Suntem într-un duplex bucureștean în care dansul de bucurie începe chiar din bucătărie!

Nu că ar fi obligatoriu un dans de bucurie. Dar în această poveste e un pas de la sine înțeles când îți cad ochii pe “avertismentul” neon care sclipește în bucătărie – this kitchen is for dancing! ❤️ Plus că dansul de bucurie (început în bucătărie sau nu) chiar i se potrivește de minune acestui proiect amenajat de Studio 2.1 (arh. Cristina Ionescu și Radu Caradim): un duplex bucureștean cu o suprafață de 70 mp, care a căpătat supranumele de The Dancing Home, luminat de un “candelabru” spectaculos și extravagant, format din 20 de pendule! Să înceapă petrecerea!

De altfel, “elegant, spectaculos, extravagant” au fost pilonii briefului primit de arhitecți de la proprietara duplexului, o tânără avocată cu un program de lucru foarte încărcat, care i-a permis să se implice destul de puțin în proiect. Mesajul dansator din bucătăria pe care proprietara și-a dorit-o ca un loc de socializare în extinderea livingului a fost și un alt must have al apartamentului, și o mică ironie simpatică a proprietarei câtuși de puțin pasionate de gătit. Iar arhitecții l-au imaginat sub formă de neon decorativ.

“Am căutat să obținem o locuință deschisă și sinceră, în care încăperile comunică vizual, extrovertită și îndrăzneață. Inundată de lumină naturală, paleta cromatică rămâne într-o zonă de nuanțe neutre și texturi naturale, presărate cu câteva accente de pasteluri”, povestesc arhitecții. 

Rezultatul: o bucătărie minimală, deschisă, piese de mobilier modulare, treceri fluide de la o încăpere la alta, vitrajele pe care le observi la nivelul superior și corpurile de iluminat statement. Geometric și schematizat, suficient de simplu și funcțional cât să te ia prin surprindere.

Simplitatea și funcționalitatea, însă, cer atenție, precizie și timp. În cazul nostru, cam 5 luni. Lăsăm echipa Studio 2.1 să ne povestească mai multe:

“Din momentul în care am început să plasăm comenzile până s-a mutat clienta au trecut aproximativ 3 luni, la care putem adăuga perioada de concept și proiectare care a mai durat aproximativ 2 luni. În etapa de concept, cea mai importantă din punctul nostru de vedere, am conturat proiectul, iar randările de atunci ne-au ghidat în tot acest proces și au fost respectate în proporție de 95% – cei 5% care cau mai rămas până la respectarea integrală a planului au însemnat schimbarea unui taburet și a unor mânere care nu mai erau pe stoc în magazine. Cu această ocazie, sublinem importanța investirii perioadei necesare de timp proiectării pentru că doar prin respectarea unui proiect pus la punct de la început putem avea astfel de rezultate. După ce clienta a dat ok-ul pe soluție, am început partea de project management, comenzi, contractarea echipelor de implementare, etc. Șantierul efectiv a început după ce am primit din obiectele și finisajele comandate. Putem spune că am lucrat în paralel la fiecare cameră în parte până în ultimul moment”.

Cea mai mare parte a mobilierului a fost creată la comandă, ca să se potrivească spațiului. În living, canapeaua vine de la Divanissimi, după schițele echipei Studio 2.1, și este modulară: taburetul din capăt își poate schimba poziția așa încât să se transforme într-un șezlong, iar sub șezutul canapelei principale intră și un sistem de pat care o transformă într-o canapea extensibilă.

Candelabrul schematizat din living, superstarul care acentuează înălțimea spațiului duplexului și umple golul de peste încăpere, a fost un proiect în sine, care s-a jucat puțin cu spectaculosul și…dezastruosul. Și asta pentru că a macat cea mai mare provocare a amenajării:

“Montarea lui a cerut muncă îndelungată la înălțime, pe schelă, lucru care, chiar dacă a fost obositor și incomod, a mers ca uns o bună bucată de timp. Mai exact, până la pendula cu numărul 16 din totalul de 20. Domnul electrician era pe schelă de vreo 7 ore montând la ele când am sugerat să le și testăm ca să fim siguri că totul funcționează ok. În momentul în care le-am aprins, siguranța a sărit și toate pendulele s-au stins. Primul gând a fost că s-au ars toate, după care ni s-au rostogolit prin cap toate celelalte frici – va trebui să găsim alte corpuri de iluminat! Dar cum, dacă cele de acum au fost făcute la comandă timp de aproape 2 luni?! Din fericire, nu a fost cazul: am revenit la montajul celorlalte 4 corpuri rămase și toate au funcționat perfect la final”.

Ia-o ca pe un mic avertisment dacă te încântă ideea unui candelabru custom made 🙂 .

Benzile LED care străbat pereții livingului marchează geometria spațiului și scot în evidență suprafețele casetate ale tavanului. Un plus de iluminare ambientală.

Amenajarea include și elemente ready-made, precum lampadarele, fotoliul și măsuțele de cafea din living sau scaunele de bar care au fost achiziționate de la The Home și Intro Design.

Dormitorul este o capsulă vitrată: intimitate separată de corpul casei, dar gata să îl țină sub observație – iată în imaginea de mai jos panorma livingului, care se zărește din pat. Pastelurile calde și corpurile de iluminat cu finisaje de alamă invită la liniște.

Patul vine de la Isofa și mizează pe asimetrii care acaparează: tăblia patului cuprinde întregul perete și se întinde inegal de-a dreapta și de-a stânga cadrului, în zona noptierelor. Patul are o zonă de depozitare sub saltea, pentru un plus de funcționalitate.

Fotografii: Andrei Tudoran pentru Studio 2.1

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed