Știm unde o să facem primul pit stop designist în Iași: la noul Oddity Bar

“And I’m floating in a most peculiar way / And the stars look very different today”, cânta prin 1969 David Bowie într-unul dintre cele mai frumoase cântece din lume – “Space Oddity”. Că piesa i-a inspirat pe arhitecții studioului aPunct (Anca Jipa, Bogdan Curteanu, Bogdan Curelariu și Lucian Cocea-Lionescu) când au amenajat noul Oddity Bar din Iași e limpede: senzația de plutire și de stranietate a clipului se regăsește și în designul interior al localului. Așa că l-am trecut pe lista de must see-uri pentru următoarea noastră plimbare ieșeană 🙂 .

Ca să faci și tu la fel, trebuie să știi că Oddity Bar, proaspăt amenajat și deschis, conturează designul unui atelier cel puțin aparte.

“După cum îi spune și numele, Oddity este cel puțin un bar neobișnuit, în care unele obiecte sunt folosite cu alt scop decât cel comun, o lume a unor asocieri aparent ciudate, dar atent alese pentru a distruge un anumit tipar. Povestea începe de la recrearea unui atelier, brut și uzat, ca metaforă a muncii, a rutinei vieții, chit că e a părinților noștri în uzinele comuniste, chit că e a noastră în fața calculatoarelor”, spun arhitecții aPunct.

OddityOddity Bar

Arhitecții au pus mare accent pe autenticitatea texturilor, materialelor și corpurilor de mobilier din spațiu:

“Toate elementele sau texturile sunt sincere: pereții sunt sculptați astfel încât să descoperi diversele straturi de var date de toți locatarii spațiului (deși, la prima vedere, culorile puteau părea respingătoare): am făcut un spectacol din cărămida cu goluri (nu e în mod normal atractivă așa cum e cea plină); lampa scialitică, veche, stricată, care probabil a văzut multe operații, a fost reparată și atent șlefuită pentru a-i scoate acel alb specific spitalului; celelalte lămpi sunt salvate dintr-o veche fabrică din Iași unde se lucra cu vapori și substanțe periculoase (și în barul ăsta sunt vapori și substanțe, poate nu chiar la fel de periculoase); metalul este recuperat de la fier vechi, cu greu obținut de la proprietarul care intenționa să-și facă gard din acele coli albastre de tablă; lemnul este recuperat de la o platformă de transport marfă”, ne-a povestit Bogdan Curelariu.

OddityOddityȘi dacă tot aminteam de asocieri aparent ciudate, e suficient să îți plimbi privirea prin Oddity ca să înțelegi la ce ne referim. Întregul spațiu e dominat de barul care te duce cu gândul la un banc de lucru pe care uneltele au devenit o aglomerare de sticle și pahare. Rafturile tradiționale pentru scule sunt transformate în banchete, capra de sport este un mare loc de stat la bar și vreo două găleți de tablă capătă picioare și se preschimbă în scaune. Un pic oddity, un pic basm 🙂 .

 

Ca să contrazică monotonia unui atelier clasic, arhitecții aPunct au apelat la câteva artificii designist: lampa de bloc operator cu brațele imense, care se năpustesc deasupra barului și despre care ți-am spus mai sus, oglinda convexă care reflectă tot spațiul, ba chiar și spatele barului, pe care în mod obișnuit nu-l vezi niciodată, și peretele de sticlă curbată care îți arată o realitate alternativă. Pe care abia așteptăm să o vedem la cald, mai ales că meniul Oddity Bar e plin de cocktailuri preparate minuțios – “un fel de slow-drink”, cum ne-a spus Bogdan -, varietăți de whisky sau bere artizanală, și se schimbă continuu, cât să păstreze spiritul inedit 🙂 .

OddityFotografii: Iulian Marcu, Ionuț Caraș PhotoMechanic, Andrei Ignia

One Comment

  1. […] Știm unde o să facem primul pit stop designist în Iași: la noul Oddity Bar “And I’m floating in a most peculiar way / And the stars look very different today”, cânta prin 1969 David Bowie într-unul dintre cele mai frumoase cântece din lume – “Space Oddity”. Că piesa i-a inspirat pe arhitecții studioului aPunct (Anca Jipa, Bogdan Curteanu, Bogdan Curelariu și Lucian Cocea-Lionescu) când au amenajat noul Oddity Bar din Iași e limpede: senzația de plutire și de stranietate a clipului se regăsește și în designul interior al localului. Așa că l-am trecut pe lista de must see-uri pentru următoarea noastră plimbare ieșeană. […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed