Calcanele gri și anoste din București se transformă în opere de artă

Chiar dacă faimosul calcan artistic de pe strada Arthur Verona, care ne oferea o nouă operă de artă în fiecare an, cu ocazia Street Delivery, a dispărut cu totul, arta stradală continuă să ne bucure și să ne facă orașul mai frumos. Îți prezentăm două proiecte din București, ca să fii deja cu ochii pe ele :).

1. Art for Air

Încă de pe 27 mai, poți vizita Airlite, un mural de 35 mp, situat în centrul Bucureștiului, pe str. Matei Millo nr. 9. Proiectul este realizat cu ocazia Romanian Design Week, de către Obie Platon, cel mai renumit artist stradal din România.

Lucrarea își propune să ofere o nouă perspectivă asupra spațiului urban. Inspirat din fațadele clădirilor din cartierul Cișmigiu, muralul spune povestea unui oraș dinamic, aflat simultan într-un proces de construire a viitorului și deconstruire a prezentului. Mixul de motive arhitecturale și mașinării inteligente amintește de progresul care poate fi obținut prin colaborare.

Obie Platon este un artist contemporan român, cunoscut pentru stilul suprarealist și implicarea în proiecte de regenerare culturală prin artă a zonelor suburbane. Picturile sale murale pot fi admirate in diferite orase din Europa, cât și în Shanghai, iar mediul său de exprimare variază de la graffiti la sculptură sau instalații artistice.

„(…) M-am inspirat din relația strânsă dintre comunitate și oraș, dintre oameni și tehnologii moderne. Altfel spus, am luat un peisaj urban tipic și l-am reconstruit așa cum l-am văzut eu. Am deconstruit lumea împărțită în ‘Noi’ și ‘Restul’ pentru a vizualiza împreună un viitor posibil, poate mai bun. Asta înseamnă pentru mine progres”, ne spune Obie Platon.

Pe lângă muralul din strada Matei Millo nr. 9, Obie Platon va aduce mai multă culoare și la RDW Design House, în Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, unul dintre punctele de întâlnire importante pentru comunitatea creativă din București în cadrul celei de-a noua ediții a festivalului. Și aici, artistul își va pune amprenta asupra locului, prin realizarea unui mural în fața spațiului care va găzdui mai multe expoziții internaționale. Mai multe detalii pe www.romaniandesignweek.ro.

2. Eco Graffiti  sau artă stradală cu rol de purificare a aerului

Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”.

Picturile murale vor fi realizate într-unele dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei și vor avea rolul de purificare a aerului (sună nebunesc, dar hai să vedem!). Artiștii vor folosi exclusiv materiale eco: 25% vopsea care purifică aerul, 75% vopsea ecologică, mușchi verde și lămpi cu încărcare solară. Fiecare pictură murală va avea capacitatea de purificare a circa 4 copaci maturi, cu frunziș des.

Rebels with a cause este o inițiativă amplă ce susține comunitatea artistică din România prin diferite proiecte menite să genereze noi perspective și sensuri, sub umbrela #breakbinary. Proiectul Eco Graffiti pornește de la tema FUN&PURPOSE și susține tineri artiști în crearea unor murale de graffiti care reflectă un act distractiv de rebeliune, libertatea de a experimenta, dar și ceva mai mult: asumarea unui scop pentru binele general, al mediului și al comunității din care facem parte. Realizarea acestor murale din materiale eco și naturale reprezintă implicarea asumată de companie în dezvoltarea sustenabilă a comunității și în generarea unor experiențe artistice speciale.

Obiectivul campaniei este crearea unui cadru cât mai viu și dinamic de expunere a artei în spațiul public al orașului și al comunității, prin transformarea spațiilor gri și amorțite în experiențe artistice vii și colorate, apte să redea spațiul comunității și membrilor ei, nu doar prin culoare și emoție artistică, ci și prin elemente eco și naturale, un adevărat spațiu verde menit să contribuie la protejarea mediului și a calității vieții.

In proiectul Eco Graffiti participă un grup de artiști creatori de conținut graffiti, care vor crea într-un stil #breakbinary, îmbinând concepte care pot fi considerate opuse dar împreună formează opere de artă, o expoziție publică de graffiti și plante, ilustrații extravagante și vopsea ecologică, instalații grandioase și aer curat. Rebeliunea a început pe www.rebelswithacause.ro.

Fotografii: prin Romanian Design Week și One Night Gallery

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed