București: un apartament vechi și întunecos își regăsește lumina

…și face asta folosindu-se de trucuri clare, cu efect sigur: de la oglinzi generoase și vitraje mari, la spațiu fluid, care lasă lumina să curgă fără obstacole. Vorba echipei Alb Design Studio (arh. Bianca Pais și designerul Alexandru Balaşa), care s-a ocupat de proiect, cu al lui șantier extins: “Mirror, mirror on the wall, who’s the brightest of them all?” ❤️

Citește și: Ce se întâmplă când un apartament spațios își celebrează provocările de design

Lista de shopping a întregii amenajări te așteaptă la finalul poveștii.

Dar nu intra încă în atmosfera luminoasă a acestei imagini ⬆

Povestea proiectului a început cu un cadru sumbru: apartamentul de 2 camere și o suprafață utilă de 57 mp era întunecos, cu finisajele originale (din anii 1980), fără nicio valoare arhitecturală care ar fi meritat păstrată. Așa că brief-ul proprietarilor a fost limpede: cât mai multă lumină naturală! ☀️

“Așadar, totul a fost decopertat și refăcut, de la uși, parchet, placări ceramice, instalații electrice și sanitare, până la tencuieli și refaceri parțiale a pereților afectați odată cu scoaterea ușilor. A fost un șantier complet și complex, iar în final chiar și pe noi ne-au surprins fotografiile before&after în care se vede cu ochiul liber ce minuni poate face lumina într-un spațiu”, ne-au povestit arhitecții.   

Iată un exemplu ⬇️

O “plimbare” ușor industrială

O compatibilitate subtilă sau chiar o complementaritate: indiferent cum i-am spune, sigur o găsim între lumină – coordonata de bază a acestei amenajări – și stilul industrial – unul dintre instrumentele pe care echipa le-a ales ca să își atingă scopul. Îl vedem în confecțiile metalice pe care le-au integrat fie pe post de rame de oglinzi și uși, fie ca să îmbrace piesele inestetice: țevi, calorifere etc.

“Apartamentul are orientare nord-vest și este situat la etajul 2 al imobilului, ceea ce presupune că este în umbra coroanelor de copaci în aproape toate sezoanele. Miza principală a fost, așadar, “plimbarea” luminii naturale în cât mai multe colțuri din casă, iar instrumentele de care ne-am folosit au fost oglinzile și transparența. Am ales să utilizăm oglinzi pe pereți, pe mobilier și oriunde am simțit că a fost necesar pentru a reflecta lumina”, ne-a spus echipa Alb Design Studio. 

Așa a apărut peretele de accent din living: custom made dintr-un grid metalic și oglinzi, oferă profunzime și dinamică spațiului. Ba adaugă și o poliță pentru depozitare, din care se desprinde zona de birou.

📌 Bonus: natura de afară se reflectă în interior. Să fie și acesta un tip de design imersiv? 😊

În stânga fotografiei, țevile de încălzire și caloriferul se ascund sub masca din tablă perforată.

Apropo, tot din profile metalice este creată și tâmplăria-separator între balconul închis și living. O tâmplărie sinceră: designerii au ales să nu o mascheze nici prin perdele sau draperii, nici prin jaluzele, ca să nu se piardă niciun pic de lumină naturală.

De altfel, transparențele se repetă cu fiecare ocazie: de exemplu, a ușilor.

Ce soluție mai bună pentru asigură continuitate vizuală ca riflajele din lemn?

“În cazul ușii de la bucătarie am ales să avem un gol până în tavan pentru că structura ne-a permis asta și am putut sublinia astfel continuitatea vizuală a finisajelor și a mobilierului”, spune echipa. 

De altfel, bucătăria este astăzi preferata echipei Alb Design Studio. Dar asta după ce a fost un challenge major și a trecut prin cea mai de impact transformare (pe care o vezi și în colajul de la începutul poveștii noastre):

“Era un fel de “rățușca cea urâtă” a apartamentului, întunecată și traversată de tot felul de trasee de țevi, cu finisaje foarte dramatice. Totuși, ne-am dorit să integrăm toate echipamentele unei bucătării complete, fără a risca să obținem un spațiu incomod și înghesuit. Așadar am mascat și “curățat” din punct de vedere vizual toate decroșurile, țevile de gaze și de încălzire, ca apoi să putem realiza un mobilier cu linii simple, continuitate vizuala și un “frame” în decor de lemn care încălzește atmosfera”.

Pro spații de depozitare, în orice nișă disponibilă! ⬆️ ⬇️

În dormitor, cuplul forte transparențe-oglinzi se impune în dressingul placat integral, care augmentează spațiul. Ne-a plăcut simetria cu care este îmbogățit peretele din spatele patului și seninătatea întregii camere ❤️

“Există un singur accent de culoare – bleu – turcoaz, pe care proprietarii și l-au dorit în spatele patului “plutitor”. A fost și el realizat tot custom, suspendat pe o bază placată cu…oglindă”, ne-au spus Alb Design Studio. 

Baia repetă sugestiile industriale: accente negre, un panou custom de duș, baterii și corpuri de iluminat din metal, totul îmblânzit de finisajele de lemn. 

“Dificultățile au apărut în special în etapa de implementare pe șantier: de exemplu, a fost necesară aducerea la același nivel a pardoselilor din toate încăperile deoarece variantele inițiale aveau grosimi diferite sau fuseseră montate pe diverse suporturi și adezivi. Trasarea instalațiilor electrice prin pereți, îndreptarea tavanelor, a pereților au constituit provocări pentru echipa de lucru, însa nimic din acestea nu constituie ceva nemaîntâlnit sau imposibil de rezolvat”, ne-au spus Alb Design Studio. 

Proiectul a constat în amenajarea integrală a apartamentului: singurele rămase au fost compartimentările. Ca urumare, lucrările s-au întins pe aproximativ un an, iar bugetul a fost de 35.000 euro. Ia această informație cu o notă de subsol: implementarea s-a încheiat în 2022, deci a presupus costuri semnificativ mai mici decât în prezent.

🛒 Surse de shopping

🛋️ canapea: Rovere

📦 mobilier custom (inclusiv patul “plutitor”, dressing, comode): AES MobConcept

🪑 masă și scaune de dining: The Home/ Kave Home

💡 corpuri de iluminat: Ioooi

🛁 finisaje și obiectele sanitare din baie: Delta Studio / Porcelanosa / Roca /
Dalet

🏽 backsplash: Piatra Design

Meet the team: Bianca Pais & Alexandru Balaşa

Ei sunt Alb Design Studio  – designerul Alexandru Balaşa și arh. Bianca Pais 

Atunci când echipa este polivalentă, proiectele abordate integrat vin firesc. Așa se întâmplă și în cazul Alb Design Studio, cu dublă expertiză în arhitectură și design interior.

“Ne-ar plăcea să avem mai des ocazia în care să ne implicăm încă de la momentul 0 – terenul gol – până la ultimul detaliu sau obiect decorativ dintr-un spațiu. Abordarea noastră este flexibilă, iar implicarea noastră poate căpăta valențe multiple: de la rolul de proiectant până la cel de project manager în situațiile în care beneficiarii nu își doresc să se ocupe de implementarea proiectului și ne cer nouă asta”, spun ei. 

Pentru Alb Design Studio, viitorul arată…extins ☺️Cât o echipă extinsă, cu proiecte
“totale”.

“Credem că proiectele sunt cu adevarat controlate și complete când avem oportunitatea de a ne implica de la începutul procesului și de a gândi detaliile interioare și exterioare de la început, inclusiv în ceea ce privește partea de peisagistică”.

Fotografii: Alexandru Balaşa

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed