La Copac te așteaptă în straie noi, cu dichis tradițional
Uneori, copleşiti de agitaţia oraşului, căutăm un loc unde să ne retragem pentru a ne simţi deconectaţi şi a ne bucura în tihnă de lucrurile simple. Nu este nevoie să căutăm mult după acest loc, el se află la doi paşi de noi: La Copac, restaurantul de pe Pitar Moș nr. 23, te întâmpină cu o atmosferă familiară pe care o simți de cum intri pe ușa frumoasă a vechii case din centrul Bucureștiului. Aici vii pentru un strop de răgaz în inima oraşului! Atmosfera este familiară pentru că îţi aminteşte de mirosul pâinii proaspăt coapte, de lingurile bunicii atârnate pe perete şi de aroma vinului fiert, aburind îmbietor! De La Copac, ne leagă o poveste mai veche. Nu neapărat limonadele băute la umbra copacului imens din curte, ci prima ediția a Made in RO – Târg de design românesc, care a avut loc aici în decembrie 2012. Așa am descoperit schimbarea la față de care se pregătea cârciuma de jupâni. Și, pentru că deseori venim la prânz aici, am asistat la toate etapele amenajării. Și nu, povestea nu s-a terminat, continuă la fel de interesant. 🙂
De amenajare s-a ocupat designerul Mihai Grama, care a lucrat în strânsă colaborare cu Horaţiu Şerb, proprietarul restaurantului, încă de la începerea lucrărilor, în 2011. Horaţiu ne-a povestit că totul a decurs natural, ca un fel de proces ce s-a construit pas cu pas, schimbându-şi uneori traiectoria.
Casa, construită la începutul secolului XX, a trecut prin mai multe schimbări, însă începând cu 2011, patru etape au marcat-o succesiv: a existat o etapă de renovare după ce s-a hotărât reamenajarea, urmată de intervenţii de amenajare generale, apoi a rezultat o a doua etapă de renovare a băilor şi bucătăriei, şi în final, amenajarea de detaliu care a creionat imaginea din prezent. Este casa în care a trăit și scriitorul Radu Petrescu, membru al Școlii de la Târgoviște.
Marele merit al designerului Mihai Grama este acela de a refolosi obiectele existente şi a le da o nouă viaţă. Parcurgând interioarele restaurantului, vei vedea cat de multe idei şi-au găsit locul aici. Încă de la intrare, te întâmpină cuierul haios realizat dintr-o uşă veche a casei, ale cărui găici sunt de fapt linguri îndoite! Corpurile de iluminat sunt construite din găleţi cumpărate din Obor şi folosite ca abajur.
Rămânând tot în sfera refuncţionalizării obiectelor, trebuie să vă povestim despre bar, care ni s-a parut foarte original şi inovativ. Este realizat din ferestrele aduse de la barul „J’ai Bistrot” din Târgu Mureș, amenajat tot de Mihai Grama. Galeriile de deasupra ferestrelor se termină în laterale cu crengi aduse de la copacul din curte – doar erau la îndemână! Și galeriile terminate cu crengi! Ramele îmbracate cu blaniţă şi atârnate pe pereţi au fost tot ideea designerului. Acesta ne-a dezvăluit că pe viitor mai urmează să apară nişte scaune de bar realizate din găleţi, precum şi copăi tapiţate cu blăniţă, folosite ca banchete pentu stat. Ne place perdeaua din saci din zona barului! Pentru ca amenajarea să fie cât mai aproape de zona tradiţională, pereţii au fost acoperiţi cu pânză din iută lipită cu adeziv (în loc de tapet), ceea ce dă interiorului un aer autohton şi primitor.
Pe lângă obiectele refolosite, există şi piese de mobilier special create pentru această amenajare, urmărind aceeaşi linie rustică. Scaunele şi blaturile meselor sunt concepute de Mihai şi realizate de Mobila Dalin (mobilier unicat). Pereţii cu motive tradiţionale au fost pictaţi manual, iar Cornelia Untilov a pictat „covoarele” de pe parchet. Ne-a atras atenţia şi ne-a impresionat în mod plăcut camera din apropierea barului. Acolo există un brâu median de lemn ornat cu un motiv de inspiraţie tradiţională, creat special pentru acest loc. Este vorba despre „ploscă”, motiv folosit în proiectul „Urzeală”, ce a fost combinat cu imaginea copacului de către Oana Ivan, special pentru La Copac! Aceeaşi imagine cu plosca este sculptată în baluştrii scărilor care duc la baia pentru „Păsăroi” şi „Păsărici” (domni şi doamne). Aşadar, detaliile fac diferenţa! Dacă nu ne credeti, puteţi merge să verificaţi! Încă o idee năstruşnică şi foarte simpatică ni s-a părut prezenţa siluetei „Bisericii Săseşti” din Reghin pe peretele din spatele barului. Aceasta siluetă a fost creată integral din distanţiere de gresie de culoare roşie. Cine s-ar fi gândit că pot fi folosite şi la asa ceva? Tot din distanţiere sunt realizate şi alte fragmente de motive, prezente pe pereţii interiori ai camerelor.
În baie, un butoi vechi a devenit suportul lavoarului-lighean! Mihai Grama, cel care a transformat restaurantul La Copac! Deja se poate sta la o limonadă, o porție de ficăței aghesmuiți (preferații noștri) și o salată de crudități cu orez sălbatic sub copacul din curte. Trebuie să recunoaștem însă că de când cu reînnoirea ne dăm mai greu duși din interiorul unde soarele lasă urme faine pe pereții din iută, rafturile din lemn roșu și covoarele tradițonale de pe parchet. Suntem curioși cu ce impresii vei veni tu din La Copac! 🙂 Fotografii: Cătălin Săvulescu şi Alex Boghian |