Tu prin ce localuri ajungi în vacanța de iarnă?

“Numărătoarea inversă” poate să sune un pic înfricoșător, cam neliniștitor și dătător de emoții ascuțite. Dar dacă pui după un “…până la vacanța de iarnă”, sigur ți se reglează și reechilibrează starea de spirit 🙂 . Noi suntem în această etapă, când am început să ne gândim tot mai aprins la vacanță, când o să avem mai mult timp să redescoperim orașul pe care l-am cam neglijat în ultima vreme. Și ca să reintrăm și mai repede în rolul de sursă de inspirație, ne-am ales localurile preferate din lista de proiecte înscrise și premiate de Anuala de Arhitectură București 2018 în secțiunea “Amenajări de interior”. Ți le prezentăm mai jos.

Nu uita să ne spui în care dintre ele ne vedem în vacanță!

Edo Garden –  arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Anca Ene / LAMA ARHITECTURA

Mese și scaune într-o saună suedeză minimalistă? Sau pur și simplu o minka, o casă tradițională japoneză, recreată într-o casă interbelică bucureșteană de pe strada Stirbei Vodă? Noi suntem de acord cu ambele interpretări designist dacă discutăm despre restaurantul Edo Garden, câștigătorul secțiunii Amenajări de interior. Voit austeră, amenajarea e dinamizată doar de accesoriile subtile și de jocul de nuanțe și texturi ale lemnului, dat tot de o tehnică tradițională japoneză: pereții sunt îmbrăcați cu scânduri de brad ars prin tehnica shou sugi ban, iar lamelele plafonului au fost lăsate natur.

localuri

localuri

Desigur, totuși, așa cum îți sugerează și numele, ar fi o idee bună să revii aici și vara, ca să-descoperi grădina restaurantului, pe care arhitecții au gândit-o ca pe o reinterpretare contemporană și simplificată a grădinii de vară interbelică, în care bustul/fântâna centrală e înlocuită cu…un bazin cu crapi japonezi.

“Plecând de la geometria curții existente, s-a generat un spațiu clar demarcat, central și introvertit (cultura japoneză), o mare banchetă acoperită. Centrul curții este ocupat de un bazin cu crapi japonezi (crapi koi), mărginit de un suport îngust cu rol de parapet/bar/loc de observație a peștilor. Acesta devine punctul de interes, focusul grădinii. Regăsim tehnica lemnului ars (shou sugi ban) și aici, la exterior”.

localuri

14th LANE – arh. Vladimir Mîndru, arh. Irina Bălănean / YELLOW OFFICE

localuri

“Tu la ce stație cobori?” se transformă în “Spune-mi la ce oră mergi, ca să-ți spun ce mănânci” dacă ajungi la 14th LANE, food-court-ul care a primit nominalizarea Anualei la secțiunea “Amenajări de interior”. Și asta pentru că localul se află vizavi de fosta “Uzină Electrică”, punctul de pornire a primului tramvai electric din București, cel cu numărul 14. Iar localul e împărțit în patru “poli” cu meniuri inspirate din bucătării diferite, alveole cu design distinct, care se deschid rând pe rând de-a lungul zilei. localuriIar tramvaiul liniei 14 nu a dat doar numele localului, ci a inspirat și amenajarea lui, așa cum povestesc arhitecții:

“Printre elementele folosite apar o șină de tramvai inserată în pardoseala industrială și desene tehnice ale unei locomotive gravate în placajul pereților. Materiale, texturi, lumini au fost alese astfel încât să ofere experiențe vizuale și tactile variate. În spatele ușilor metalice industriale se profilează lămpi cu lumină caldă, blaturi din terrazzo sunt așezate peste placări cu lemn, iar sub tejgheaua metalică, barul este îmbrăcat în piele”.

localuri

5ensi – arh. Anda Manu, arh. Ștefan Mantu, arh. Dragoș Șolot, arh. Petru Herciu, arh. Emilia Tunaru / AMA Design

localuri

Trei dimensiuni, 5 simțuri, multi-proporții, totul înmulțit de reflexii și contraste: Restaurantul 5ensi de pe Bd. Aviatorilor își folosește formele organice ca să dea perspective diferite și să crească posibilitățile de interpretare prin materiale și finisaje. Piesa care domină întreaga amenajare este barul din lemn supradimensionat, solid și ferm, iar texturile de cupru dau exact contrastul de care era nevoie ca să dinamizeze scenografia și să reflecte detaliile din interior către exterior.

localuri

În plus, plafonul tridimensional, lamelele care îmbracă barul, ba chiar și plantele secționează interiorul și par să îl transforme într-o multitudine de imagini distincte.

Koketerie Bistro Urban – arh. Bogdan Ciocodeică

localuri

Dacă amesteci confortul unui cocon, cochetăria bistrourilor de altă dată, materiale moi, nuanțe calde și ceva cosmopolitism, sunt șanse mari să obții ceva asemănător cu Koketerie Bistro Urban de pe Calea Victoriei. Asta pentru că, așa cum spune arh. Bogdan Ciocodeică, localul a fost:

“Gândit ca un spațiu intim, unde experiența mâncării bune, a cafelei de specialitate și a băuturilor artizanale se împletesc cu un sentiment familial, iar micul bistro face apel la materiale simple pentru a crea o atmosferă relaxată și confortabilă”.

localuriIar atmosfera cosmopolită nu este creată de la 0, ci (re)folosește câteva dintre piesele inițiale ale puzzle-ului spațiului, ca podeaua originală de terrazzo de inspirație franțuzească și pereții cu tencuială de ciment, în stil industrial, la care se adaugă piesele de mobilier de lemn închis brazilian, lămpile supradimensionate, care par să aducă norii la interior, și un neon care șerpuiește de-a lungul plafonului.

Restaurant MAIZE – arh. Raluca Pădurariu / 2Deco Studio, Arh. Ioana Meves,  Int. Arh. Stoian Alina, Int. Designer Iana Oanalocaluri

Farm-to-table sau din grădină direct pe strada Paris – Restaurantul MAIZE este un dialog continuu între interior și exterior, între materiale, texturi, structuri și lumină. Asta mai ales pentru că spațiul a fost creat în jurul bucătăriei open space și împărțit în zone distincte, delimitate de volumul barului. Mixuri continue și atent dozate de vechi și nou, care modelează identitatea restaurantului cu specific românesc.

localuriLa fel cum ingredientele specialităților sunt cât mai naturale, la fel și materialele amenajării respectă o linie și o cromatică simplă, fără să se acopere în surplus.

“Structura acoperișului a fost lăsată la vedere și evidențiată prin cromatica neutră a finisajelor alese pentru pereți si pardoseală. Mixul constant dintre materiale nobile precum placările cu marmură de la nivelul barului, placările parietale de oglindă si lemn refolosit, elementele metalice din zona bucatăriei, rășina epoxidică de la nivelul pardoselii, toate reprezintă o altă constantă a proiectului”.

Anuala de Arhitectură București este un festival organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București (OAR-B), care premiază și promovează fie proiecte arhitecturale din București, fie proiecte realizate de arhitecți și birouri de arhitectură localizate în capitală și în diaspora. Intenția organizatorilor pentru ediția anului 2018 a fost de a identifica coeficientul de plusvaloare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane, iar tema a fost “de utilitate publică”. Citește aici interviul cu noul președinte OAR-B, dr. arh. Emil Ivănescu.

Poți vedea și alte proiecte înscrise în categoria “Amenajări de interior” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2018 aici. Stai cu ochii și cursorul pe Designist.ro pentru următoarele povești.

Foto: Edo Garden – Radu Malașincu | 14the LANE – Cosmin Dragomir | 5ensi – Andrei Tudoran | Koketerie Bistro Urban – Kinga Tomos 

One Comment

  1. mobilier birouri

    De 9 ani consecutiv aleg acelasi local din Brasov. Nu las nume dar pentru cine doreste il gaseste pe Carpatilor colt cu Valea Cetatii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed