu va fi prea “rece”, nepotrivită pentru o cameră de copil. Însă le-am explicat că desenele vor crea dinamism și căldură indiferent de nuanțe, iar camera va fi colorată mereu cu jucării. După ce ne-au mai întrebat de câteva ori dacă suntem sigure,  ne-au ascultat. Au fost foarte mulțumiți”!

joacaAlături, în celălalt dormitor, tema nu a fost la fel de clară. Existau câteva coordonate – un dulap, un pat și un birou, dar inspirația echipei a venit doar când și-au amintit de desenele clasice din copilărie: căsuța stingheră, cu hornul strâmb.

joaca

“Ne-am amintit și cum ne ascundeam în orice cotlon și orice cutie de carton pierdută prin vreun colț. De aici am pornit cu “căsuța din dulap” cu pereți pe care se poate scrie. Am folosit și aici vopseaua magnetică și cea cu efect de tablă de scris. Am mers iar pe culori “atipice” pentru o cameră de copii. Clienții ne-au intrebat iar: “sigur?”. Noi am zis DA și așa au făcut. Când am primit prima poză după montaj, cu mica “proprietară” cu zâmbetul până la urechi, în căsuța din dulap, încercând să o cuprindă cu mâinile, ne-am dat seama că a ieșit ce trebuie”. 

joacaJoaca e bună, dar uneori se mai și termină 🙂 La fel cum terminăm și noi traseul prin apartamentul ludic. Gata cu distracția! 🙂

Fotografii: Anatol Struna

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our BlogVisit Our BlogVisit Our Blog