4 locuri cool în care tu îți bei cafeaua și socializezi, iar copiii se distrează

De ziua copilului (dar și a celor câteva măsuri de relaxare anunțate), ne-am gândit să-ți facem cunoștință cu 4 locuri care sunt și spații de joacă sau de studiu pentru copii, dar și cafenele sau spații de socializare pentru părinți.

Pe majoritatea le-am descoperit la începutul anului trecut, dar apoi s-au și închis din cauza pandemiei, așa că am amânat publicarea materialului. Cu speranța că sunt încă funcționale, ți le arătăm și ție. Sunt, într-adevăr, spații în care am ieși cu drag  chiar și neînsoțiți de copii – ca să-ți demonstrăm, am făcut mai jos o selecție a celor mai designist dintre ele. Așteptăm și completările tale!

Olandia Play Cafe – confort parent-friendly

Recunoaștem, suntem un pic egoiști: am empatizat cu ideea pe care Alexadra Gâtlan și Ruxandra Manea au construit povestea Olandia Play Cafe (strada Cărămidarii de Jos nr. 4) – “înțelegem nevoia unor momente de liniște și relaxanre când vrei să ieși în oraș cu prietenele sau nevoia confortului când îi aștepți pe cei mici să încheie un atelier”. Ca urmare, Olandia a luat forma unei cafenele cu loc de joacă (nu invers 🙂 ), amenajată într-un spațiu pe placul părinților, cu câteva adăugiri specifice copiilor.

Mobilierul a fost, în mare parte, realizat și recuperat chiar de echipa cafenelei: de la restaurarea unor mese vechi până la compunerea băncuțelor din zona barului și vopsitul corpurilor de iluminat – și de harta din licheni, de pe peretele din cafenea, s-au ocupat tot ei. Totul, înconjurat de culori calde și baloane – cât să nu uiți de play-ul din denumirea cafenelei.

Citește și: Tripp Trapp, scaunul care crește odată cu copilul

Be-Be Plai – comunități și materiale naturale

În vara lui 2019, pe Strada Lirei nr 15 B, a apărut un mic tărâm care ne-a dus cu gândul la curtea bunicilor de la țară. Nu degeaba își spune Be-Be Plai – nu, nu-i o românizare a englezescului play, cu toate că ar putea fi 🙂 . Este, de fapt, un spațiu gândit de psihologul, educatorul și formatorul Roxana Crihană, care și-a dorit să dea ocazia copiilor urbani să se joace înconjurați de natură și materiale naturale (lemnul e elementul principal și în afara casei, și în interior), iar părinților să se relaxeze simplu, în apropierea celor mici.

Din ce am văzut, locația este închisă temporar, sperăm să se redeschidă în curând.

Amenajarea este, de fapt, un efort colectiv: comunitatea de părinți care au început să viziteze Be-Be Plai împreună cu cei mici au contribuit la realizarea pieselor de mobilier, la asamblare și la asortare. Rezultatul este un spațiu cuminte și cald – materialele naturale au adeseori efectul acesta. Este, într-adevăr, mai degrabă un loc al atelierelor pentru copii decât o cafenea clasică, însă – crede-ne pe cuvânt! – multe dintre jucării au la fel de multă priză și la copii, și la părinți! 🙂

Citește și: Școli și grădinițe în care designul e catalizator pentru creativitate

Asteroidul B 612 – basm pe planeta Pământ

“A one-woman startup”, ne-a descris pe scurt Ana Sipciu foarte noua librărie pentru copii pe care a deschis-o pe Carol Davila 96, Asteroidul B 612 – da, numele spațiului vine de la “casa” Micului Prinț al lui Saint-Exupéry ❤️. Noi spunem că nu pare să fie nevoie de mai mult: seamănă foarte bine cu un living pliiin de cărți, cald și primitor. Este și el un loc al copiilor, însă părinții sunt bineveniți – canapeaua de mai sus e dovada clară. În plus, Ana ne-a spus că pe lângă rafturile cu cărți pentru copii găsești și “sectorul aduc o carte, iau o carte pentru oamenii mari, situat geografic în cel mai inaccesibil loc pentru copii – ultimul raft din dreapta sus”.

Asteroidul găzduiește storytimes în zona de mai sus a librăriei – povești citite pentru copii de până la 5 ani 🙂

Pentru designul librăriei, Ana a colaborat cu Sânziana Pop, cea care a amenajat vitrina, cât să ofere o introducere poveștii din interior, și a creat mobilierul. Picturile de pe peretele – tablă de scris (care acceptă și contribuția vizitatorilor) și întreaga imagine a brandului poartă semnătura art directorului Maria Guseth.

Cair Paravel – cafeneaua literară din Oradea

Castelul celor patru tronuri din Narnia pare că s-a mutat în Piața 1 Decembrie din Oradea, la numărul 3, în librăria pentru copii / cafeneaua literară pentru adulți Cair Paravel. Este proiectul Danielei Lunga și al Laurei Clintoc, care și-au dorit să pună în scenă simbolurile din povești pentru copii și să creeze un loc de întâlnire cu un pic de magie pentru părinți. Nouă tare ni se pare că au reușit – bine, au primit un pic de ajutor și din partea clădirii cu bolte Art Nouveau care găzduiește librăria 🙂 .

De amenajare s-a ocupat echipa Mitrani Design, care au avut grijă să compună pas cu pas atmosfera de basm – de la corpurile de iluminat ca niște aștri, la piesele de mobilier din cafenea și la Șifonierul legendar, calea spre Narnia. 🙂 Trebuie să spunem că Leul care tronează pe unul dintre pereții Șifonierului este creat de ilustratoarea de cărți pentru copii Pamela Zagarenski, iar harta universală a tărâmurilor fantastice din cărțile pentru copii vine de la ilustratorul și artistul de animație Dan Meth.

Fotografii: prin spațiile menționate

One Comment

  1. Ramona

    Am fost la Olandia Play Cafe si atat noi ca si parinti, cat si fetita, ne-am simtit extraordinar de bine. Multe variante de joaca, activitati si ateliere, spatiu atat in interior cat si in exterior, servicii de calitate, curatenie.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed