De vorbă cu Andrei Borțun despre DIPLOMA 2021, locul unde ne întâlnim cu noua generație de creatori români

Între 08-17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din București are loc DIPLOMA 2021, singurul festival din România dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri. Lucrările a 90 de absolvenți din toată țara vor fi putea admirate timp de aproximativ două săptămâni în incinta CFP, un spațiu reper pe harta culturală a capitalei.

Publicul este invitat să descopere temele propuse de artiști, dar și să exploreze multitudinea de tehnici de lucru și suporturi pe care aceștia le folosesc în 2021. Universul DIPLOMA 2021 înseamnă pictură, fotografie, instalații media, lucrări de ceramică, sticlă, metal, scenografie, textile, arhitectură și modă. Mai mult decât atât, înseamnă călătorii în lumi imaginare, explorarea unor întrebari universale construite de noua generație creativă.

DIPLOMA este un eveniment susținut de designist.ro

Cu această ocazie, l-am invitat la dialog pe Andrei Borțun, CEO The Institute, care ne-a povestit că DIPLOMA înseamnă mult mai mult decât cele două săptămâni de festival și că alegerea Combinatului ca headquarters nu este deloc întâmplătoare. Andrei este de părere că spațiul din Băiculești 29 are un potențial cultural imens, iar toate proiectele The Institute își propun să contribuie la dezvoltarea lui.

Cât despre ediția din acest an a festivalului, vizitatorii sunt invitați să descopere un univers multidisciplinar, în care creativitatea se întâlnește cu pragmatismul prin lucrări ce subliniază funcțiile designului și prezintă soluții propuse de absolvenți pentru situații reale, de la lucrări ce investighează probleme ale dispozitivelor medicale, până la unele ce își propun să îmbunătățească obiecte de uz zilnic sau colecții de modă ale tinerilor designeri care fac alegeri sustenabile în munca lor.

DIPLOMA 2021 reunește lucrările de diplomă ale absolvenților de la 15 specializări diferite, ce integrează și arhitectura de interior. La această categorie, expoziția găzduiește o serie de proiecte ce propun idei și perspective noi despre cum să aducem mai mult bine în viețile noastre sau despre posibilități de reinventare sau ieșire din cotidian. Poți vedea selecția participanților la expoziția celei de-a VIII-a ediții aici.

Fiind mai mult decât un punct de întâlnire cu arta, expoziția găzduiește și soluțiile propuse de 20 de tineri arhitecți și urbaniști în materie de locuire, utilizare și abordare a unor clădiri și spații reper din România. Așadar, DIPLOMA 2021 este o ocazie pentru publicul larg să descopere sau să reinterpreteze relația om-spațiu.

Dar mai multe ne povestește în continuare Andrei Borțun, CEO The Institute.

Cum arată experiența DIPLOMA de anul acesta în contextul în care festivalul se desfășoară pentru a doua oară consecutiv la Combinatul Fondului Plastic?

DIPLOMA la Combinat pentru al doilea an consecutiv aduce tânăra generație de artiști, designeri și arhitecți în mijlocul uneia dintre principalele comunități artistice și culturale a orașului.

De asemenea, este un moment care creează dialog între generații de artiști, oferă un context care legitimează și, desigur, înseamnă un mediu care oferă vizitatorului multiple repere și chei de citire pentru ceea ce are de spus generația 2021.

În plus, suntem din nou cu DIPLOMA la Combinat, după două ediții de Romanian Design Week care s-au desfășurat tot acolo și după recenta deschidere a Spațiului The Institute de la Combinat, un spațiu permanent, ce va fi o platformă dedicată tot talentelor locale la început de drum.

Prin intermediul spațiului The Institute, ne-am propus să generăm un punct de intersecție multidisciplinar, care va invita publicul bucureștean să experimenteze arta noilor generații pe tot parcursul anului, nu doar în timpul festivalului DIPLOMA.

Ce potențial are CFP de a deveni un punct de referință pe harta culturală a Bucureștiului și care sunt instrumentele prin care The Institute face asta?

Dincolo de cele deja menționate, prezența noastră la Combinatul Fondului Plastic presupune și o implicare constantă în promovarea comunității culturale și creative deja prezente aici, din credința că Băiculești 29 trebuie să devină un reper pentru agenda culturală a publicului larg.

În acest moment, în incinta CFP funcționează, pe lângă spațiile de producție, 7 galerii de artă (Galeria Nicodim, Galeria Sector 1, UNA Galeria, S.E.N.A.T., Galeria Sandwich, Galeria Artsafe, Galeria UAP), 4 spații individuale depozit-galerie, peste 70 de studiouri de creație, spații de producție, o școală de artă, arhiva și sediul social al UAP.

Credem că toate acestea, împreună, sunt definiția unei comunități artistice, a unui ecosistem creativ, care ascunde în spatele fiecărei uși lucrări, istorie și infinit talent.

Având experiența anului 2020, în care Combinatul Fondului Plastic a găzduit cele două evenimente culturale mari, Romanian Design Week și DIPLOMA, precum și experiența noastră ca Fundație în derularea proiectului Cartierul Creativ în ultimii 3 ani, la începutul anului acesta am considerat oportun să ne implicăm în coagularea comunității culturale și creative deja prezente aici, în jurul unui program comun, sub un brand comun, care să atragă publicul local, național și internațional, consumator de produse și evenimente culturale și creative.

Așa a apărut proiectul combinat.ro, unde arhivăm dialogurile noastre cu artiștii și galeriile de la Combinat și unde ținem „avizierul” cu programul tuturor vecinilor noștri din spațiu.

Pe lângă festivalul DIPLOMA, ce alte lucruri mai pot descoperi vizitatorii în cadrul Combinatului?

Atelierele și galeriile de la Combinatul Fondului Plastic își deschid porțile în seara de 17 septembrie. Este un eveniment de tip Open Doors, care propune o explorare a spațiilor artistice din incinta Combinatului, publicul fiind invitat să descopere și să se familiarizeze cu artiștii, cu atelierele acestora, dar și cu galeriile și expozițiile existente.

Marian și Victoria Zidaru, Mircea Roman și Florentina Voichi, Cătălin Bădărău și Bianca Mann, Marcel și Elena Scutaru, dar și Patricia Teodorescu și Lucian Țăran sunt câțiva dintre artiștii ale căror ateliere vor fi deschise cu această ocazie.

Totodată, galeriile Nicodim, Sector 1, IOMO, ArtSafe, Senat și spațiul The Institute propun un traseu printre lucrări ale unor artiști naționali și internaționali.

În ceea ce ne privește, prin deschiderea Spațiului The Institute de la începutul lunii septembrie, am devenit membri ai comunității Combinat și suntem convinși că prin prezența de zi cu zi aici vom reuși să înțelegem mai bine spiritul Băiculești 29 și, așa cum ne-am propus, vom putea contribui la promovarea și succesul său.

Arhitectură de interior // Miruna Patricia Lup – Forest Soul, complex ecoturistic off-grid

Dincolo de un întreg univers al artei și al creativității, ce pot găsi oamenii care vin la festival util pentru viața lor de zi cu zi? Povestește-ne mai multe despre lucrările de arhitectură și design interior de anul acesta.

An de an, absolvenții Diploma oferă vizitatorului perspective artistice asupra temelor ce preocupă tinerele generații, asupra temelor ce definesc contemporanul, precum și idei de reinventare a cotidianului sau chei de evadare din rutina vieții de zi cu zi, prin proiecte de design și arhitectură sclipitoare, care pornesc conversații despre orașe mari din România pe care le știm cu toții sau despre sate despre care poate nu am auzit, despre spații publice, despre biblioteci și spații culturale, despre moșteniri arhitecturale, despre dragostea pentru patrimoniul cultural.

O colecție de idei ce pot stârni conversații despre lucruri care ne preocupă, despre cum viețile noastre se pot transforma în mai bine, dar și noi perspective asupra lumii.

Este o infuzie de artă și de idei creative, care oferă oricărui vizitator necesarele semne de întrebare, noi preocupări, noi perspective și traduceri ale realității.

Grafică // Gabri Roșca – Viața în punctul ei e (lipsă)

DIPLOMA are deja o lungă tradiție. Dincolo de cele două săptămâni de festival și de toată energia care se creează în jurul lui, care sunt motivațiile mai puternice pentru care continuați acest demers?

De opt ani arhivăm lucrările de Diplomă ale tinerilor artiști, designeri și arhitecți care s-au înscris în festival. Generații întregi de creativi pot fi descoperite pe site-urile Diploma și The Institute, oricând pe parcursul unui an. Este un demers extrem de laborios, dar în care am crezut încă de la început. Este de fapt gândul de la care am pornit: lucrările de diplomă ale tinerilor artiști și creativi, care încapsulează atât de mult talent, avânt, energie, merită mai mult decât sesiunea de absolvire, merită pe lângă un moment de aplauze – festivalul în sine –, și un loc în care să se așeze și să aștepte să se reîntâlnească cu euri artistice la maturitate, cu publicul sau pur și simplu cu posteritatea.

Probabil că printre momentele noastre favorite sunt acelea când absolvenți pe care i-am cunoscut la DIPLOMA au ajuns să fie printre cei mai apreciați creativi și artiști în contexte de anvergură, locale sau internaționale.

—————

Mai multe detalii despre DIPLOMA 2021 – pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului, precum și în event-ul la care poți da Join aici.

Fotografii: prin The Institute

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed