Cât de cool trebuie să fii ca să devii statement: cât piesele de mobilier AltMod x Ghica Popa

Totul pornește dintr-un shift al percepției: de la imaginea statică pe care o asociezi de obicei cu piesele de mobilier la un spectacol vizual în care formele stilizate îți creează iluzia de mobilitate. Este doar o minicaracterizare a colecției de mobilier AltMod x Ghica Popa, gândită să includă piese perfect funcționale, dar care bifează și estetica unor obiecte de artă contemporană.

Am aflat mai multe despre ele direct de la creatorii lor și îți povestim totul mai jos apropo, este o sursă de inspirație pe care trebuie să o pui pe listă dacă plănuiești o reamenajare și ai nevoie de o hero piece (sau mai multe?) 😉 .

AltMod x Ghica Popa sunt piese de accent care au nevoie de spațiu în jur și de multă libertate de expresie.

Practic + artistic = AltMod x Ghica Popa

De fapt, ce iese din mințile și mâinile unui producător de mobilier (Radu Mihai) și ale unui arhitect (Alex Ofrim, pe care îl știi deja și din echipa Ateliero), în colaborare cu un artist ilustrator (Ghica Popa), nici nu ar avea cum să nu conțină doze mari și de funcționalitate practică, și de prezență artistică.

Înainte de orice, însă, am vrut să știm mai multe din culisele proiectului AltMod, care îi reunește pe Radu și Alex. Așa am aflat că scopul pe care și l-au stabilit este să schimbe focusul vizual în ceea ce privește mobilierul pe care îl creează și îl produc: AltMod nu este doar un mic joc de cuvinte, ci este o declarație despre piese curajoase, care își cuceresc încăperile. Colecția AltMod x Ghica Popa este prima materializare a acestei idei.

“Prin colectiile AltMod, ne propunem să scoatem piese de mobilier în ediții limitate, care să ofere personalitate spațiului. Pe scurt, îți aducem în casă artiști care îți plac, prin niște piese care nu sunt doar funcționale, ci oferă și dinamism + ambianță”.

The Nighstands sunt un joc al formelor complementare – setul cuprinde ambele noptiere.

Radu și Alex au știut de la început că își doresc grafica în cheie suprarealistă a lui Ghica pe prima lor colecție de mobilier, iar pe el l-a atras entuziasmul lor și faptul că au fost gata să aleagă drumul mai lung: să creeze mobilierul, nu doar să “lipeasca” un desen de-ale lui pe o piesă deja existentă. Pe scurt, un tot unitar în care designul, grafica și producția se armonizează și accentuează.

Apropo, desenele lui Ghica îi reinterpretează estetica așa de ușor recognoscibilă: sunt siluete un pic futuriste science fiction, care nu-ți dau răspunsuri ferme, ci vin cu tine pe unde îți merg gândurile. Noi, de exemplu, le vedem ca pe un cadru urban ușor antropomorfizat 😊.

The Cabinet este cea mai masivă piesă a colecției (110 kg).

Lungul drum de la idee la statement

AltMod și Ghica s-au cunoscut la începutul lui 2019 și imediat după aceea designul, semnat de Alex, și desenele au intrat în faza de creație.

Spoiler: doar sună simplu, nu a fost așa în realitate 😉.

“Mai întâi, Alex a desenat 11 piese de mobilier. Apoi, am făcut un fel de focus grup cu persoane pe care noi le considerăm în targetul nostru urban people, pasionați de design și de arta contemporană, inclusiv Ghica, desigur  și i-am rugat să aleagă între cele 11 piese (au fost aproximativ 30 de persoane care au văzut cele 11 schițe ale lui Alex). Iar pentru că alegerile lor au mers într-o direcție comună, Alex a redesenat / modificat 4 dintre piese în maniera finală: The Nightstands, The Cabinet, The Mediaset și The TV Stand“, ne-a povestit Radu.

The Mediaset, pe care o poți folosi ca suport pentru TV, dar și ca spațiu de depozitare. 

Dacă ți se pare cunoscut cuplul cromatic al pieselor, este pentru că galbenul strălucitor și griul – beton sunt culorile Pantone ale anului 2021. Totuși, asta e doar o coincidență – Alex  le-a ales în 2019 ca pe un cumul de valențe decorative: griul (Light Grey Chicago Concrete) este zidul, galbenul (Bright Yellow) este rama, iar desenul lui Ghica este tabloul.

“Mai întâi a fost făcut designul, apoi alese culorile și materialele, iar eu am venit la final cu un desen-pattern făcut special pentru întregul ansamblu. Am gândit compoziția așa încât să se potrivească la fix pe toate cele 4 piese de mobilier – ba chiar m-am jucat cu proporțiile de la piesă la piesă, în funcție de cum am simțit că proporția obiectului dictează scara compoziției”, spune Ghica.   

Toate piesele poartă girul fabricii în care au fost produse: Modul Design, care a fost înființată în 1994 și are în portofoliu toate certificările ISO pentru managementul calității și mediu.

Designul minimalist al pieselor capătă note ușor industriale din combinația de culori, dar mai ales din materialele pe care Radu le-a folosit în producție: plăci compacte din portofoliul Egger, foarte solide, dar suficient de grele încât să fie nevoie să le manevrezi cu grijă.

Toate produsele AltMod x Ghica Popa vin în cutii flat packed și trebuie montate de tine, așa că piesele ușor de instalat și rezistența în timp sunt esențiale. Balamalele și glisierele de la Blum, pe care o să le găsești în cutie, bifează cerințele. Picioarele metalice vin de la Hettich, iar butonii care completează desenul lui Ghica, de la Viefe.

The TV Stand – dansul spațiilor de depozitare lovește din nou!  

Pattern-ul aplicat pe uși a cerut un proces laborios: inițial, Radu l-a printat pe mai multe tipuri de pal, ca să ajungă la rezistența pe care și-o dorea. Doar că rezistența s-a lăsat așteptată. Printarea pe plăci compacte în România este la început, așa că, abia după 3 luni de eforturi pe diverse tipuri de imprimante flatbed, s-a întrezărit soluția salvatoare: cașerarea! Grafica a fost printată pe folie și apoi lipită pe plăci, iar cei de la Brain Media s-au ocupat de asta.

“Designul minimalist a căpătat un alt vibe din combinatia aceasta de culori și împreună cu pattern-ul lui Ghica a ajuns la rezultatul pe care ni-l doream: piese de colecție, care sunt grounded, dar totuși playful“, ne-a spus Radu.

Marea lansare și unde găsești piesele

Din februarie 2019, când au apărut primele 11 desene, a mai fost nevoie de aproape un an ca AltMod x Ghica Popa să iasă oficial în lume: lansarea a avut loc în decembrie a aceluiași an. Dacă nu ai fost acolo, avem un rezumat video mai jos:

 

Azi, găsești toate piesele colecției fie în magazinul online de pe altmod.ro, fie pe vivre și wayfair. În ceea ce privește spațiile-gazdă, băieții de la AltMod ne-au spus că le văd în egală măsură și într-o cameră de copil, și în amenajări office sau retail, iar Ghica și le imaginează în livinguri sau dormitoare, însoțite de un mobilier mix & match.

🛒 Indiferent unde îți dorești tu să le așezi, ține minte că înainte de amenajarea propriu-zisă poți să te joci cu filtrul de Instagram făcut de Alexandru Dohotaru, ca să vizualizezi mai bine locurile unde s-ar potrivi. Găsești detalii direct pe Insta.

Pentru AltMod urmează curând o colecție nouă, în care lumina va juca un rol important, cu elemente de design și artă incluse. Noi abia așteptăm să o vedem și să aflăm mai multe, dar până atunci, te lăsăm cu 4 întrebări altfel pentru AltMod & Ghica Popa 😉⬇.

1. Ce obiect v-ar plăcea să aveți și nu a fost inventat încă?

AltMod: Mașina de clonat.

Ghica: Un obiect de teleportare.

2. Dacă ați fi o cameră, ce ați fi și de ce?

AltMod: O cameră foto vintage pe film, pentru că There is no School like the Old School.

Ghica: Hm. Cred că în acest moment mă identific destul de bine cu propriul atelier de lucru, din motive evidente.

3. Care este ultima schimbare pe care ați făcut-o în propria casă?

AltMod: Am pus The Cabinet și The TV Stand în living room.

Ghica: M-am mutat într-o casă nouă și mi-am făcut un atelier. În rest, facem de atunci aproape zilnic mici schimbări, “îmbunătățim” într-una locul. 😊

4. La ce vă gândeați înainte să răspundeți acestui interviu?

AltMod: La concediu.

Ghica: Aoleu, am uitat să răspund la interviul pentru Designist…

Imagini: prin AltMod

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed