Simplexio: elemente din natură transpuse în design de obiect

Mădălin Gheorghe, designer, și Radu Procop, brand manager, formează Simplexio, un concept inovativ ce ne propune o reinventare a elementelor din natură. Colecția Asyferia semnată de Mădălin cuprinde obiecte de design realizate din metal și sticlă, folosind tehnologia fabricației digitale. Obiectele reprezintă transpunerea în designul interior a elementelor și materiilor care ne înconjoară – precum o frunză, o scoică, un țesut văzut la microscop.

Simplexio - Designist 16

Ce este Simplexio și când s-a lansat?

Simplexio este un proiect născut din pasiunea pentru formă. Pentru mine este un proiect de suflet, o poveste despre felul în care forma poate să atingă emoțiile și subconștientul oamenilor. Ma inspir din natură pentru a traduce noile tehnologii în produse și soluții contemporane, care evocă forme primordiale într-o manieră avangardistă.

Simplexio - Designist 10

Simplexio - Designist 11

Lucrați foarte mult cu metal și sticlă. Vă gândiți să abordați și alte materiale, lemnul, de exemplu? Care ar fi avantajele materialelor alese în procesul de producție?

Lemnul are o putere de expresie foarte mare, este ușor de prelucrat și preferat de designeri în amenajările interioare. Am cochetat cu folosirea lemnului în trecut și acolo unde va fi cazul, desigur, îl voi insera.

Sticla și metalul, pe de altă parte, sunt materiale produse industrial, nu sunt ușor  de prelucrat, dar prezintă particularități extraordinare în ceea ce privește durabilitatea. Nu există fluctuații în ceea ce privește omogenitatea lor și știu că mă pot baza pe calitățile lor structurale deosebite pentru a împinge la maximum limitele a ceea ce se poate realiza.

Printarea tridimensională este o direcție tehnologică de luat în considerare pentru viitorul apropiat. A evoluat mult din 2011, când am printat primele obiecte în cadrul Santa’s Digital Workshop, și cu siguranță va schimba multe paradigme în ceea ce privește designul de produs. Este fascinant ce se întâmplă, gama de materiale disponibile este din ce în ce mai diversă și cu siguranță Simplexio va lua parte la acest proces.

Simplexio - Designist 7Primo – denumirea latină celebrează primul obiect creat din colecția Asyferia. Forma fiecărei mese este unică, constituind o instanță irepetabilă, iar culoarea este personalizabilă.

Simplexio - Designist 6

Obiectele Simplexio parcă s-au teleportat dintr-un film science fiction.  Știm că ele vin cu avantajul adaptării pentru fiecare proiect. Ce provocări ați întâmpinat în producția și integrarea lor în spații contemporane?

Piața evoluează constant, la fel și cererea pentru astfel de proiecte. Începem să ne găsim locul, nișa pe piață. Începuturile sunt deseori greoaie, mai ales când încerci să introduci concepte noi, întâlnite destul de rar chiar și în afară. Este greu să fim asociați cu lucruri cunoscute. Este deopotrivă un avantaj și un dezavantaj.

Posibilitatea de a adapta și personaliza soluțiile a creat de multe ori confuzie, așa că ne-am decis să restrângem această opțiune doar pentru designerii de interior, cu promisiunea că în continuare următorul obiect disponibil de la Simplexio va fi unic, diferit de cele precedente.

Simplexio - Designist 13Mensa – nervurile ce creează corpul mesei reprezintă convergența energiilor emise de oameni, ce se ramifică apoi în patru direcții, către sol, pentru a conferi stabilitate.

Simplexio - Designist 21Suport pentru cărți și instalație de lumină decorativă pentru perete – Libro. Are ca inspirație structura dezvoltării naturale a unei colonii de ciuperci. 🙂

Ce feedback a primit până acum prima voastră colecție – Asyferia?

Feedback-ul primit până acum a fost foarte bun, am fost invitați la câteva târguri și expoziții importante printre care Month of Design Ljubljana, Design Monat Graz sau Romanian Design Week, unde am fost foarte apreciați, lucru de care suntem mândri și care ne motivează să mergem înainte.

De asemenea, am observat o apreciere din partea designerilor de interior și arhitecților, iar cu câțiva dintre ei am și colaborat pentru diverse proiecte și propuneri.

Prețurile însă au speriat câțiva clienți. Stiu că sunt destul de ridicate pentru nivelul pieței momentan, însă am creat Simplexio pentru a demonstra că putem realiza lucruri pe care alții le-au considerat imposibile și de aceea nu facem compromisuri în ceea ce privește calitatea și dăruirea în fiecare proiect.

Simplexio - Designist 18Instalație luminoasă pentru tavan sau perete – Lumena.

Simplexio - Designist 17Celulele care compun instalația variază în funcție de spațiu. Fluididatea, grația și eleganța curburilor sunt obținute printr-un proces care combină fabricația digitală cu termoformarea, proces prin care materialul plastic este lăsat să ia o formă organică, sub influența unor factori naturali ca temperatura sau gravitația.

Toate creațiile Simplexio au la bază forme organice. De unde vine pasiunea pentru aceste forme? Și ce reprezintă ele sau ecuațiile în care sunt distribuite?

Natura este atât la nivel micro, cât și macro un catalog de soluții care au beneficiat de 3,8 miliarde de ani de evoluție. Nimic creat de mâna omului nu poate egala perfecțiunea naturii. Este o sursă constantă și nesecată de inspirație.

Formele sunt primordiale, esențiale, încorporate în noi și în tot ce ne înconjoară. Rezonăm cu acestea la nivel subconștient, pentru că evocă ceva moștenit pe cale genetică și care inevitabil va fi transmis mai departe generațiilor următoare prin însăși natura noastră materială.

Simplexio - Designist 19

Unde și cum sunt ele produse? Aveți un atelier super utilat, colaborați cu un producător anume?

Suntem în punctul în care lucrurile vor cunoaște o schimbare majoră. Proiectarea algoritmică și mijloacele de fabricație digitală vor schimba conceptul de producție în serie. Deja există pioneri în direcția nouă, Mass Customization, care democratizează conceptele de unicat și de lux. În afară ia ființă o lume în care valoarea unui proiect este mult mai tangibilă.

Mediul de fabricație din România are nevoie de o gură de aer proaspat. Producătorii de mobilă trebuie să evolueze din a fi prestatori de servicii, în a fi parteneri. Din păcate am avut ocazia de a cunoaște prea puține firme dispuse să investească timp în prototipare și care să pună pasiune în ceea ce fac. Într-adevar, din punct de vedere al business-ului poate că momentan nu este rentabil. Însă acest lucru va trebui să se schimbe pe viitor pentru că din fericire văd în jurul meu o grămadă de tineri care vor să schimbe asta.

Lucrăm în atelier pentru testarea soluțiilor tehnice și pentru prototipare. Până acum am încercat să creăm un mediu de lucru echilibrat, colaborând cu firme mari de pe piață, prestatoare de servicii și cu prieteni parteneri, pasionați de fabricație digitală, care și-au adus aportul la dezvoltarea tehnică și le mulțumesc pentru asta.

Simplexio - Designist 1Ascend – balustradă pentru scara interioară a casei.

Putem vorbi de un best-seller al colecției. Sau de cel mai atractiv produs?

Best seller-ul este și primul produs Simplexio realizat, adică măsuța de cafea Primo. Este accesibil pentru un public mai larg atât la nivel de cost cât, și de înțelegere a conceptului. Din punct de vedere vizual, cel mai atractiv este Lumena, care are forme foarte fluide și un nivel deosebit de eleganță. Cel mai controversat produs până acum este Libro, deoarece nu seamănă deloc cu imaginea pe care oamenii o au despre un suport de cărți. Este plăcut să știi că soluțiile pe care le creezi au un impact asupra celor din jur.

Simplexio - Designist 9Măsuța de cafea Primo

Simplexio - Designist 30Lumena

Simplexio - Designist 20Libro

Care sunt prețurile produselor Simplexio? Și căror tip de interioare le sunt destinate?

De obicei, Simplexio este asociat cu futurismul. Eu consider că soluțiile sunt destul de flexibile și pot fi încadrate în diverse concepte de amenajări interioare contemporane. De asemenea, stilul industrial cred că se potrivește foarte mult. Mi-ar plăcea să văd forme organice inserate și în amenajările eclectice cu aer vintage, de ce nu?

Până acum prețurile au fost cuprinse între 500 și 2000 de euro pentru un obiect.

Simplexio - Designist 12Masă de dining – Mensa, din metal și sticlă. Culoarea poate varia.

Simplexio - DesignistElement decorativ pentru perete, ce încorporează oglindă – Speculo.

Simplexio - Designist 5Primo

Ce planuri aveți pentru 2014?

Surpriză. 🙂

Simplexio - Designist 3

Mai multe detalii despre produsele Simplexio găsiți aici și pe pagina de facebook.

Fotografii: prin Simplexio

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed