Open Design sau întâlnire cu un israelian convertit la berlinism

Ronen Kadushin e un evanghelist. El nu predică vreo religie, deși dacă mă gândesc bine, pot găsi câteva asemănări. Ronen predică OPEN DESIGN. Cumva echivalentul lui Open Source software. Adică dacă eu sunt un designer, nu-mi țin conceptul secret și nu-l patentez. Comunic despre el și-l las să circule liber în lume.

open design_ronen_kadushin_designist4

Ronen este fascinat de formele la care au ajuns ideile lui și la comunitatea de design în care a pătruns. Designer de specialitate, cu studii la Bezalel Academy of Art and Design din Ierusalim, antreprenor, cu multe companii create și conduse de el, Ronen este un israelian care trăiește de 7 ani în Berlin.

open design_ronen_kadushin_designist3

Pentru mine e foarte ciudat ca un israelian care a trăit mult din viața lui adultă în Israel să se mute în Berlin. În special pentru că am vizitat ambele țări€“ (și Israel, și Germania) și realizez cât de diferite sunt. S-a exprimat așa: “Îmi iubesc țara, dar Tel Aviv e un mad-house. La Berlin am căutat liniștea pentru a putea construi ceva pe termen lung. Și, desigur, răcoare pentru câinele meu, un husky.” open design_ronen_kadushin_designist5

Eu, care de obicei sunt timidă, mi-am adunat curajul și am întrebat în public. (Știți tăcerea aceea stânjenitoare de după o prezentare, când speaker-ul se adresează publicului: “Vă mulțumesc pentru atenție. Aveți întrebări?”)

open design_ronen_kadushin_designist11 Eu m-am trezit că întreb cum îl cheamă pe câinele lui. Omul, relaxat, îmi răspunde, zâmbind, că pe câinele lui îl cheamă Jango. “Și ce părere a avut câinele despre mutarea la Berlin”, am continuat eu în nebunia mea. “Aaa, s-a bucurat mult. Știi, e un husky, iar în Israel cam suferea de cald cu blana lui…”

open design_ronen_kadushin_designist8

“De fapt, Ronen, am insistat eu, de ce te-ai mutat din Berlin?” Omul, la fel de relaxat, ca și cum aștepta această întrebare, zice: “Pentru că, deși în Israel e o energie fantastică, viața acolo este despre supraviețuire. Nu știi niciodată ce ți se poate întâmpla mâine.” Da, așa cum scriam și eu în postul despre Tel Aviv: They live like there is no tomorow. “Pentru mine devenise stresant”, a continuat Ronen, “să realizez că în Israel nu poți construi nimic, în sensul de business, de companie, de comunitate. De aceea am ales ca Germania să fie nouă mea casă din Europa.”

open design_ronen_kadushin_designist6 Dar să revin la prezentare: OPEN DESIGN este un nou mod de a privi felul în care se creează design. Lanțul clasic: designer –> producător –> mass market este un model care aparține trecutului. Ideea de control nu mai e de actualitate. Network e noul ”control”. Noul mod în care se va crea, așa cum a apărut și Open Source în lumea developerilor de software, este, ați ghicit, LIBER. Designerul este liber să-și aleagă cel mai bun producător (raport calitate/preț/timing), oriunde ar fi acesta din punct de vedere geografic.

open design_ronen_kadushin_designist7Odată produs, obiectul conceput de designer poate ajunge direct la clienți, pe diverse canale, fără nevoia de a fi distribuit către mass market. Designerii pot vinde online pe propriul site, cum de fapt se și întâmplă de câțiva ani. Mă bucur că și în România a început să se întâmple asta, vezi ceramica creată de Mădălina Andronic și Claudiu Ștefan, creațiile lui Ciprian Vrabie ori ale Ancăi Fetcu, precum și culegerea de semne cusute a Ioanei Corduneanu (despre care designist.ro ți-a povestit aici), un exemplu elocvent de Open Design. Sigur, mai sunt și alții, însă aceste nume îmi vin acum în minte.

open design_ronen_kadushin_designist10 Ca o concluzie, mi-a plăcut mult acest domn, mi-a plăcut mult prezentarea lui, m-a inspirat și m-am și amuzat. Nu am râs niciodată atât de mult la o prezentare de business. Liviu Souca, soțul meu, a înregistrat audio prezentarea, deci cine vrea, o primește pe email. open design_ronen_kadushin_designist1 Poze am luat de pe site-ul lui. Mie mi-a plăcut mult the iPhonekiller. Despre creațiile și filozofia lui Ronen Kadushin citiți aici.

Text: Diana Blînda / Fotografii: prin ronen-kadushin.com

Diana Blinda open design

Diana Blînda este antreprenoare din 2004 și conduce, împreună cu Liviu Souca, Hansen Office Design. Vorbește cu pasiune și implicare despre design și trăiește înconjurată de frumos. Călătorește mult, pentru că inspirația și energia din călătorii e ca o sevă care o ajută să reziste vieții imprevizibile din București. A învăţat că, dacă nu ai curaj, nu o să ţi se întâmple nimic spectaculos niciodată. Aflați mai mult despre Diana pe blogul ei:  dianablinda.com.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed