YOLKA: barul din Cluj cu povești pictate pe tavan și o rădăcină-candelabru
În ultima vreme v-am tot spus povești despre locuri faine din Cluj-Napoca. Recunoaștem că nu am premeditat nimic, însă odată un traseu DESIGNIST publicat, la recomandările voastre am adăugat pe hartă câteva opriri noi: Casa Boema, Nuka Bistro, iar acum YOLKA. De fapt, YOLKA a fost în topul popularității recomandărilor voastre, așa că o vizită (virtuală deocamdată) se impunea. Podium lângă peretele vegetal, cu “bordură” de mesteacăn! Deasupra mesei din față stau plante dintr-un vechi ierbar – unele, acum tablouri, sunt uscate din 1972. YOLKA bar are doza lui de spectaculos: care nu te intimidează și nici nu invadează, ci te invită să-l savurezi lejer. Îi poți spune barul cu tavan pictat și rădăcină-candelabru, sau barul cu perete vegetal, sau barul cu streașină de stuf la bar – ceea ce nu scapă e abillitatea acestui loc de a te transporta într-un cadru artistic și boem, care te primește cu căldura unui living prieten. Dovada că atmosfera creată transmite ceva – o poveste în care te poți regăsi. Ce înseamnă YOLKA? La ruși înseamnă “brad”. Cu cetina tot verde, vorba cântecului, YOLKA brodează subtil pe tradițional și contemporan. A apărut pe 14 octombrie 2013, într-o casă veche din Piața Unirii: mai exact Piața Unirii nr. 21, la etaj. Căutați apartamentul 3, iar cifra magică promite intrarea într-un spațiu alternativ. Casa este o mărturie arhitecturală a stilului rococo, iar demult aici a fost o bancă: “Datorită oamenilor grei care călcau pragul băncii, treptele ce duc spre intrare s-au deformat”, glumește Andrei Sclifos, unul dintre creatorii YOLKA. Ferestrele enorme, care fac soarele să se cuibărească mereu înăuntru, parchetul, ancadramentul de piatră ce împlinește vreo 500 de ani, soba veche au fost păstrate și restaurate:
Peretele vegetal încadrat de piese de mobilier, multe recuperate: cum sunt tabureții – stup. Amenajarea a durat aproape 7 luni și a însemnat în primă fază o decopertare. Apoi, au intervenit în poveste: sculptori (“se poate observa la prima atingere a mânerului ușii de la intrare”, spune Andrei); ceramiști, responsabili de personajele suspendate în rădăcina-candelabru și o parte din tacâmuri; tâmplari și “trei domni” care au pus în practică toate ideile și care au sfârșit prin a fi mândri și bucuroși de lucrurile pe care le făceau pentru prima oară. Pictura de pe tavan are patru autori: studenți la arte și prieteni din Cluj, Paris, Budapesta!Personaje ceramice prinse în hățisul organic al rădăcinii-candelabru. Cum a ajuns rădăcina din pământ pe tavanul de la YOLKA? A fost nevoie de: un escavator, o spalătorie auto, un cuptor pentru uscarea lemnului și șapte prieteni care să o ridice, povestește Andrei. După incursiunea în lumea îngerilor și avioanelor de pe tavan (ne-a amintit instant de Covorul zburător al lui Mircea Cantor și Victoriei Berbecaru), ochii coboară din hățișul candelabrului, iar perspectiva e domolită de lemnul colorat & patinat la meselor și scaunelor, de plante. Ajungem în zona de tradițional & contemporan – barul și, exact ca-n povești, gura sobei. Barul a fost tencuit și apoi dat cu var. Țesăturile tradiționale vin “din popor pentru popor”, cum spune Andrei. Cel mai dificil moment? Streașina de stuf!
Iar câștigătorul unei seri în 2 la YOLKA este Alexandra Irimie, cu comentariul din 8 martie, ora 18:16. O felicităm pe Alexandra și vă mulțumim tuturor pentru participare. Vă dorim seri minunate la YOLKA și în alte locuri fine din țară! 🙂 YOLKA este, fără doar și poate, unul dintre acele locuri frumoase, cu atmosferă, în care trebuie să ajungi. Unde mai pui că acest microunivers aparte se deschide în apartamentul unei clădiri istorice. Grăbim vizita printr-un Concurs, pus la cale împreună cu prietenii din Cluj. Premiul: o seară în care veți degusta, în doi, băuturile ce poartă semnătura YOLKA.
Fiecare concurent are voie să se înscrie cu un singur răspuns (drept comentariu la acest post). Câștigătorul serii în doi la YOLKA va fi desemnat prin tragere la sorți. Deadline: Duminică, 9 martie, ora 2o.00. Succes tuturor! Nu uitați, ușa se deschise în Piața Unirii nr. 21, la etaj, apartament 3. Forografii: Stephie Val, Claudia Veja Images |
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-10.jpg
aici.
E cel mai luminos loc. Faptul ca nu se simte puternic fumul de tigara nici in serile foarte aglomerate este un mare plus, dupa parerea mea.
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-8.jpg
As savura o cafea intr-o dimineata ploioasa de primavara la masa de langa peretele vegetal, la geam-ce ar putea fi mai boem de atat? Evident cu o carte langa sau un caiet de schite.:)
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-8.jpg
O cafea aromata la masa de langa geam,intr-o dimineata de weekend e cel mai relaxant lucru.Si sa urmaresti oamenii vesnic grabiti,agitati intr-o lume la fel de agitata.Oameni care fug prin timp si nu mai au timp sa se intalneasc cu ei:)Este locul perfect in care iti poti aduna gandurile ….si este”molipsitor”:)
great place for teatime 🙂 pe langa faptul ca modul in care YOLKA este amenajat este uimitor mai exista si un mix de muzica buna si niste chelneri simpatici care zambesc mereu 🙂
am uitat de link in mesajul de mai sus https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-12.jpg
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-6.jpg
Mi-ar plăcea ca în Yolka cei de-ai casei să se simtă bine oricum, iar dacă locurile la mese s-au ocupat, gazdele să improvizeze și să le facă loc curioșilor să șeadă degajati, pe podea, pe perne sau covoare maramureșene – nu conteaza atat de mult unde, daca muzica e pentru toata lumea.
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-8.jpg
Langa peretele vegetal as savura un fresh de portocale.
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-12.jpg
Asta e locul unde as vrea sa beau o cana de lapte cu miere si scortisoara. Ce face acest loc perfect sunt undele sonore venite de la boxa de langa, care ar acoperi zumzetul din bar, si caldura sobei de langa masa, care ar incalzi atmosfera 🙂
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-8.jpg
La masuta aceea mica din colt, langa fereastra si langa peretele verde, mi se pare cea mai buna combinatie :).
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-7.jpg
Desi sunt tentata sa aleg taburetii stup pentru ca sunt apicultor, sunt cea mai atrasa de bar. Imi aduce aminte de bucataria vecinului meu unde mergeam des cand eram copil… doar ca nu avea scaunele de bar, si mai avea si o soba cu plita. Dar decoratiile si mobila arata foarte asemanator…
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-10.jpg
Tot localul e minunat amenajat, simti cu adevarat ca esti in Romania. Desi barul imi aduce aminte de casutele vechi de la bunici, scaunelele stup mi se par adorabile, spatiul e folosit foarte ingenios.
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-7.jpg
Pentru ca e “din popor pentru popor”. 🙂
Aici 🙂 :https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-7.jpg
pentru ca arata foarte fain barul. nu am mai stat niciodata la bar, asa ca ar fi o experienta noua 🙂
https://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2014/03/Yolka-Bar-Designist-8.jpg
La masa situata in fata ferestrei de langa peretele verde as savura o ciocolata calda, intr-o seara friguroasa.
Si castigatorul? 🙂
Cred ca a fost uitat acest concurs. Se mai desemneaza un castigator sau nu?
[…] Surse: http://designist.ro/yolka-barul-din-cluj-cu-povesti-pictate-pe-tavan-si-o-radacina-candelabru/ […]