Un apartament din Barcelona care ne-a cucerit
Nu este primul apartament din Barcelona care ne-a cucerit. Nu o să uităm nici acum, după ce au trecut aproape 8 ani, pardoseala din mozaic colorat, vechi de 100 de ani, a acelui home away from home de pe Carrer de Valencia, unde am ales să tragem în cele câteva zile de vacanță în care am colindat capitala Cataluniei. Aceste imagini ne amintesc de zilele de august petrecute deghizați în barcelonezi, căci așa ne-a făcut să ne simțim șederea noastră în acel apartament și nu la hotel. Aceeasi pardoseală, aceeași amplitudine a încăperilor și aceeași luminozitate le-am regăsit și în acest apartament din cartierul barcelonez Ensanche – un proiect semnat de arhitecții Anna & Eugeni Bach în 2011. Proiectul a fost nominalizat la FAD Awards 2012, o competiție care premiază anual cele mai de impact proiecte, selectate din lumea întreagă, care aduc transformări benefice substanțiale în ceea ce privește viața unui oraș și felul în care locuiesc și trăiesc în el cetățenii săi. În reabilitarea acestui apartament, în vârstă de peste 100 de ani, protagonistul nu este noul, ci vechiul. Arhitecții Anna și Eugeni Bach au păstrat cât au putut de mult din elementele sale originale: pardoselile din mozaic, casetările și stucaturile tavanelor, o parte din elementele de tâmplărie etc. Prin tot felul de mici artificii de reconfigurare a spațiului, l-au făcut însă mult mai funcțional, ca și cum noile spații rezultate ar fi fost acolo dintotdeauna, și au oferit o nouă perspectivă asupra locuirii într-un apartament vechi din cartierul barcelonez Ensanche. Lățimea holului a permis crearea pe întreaga sa lungime a unei biblioteci sub care se află corpuri de depozitare pe care te poți așeza. Iată cum unui spațiu de trecere i-a fost adăugată o nouă funcțiune, care îl face mai domestic, mai intim. Recunoașteți lămpile de pe tavan? Sunt lămpi de birou de la IKEA, montate cu susul în jos. Arată nonconformist, nu costă mult, iar seara dau o lumină punctuală, foarte plăcută. Locuința datează de la 1910, are 130 mp, iar de-a lungul vieții sale nu trecuse niciodată printr-o renovare substanțială. Dimpotrivă, arhitecții au găsit-o într-o stare de degradare serioasă, cu multe obiecte strânse de-a lungul anilor, care acopereau suprafețe mari din casă și cu multe elemente lăsate în paragină. Modificările substanțiale, inclusiv cele de structură a spațiului, au vizat acele zone ale apartamentului în care elementele vechi nu erau prezente, tocmai pentru a nu fi afectate de lucrările de șantier.
Înălțimea generoasă a încăperilor le-a permis arhitecților să ridice pardoseala băii dormitorului mare cu 60 de cm, creând astfel spațiu pentru cădița plasată sub duș, dar și un loc de depozitare accesibil din hol și aflat în imediata apropiere a bucătăriei. Acum există o diferență de nivel de 3 trepte între dormitor și baie, ei introducând astfel un element caracteristic unei case, mai degrabă decât unui apartament pe un singur nivel. Fotografii: Tiia Ettala |
Minunat! Pardoseala face toţi banii.
[…] alt apartament din Barcelona care ne-a încântat cu mozaicul superb și soluțiile de amenajare – […]
Wow. Îmi plac la nebunie holul, creativitatea montării lămpilor și modul în care livingul a fost prelungit organic spre terasă.