Made.com: când designul bun mai e şi accesibil!

Dacă ar fi să mă gândesc la câte piese prea frumoase m-am zgâit pur şi simplu, ca fetiţa cu chibriturile în faţa vitrinei… m-ar apuca întristarea gratuit. Le-am pus la fel de frumos pe toate în categoria Not in this life! şi m-am împăcat cum am putut.

Motivul nu e, dacă încă mai sunteţi nedumeriţi, că, vezi doamne, nu mai e loc în spaţiu sau că, fatalitate, conceptul amenajării mele e atât de bine închegat că greu mai poţi strecura alte piese, stiluri. Nu, e pur şi simplu vorba că ar trebui să mă cam amanetez (vorba şlagărului) ca să-mi permit o canapea.

Canapeaua asta însă, Orson, mi-aş putea-o permite la un moment dat. Costă 599 lire, faţă de suratele ei din showroom-uri fără cusur, unde preţul este de 2.999 lire sterline.

Şi nu cred că nu v-aţi întrebat niciodată de ce o canapea sau o masă vin cu preţuri cu atâtea zerouri. Ok, e un concept, e artă, e design, e ce mai vreţi voi, dar zerourile respective nu ajung toate la designer, nici nu ar avea cum, ci se distribuie pe parcurs, la terţi: impecabilul showroom cu costurile lui de întreţinere, producţia şi stocul, alte spaţii de expunere etc. Dar absolut toate ajung la tine, la noi, în buzunar.

Fotoliul Benedict gri costă 249 lire sterline (pe piaţă îl găseşti la 899 lire).
Măsuţa costă 279 lire (faţă de 1.100 lire, preţul unui retailer).

Acum, ideea nu e să contestăm: Moooi e Moooi, Vitra e Vitra, Offect e Offect. Plăteşti brand, plăteşti manufactura, plăteşti inovaţia, plăteşti concept, plăteşti spaţiu etc. Ceea ce e total descurajant (pentru mine, de exemplu) e că între aceste top brands şi IKEA (vă rog nu strâmbaţi din nas la această asociere – face parte din realitate) nu există acel design contemporan la preţuri medii, accesibile, ci o multitudine de alte branduri de lux şi semilux, unde te cam costă mult peste mediu.

Cineva s-a gândit serios la toate aceste costuri şi a hotărât că trebuie să fie tăiate pentru ca designul contemporan să fie şi accesibil, să ajungă în casele oamenilor contemporani, şi nu în expoziţii la zi. Made.com nu are un showroom, nu produce mai multe piese decât cele care sunt comandate, lucrează direct cu producătorul piese pe care le-ai putea găsi şi în showroom-urile high market, dar cu preţuri cel puţin triple. De multe ori lucrează chiar cu aceiaşi producători cu ai brandurilor mult mai scumpe (unele din categoria de lux şi semilux), dar elimină intermediarii.

Fotoliul Juno costă 399 lire sterline (de la 1.499).
Canapeaua Jonah, cu pattern origami, 699 lire (de la 1.499), 

Secretul nu e greu de imaginat: designerii din UK desenează, producătorul se întâmplă să fie în China. Produsul intră în producţie doar la comandă, iar preţul lui e în general de 3 ori mai mic decât al aceluiaşi obiect dacă ar fi expus într-un showroom de lux. Nu vorbim aici de copy după piese celebre, făcute pe uşa din dos în China, şi prezentate apoi ca originale. Ci de design-uri pe care le-am mai văzut în ultimii 100 de ani, plus unele noi nouţe, semante de aceşti designeri, produse acum la preţuri mult mai mici.

Fotoliul Moon, din fibră de sticlă, al designerului Mike To, costă acum 399 lire, de la 839. Miniraftul Moritz, din lemn de stejar, semnat de designerul John Stefanidis, costă 249 lire, faţă de 825 lire sterline.

Evident că m-aş bucura şi mai mult dacă aş şti că produsele sunt lucrate tot pe bătrânul continent, dar cum trendul pentru orice produs contemporan e cu producător de cealaltă parte a lumii (dinspre est), mă mulţumesc cu această soluţie şi sper să fie începutul unei frumoase aventuri de design accesibil, care să fie făcută pe bune şi in eurozone (şi nu numai). Adică, doar la comandă, fără intermediari, fără costuri de întreţinere a unui spaţiu.

O părticică din fotoliul Manor, de 329 lire, lampadarul Navy de 89 lire, şi poster cu Amy Winehouse, limited edition, la 99 lire (tot atât costă şi restul posterelor înrămate cu celebrităţile preferate).

Ce mai poţi găsi la Made.com pe lângă superofertele de mai sus:

Comodă Bourbon Vintage, la 149 lire

Lampadarul Brooklyn “As seen in the Daily Telegraph”, din imaginea de deschidere,
la 79 lire

Măsuţele Mondrian, la 99 de lire setul.

Newark corner Sofa, din categoria: cât îţi trebuie să găseşti o canapea decentă, la un preţ decent? Fix 549 lire.

Iar ideea nu e neapărat să-ţi faci o casă numai cu piese de la Made.com, ci să le mixezi smart casual, ca stil şi buget, cu mici sau mai mari iconuri la care nu poţi renunţa, dar pe care nu ţi le poţi permite în toate colţurile, nu-i aşa. Sau subestimez pe cineva? 🙂

Pe site vei vedea ce produse sunt acum în producţie, cât mai durează până sunt gata, poţi vota următoarele design-uri ce vor intra în producţie şi poţi chatui direct cu Made.com, de la 9.00 la 18.00, de luni până vineri 🙂

10 Comments

  1. ana maria

    chiar faine piesele astea si chiar accesibile. nu doar pt bugetul unui londonez!

  2. Iulia

    Cat e de frumoasa comoda Bourbon!

  3. coco

    Si canapeaua Jonah like, like

  4. Ella

    ca ziceai despre mobilierul Ikea, mie spre exemplu imi place la nebunie pentru ca e simplu, fara patternuri, si pot astfel sa pictez eu pe el, sau sa-l modific cum vreau tocmai pt k e atat de simplu creat. 🙂

  5. […] Made.com: când designul bun mai e şi ieftin! […]

  6. Incearca si http://www.homeycomb.ro 😉
    Piesele unor designeri de top devin accesibile.

  7. Loredana Popa

    Big like! Si eu salivez de mult la piesele celor de la made.com. Ati descoperit cumva cum putem noi, din Romania, sa avem acces la ele?

  8. Vali

    Si eu vreau sa aflu va rog 🙂 cum pot sa iau cateva piese mai grele de mobilier de pe made.com…asta in cazul in care cineva s-a descurcat deja.

  9. Roxana

    Buna, M-ar interesa si pe mine daca a reusit cineva sa comande de pe made.com cu livrarea in Romania.

  10. Elis Popescu

    Buna, Roxana!

    Made.com nu (mai) livreaza in Romania. Iti impartasim din experienta noastra: am incercat sa cumparam o canapea de la ei, pentru un proiect, si sa o ridicam de la sediul lor printr-un transportator (gasisem o firma care face servicii de curierat Romania-UK-Romania si care era dispusa sa mearga sa o ridice de la ei). Nu a fost posibil acest lucru, pentru ca achizitia se putea face doar online si doar daca le furnizai o adresa de livrare din UK sau din tarile unde livreaza (parca Irlanda, Franta si Olanda). Atunci, am gasit un prieten care locuieste la Londra si l-am rugat pe el sa primeasca canapeaua de la made.com, iar transportatorul roman sa vina sa o ridice de la el. Pana am finalizat cu toate aranjamentele astea, canapeaua respectiva nu mai era disponibila la Express Delivery (adica in 7 zile), ci ar fi ajuns la noi in vreo 2-3 luni, ceea ce nu ne “coafa” deloc. Nu stiu ce sa zic, keep trying, cred totusi ca produsele merita efortul.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed