Cine sunt câștigătorii competiției “2031 NOW_our cities in 10 years”

Fundația Globalworth și Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură anunță proiectele câștigătoare din cadrul competiției internaționale 2031 NOW_our cities in 10 years dedicate studenților în arhitectură, urbanism și design din Polonia și România și lansate în noiembrie 2021.

Tema de concurs a constat în imaginarea și elaborarea unei viziuni urbane coerente și sustenabile care ar putea să modeleze și să îmbunătățească orașele viitorului nostru apropiat. Participanții au avut ca reper un teren generic cu o suprafață de 20.310 mp (2.031 ha), care trebuia să conecteze, într-o articulație urbană nouă și plauzibilă, clădiri cu destinaţie mixtă, spații pentru comunitate, parcuri, infrastructură.

Înscrierile în competiție au fost evaluate de un juriu internațional, alcătuit din nume recunoscute în lumea arhitecturii (urbanişti, arhitecți și reprezentanți ai organizatorilor): Bruno Andreșoiu, Arjan Dingsté, Krzysztof Ingarden, Dimitris Pergamalis, Jakub Szczęsny şi Andrei Șerbescu.

 

2031 NOW_our cities in 10 years este competiția prin care continuăm să ne îndeplinim angajamentul de a construi clădiri funcționale, sustenabile și armonioase în relația cu mediul și comunitatea. Globalworth creează spații de birouri, iar prin activitatea noastră curentă ne-am dat seama de rolul tot mai important al arhitecților. Ei sunt cei care ne modelează casele, clădirile de birouri, orașele – cu alte cuvinte, locurile în care, la rândul nostru, ne modelăm viețile. Proiectele înscrise în această primă ediție a concursului ne-au stimulat imaginația, contribuind fără îndoială la conturarea viitorului arhitecturii. A fost o onoare să evaluez înscrierile alături de cei cinci jurați de prestigiu pe care am reușit să-i aducem laolaltă. Am descoperit astfel tineri arhitecți extrem de talentați, cu care sperăm să avem șansa de a lucra în viitor”, a declarat Dimitris Pergamalis, MRICS Group, Head of Workplaces, Globalworth.

 

„Experiența de jurat al concursului 2031 NOW a fost una pe care am să mi-o amintesc – nu numai prin expunerea la proiectele participante și la discuțiile suscitate în interiorul juriului, dar și datorită evenimentelor asociate, care m-au făcut să simt importanța și necesitatea unor astfel de medii de dezbatere profesională. Deși tema de concurs a fost destul de solicitantă prin amploare și dificultate, studenții participanți au reușit să ofere viziuni demne de luat în seamă. Cred că reușita unui concurs de idei nu se măsoară doar prin valoarea proiectelor câștigătoare, ci și prin bogăția și diversitatea viziunilor puse în joc. Or, aici, deși numărul proiectelor valide înscrise în concurs nu a fost foarte mare, calitatea lor a compensat lipsa cantității. Unghiurile de abordare, tematicile propuse și modurile de prezentare au dat, prin varietatea lor, substanța sperată concursului nostru. Sper ca în viitor să putem duce mai departe acest început de succes, printr-un nou concurs care să stimuleze creativitatea celor care reprezintă viitorul profesiei de arhitect și, deci, viitorul orașelor noastre.” – Arh. Bruno Andreșoiu, Igloo – Habitat and Architecture Association.

În evaluarea înscrierilor, juriul a punctat originalitatea abordării temei de concurs, dar și acuratețea cu care au fost identificate și rezolvate anumite probleme/urgențe ale peisajului urban contemporan. Au fost apreciate, de asemenea, viziunile care au propus un limbaj articulat și receptiv la dinamismul actual și viitor al orașelor, luând în considerare aspecte precum densitatea urbană ori sustenabilitatea. Juriul a avut în vedere următoarele criterii de evaluare: imaginația, viziunea, gradul de inovare, coerența, prezentarea.

Conform regulamentului competiției și în lumina adecvării proiectelor înscrise la criteriile de evaluare anunțate, juriul a decis în unanimitate acordarea a 2 premii, după cum urmează:

Premiul I – €5,000 + publicare

Eduard Untaru – CK0000_Carthage
(Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București)

Premiul II – €3,000 + publicare

Andrei Nițu Săraru – AN1153_A/Spire
(Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București)

Argumentele juriului:

„Proiectul CK0000 Carthage reflectă o abordare poetică a structurilor urbane, cu referință la o veche structură, deopotrivă nostalgică și distopică. Lucrarea propune o reinterpretare a esenței modelului urban al Romei antice ca reper pentru orașele europene ale viitorului.”

„Propunerea AN1153 A/Spire se distinge prin aderența la realitate, constituind un răspuns imediat la un context existent. Proiectul propune o viziune îndrăzneață și echilibrată în jurul unui scenariu urban multifuncțional, gândit ca „mecanism verde”, capabil să regenereze propriile resurse.”

Pentru detalii despre proiectele câștigătoare și evaluarea lor, dar și despre celelalte nouă înscrieri selectate în lista scurtă, vă invităm să accesați https://www.2031now.com/projects.

Toate cele 11 proiecte vor fi publicate anul acesta într-un catalog dedicat și expuse la High Tech Learning Center din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed