Școli și grădinițe în care designul e catalizator pentru creativitate

Chiar dacă e vară și nimănui nu-i stă prea mult gândul la decizii care nu sunt legate de destinația de vacanță sau de terasa la care ieșim diseară, noi credem că toamna o să vină cu mai mult soare și mai mult design inspirat, dacă ne cântărim opțiunile din timp 🙂 . Așa că am pus la punct o listă de centre educaționale, școli și grădinițe cu design inclus, care îți arată că educația devine și mai fun în spații amenajate creativ.

EA – The Entrepreneurship Academy

centre educationale
La doar câteva minute distanță de biroul nostru, pe Bulevardul Dacia din București, The Entrepreneurship Academy are o amenajare de poveste. Nu exagerăm, chiar acesta a fost brieful cu ajutorul căruia a lucrat echipa de arhitecți Morphoza când a creat designul facultății, care își instruiește studenții să crească într-un an cât alții în șapte – să își contureze încă din primul an un business adevărat și să treacă împreună prin diverse provocări.

“Exact ca Făt-Frumos. Spațiul nostru de învățare este gândit să devină pentru ei un mediu de accelerare, un drum al inițierii în viața de adult, dar și în viața de responsabilitate, iar elementele de design care inspiră ideea de casă fac din spațiu o zonă de confort și siguranță”, ne-a explicat Delia Grigoroiu, Relationship Manager EA – The Entrepreneurship Academy.

centre educationaleSala de mese a EA, cu elemente de inspirație populară și multă culoare.

Dincolo de atelierele de lucru colorate și de spațiile comune, sala care aduce la un loc cele mai multe elemente reprezentative pentru EA este cea care poartă numele “Valori”. Se poate separa în două săli diferite, guvernate de Gânditorul de la Hamangia – despre care echipa spune că îi duce cu gândul la ideea de contemplare, perfect legată de procesul educației – și de Femeia așezată – care seamănă cu un student în timpul unei prelegeri. În sală se revarsă lumina prin ferestrele înalte și largi, culorile sunt proaspete, cât să-ți mențină nivelul de energie, iar atmosfera este suficient de relaxată cât să te ducă cu gândul mai degrabă la o întâlnire între prieteni decât la un curs.

centre educationalecentre educationalecentre educationaleFiecare dintre intrările și ieșirile din EA are câte un cadru din lemn cu acoperiș ascuțit, gata să îți sugereze o căsuță de poveste. 

Grădinița Little Learners

centre educationaleScădem niște ani din media de vârstă a studenților de la EA, reducem cromatica și ajungem la grădinița bucureșteană Little Learners, amenajată de arhitecții de la SYAA, despre proiectele cărora ți-am mai povestit aici și aici. Brieful proiectului a gravitat între trei direcții principale: monocromul, libertatea de mișcare și organizarea funcțională, care să permită depozitarea cu ușurință și stimularea curiozității și imaginației copiilor prin amenajare. Așa au apărut sălile care nu pun accentul pe culoare, ci pe multă lumină, dar și căsuțele de depozitare pentru jucării și jocuri, fiecare dintre ele cu etaje, apartamente și acoperiș, cât să poată face loc și poveștilor pe care le creează copiii.

centre educationaleCăsuță sub formă de dulap, dar și de tablă de scris. 

centre educationaleLibertatea de mișcare este cuvântul de ordine în curte: are trei locuri de joacă, o groapă cu nisip cu băncuță, o trambulină, un perete de cățărat și mult spațiu pentru alergare. Toate integrate în placajul de lemn care acoperă curtea pentru mai multă siguranță și igienă.

Linden Kindergarten din Hărman

centre educationaleMăsuțele de lucru, cu nuanțe inspirate din cromatica înghețatelor.

Rămânem într-o grădiniță, dar călătorim până în apropiere de Brașov, la Hărman, unde înghețate supradimensionate încadrează geamurile, o acadea-gigant este depozitată deasupra tocului ușii, iar zâmbitoarea pisică de Cheshire veghează somnul celor mici. Mergem în Țara Minunilor, la grădinița amenajată de designerul Anca Fetcu, despre care ți-am povestit pe larg aici.

centre educationalePisica de Cheshire preschimbată în vestiar 🙂

Atelierul de limba și literatura română a Colegiului Național Ion Luca Caragiale

centre educationaleNe bucură mult să vedem că designul primește un rol chiar și în centrele educaționale publice de la noi. De exemplu, în Colegiul Național Ion Luca Caragiale din București, care a propus echipei Ioka Design să îi amenajeze atelierul de limba și literatura română. Rezultatul: o sală care nu ne mai aduce aminte de sălile clasice de liceu (începând cu băncile și catedra), ci îmbină portrete ale clasicilor literaturii și îi îmbie pe elevi la lectură. Misiune îndeplinită! 🙂

centre educationalePereții sunt tapetați cu portrete și pagini de manuscris, iar volume de anticariat au fost refolosite ca elemente de decor ale peretelui din spatele clasei. centre educationaleColțul nostru preferat, care ne duce cu gândul la un mic salon interbelic – nu ne-ar deranja să ne strecurăm aici pentru o sesiune de lectură din “Patul lui Procust”. Aviz absolvenților Colegiului Național Ion Luca Caragiale din echipa Designist 🙂

Școli cu picturi murale

centre educationaleȘcoala 169 din București și pictura semnată Lost Optics, parte a proiectului Make a Mark, by Urban Collectors.  Aviz foștilor elevi ai școlii 169, din echipa Designist :).

Și dacă tot vorbeam despre designul care se strecoară timid și în școlile românești, trebuie să-ți arătăm și câteva dintre picturile murale create de artiști români. Ți-am mai vorbit despre ele și anul trecut, când ți-am arătat rezultatele Sibiu International Street Art Festival, și anul acesta, când, pentru prima oară, dincolo de școlile și liceele orașului, festivalul a pictat și fațada unui bloc de locuințe. Viitorul designului românesc în școlile de stat sună promițător! 🙂 Așteptăm să le vedem renovate și la interior.

centre educationaleOrtaku @ Școala Nicolae Iorga Sibiu (2016)

centre educationaleMural Recis și Sweet Damage Crew (2017)

Fotografii: prin și cu acordul centrelor educaționale și arhitecților menționați în articol

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed