Casă din apropierea Bucureştiului, oază de linişte şi rafinament

Linişte şi armonie, o vilă înconjurată de o gradină superbă şi o terasă care te face să visezi cu ochii deschişi la peisajele din Italia. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine această casă nouă din apropierea Bucureştiului, desfaşurată pe două niveluri (parter şi etaj), cu o suprafaţă totală de 250 mp.

De interior s-a ocupat designerul belgian Martine Claessens, împreună cu proprietarii La Maison, Cristina şi Patrick Zelmat.  Proiectul a fost preluat încă din faza „la roşu”, iar întregul proces al amenajării a durat un an – totul a fost gata în 2013.

la maison designist (4)Proprietarii, un cuplu cu un fiu adolescent, au un program foarte încărcat în timpul zilei, ceea ce i-a făcut să-şi dorească să plonjeze într-o oază de relaxare atunci când ajung acasă. Provocarea a constat aşadar în a imprima interioarelor un aer primitor, degajat care să-i facă să uite stresul cotidian prin petrecerea timpului liber într-o atmosferă caldă, diafană.

la maison designist (2)În living

la maison designist (5)

La prima vedere, casa impresionează prin armonia cromatică păstrată într-o zonă neutră, patina avându-şi rolul ei în menţinerea acestui echilibru căutat. Suflul fresh este dat de combinarea obiectelor de mobilier şi de câte un accent de culoare – cum e movul fin în living sau verdele în dormitor, integrate abil și fin în ambient.

Stilul clasic este evident la fiecare pas, iar interpretarile lui sunt foarte interesante: piesele clasice înviorate de culori puternice, vibrante reprezintă firul roșu al amenajării.

La parter intrăm în hol, apoi în livingul spaţios, dining (între living şi dining existând un spaţiu intercalat, corespunzător şemineului, perfect pentru a servi un aperitiv sau a citi o carte) şi birou.

la maison designist (28)

Holul este cochet și vibrant! Designerul Martine Claessens a recurs la folosirea unui fototapet ce aduce natura la interiorul casei (brand Iksel, disponibil prin La Maison). Iar sofaua clasică mov te distanţează instant de forfota oraşului. Pardoseala este realizată din piatră „de Borgogne” cu inserţii negre, fiind adusă la comandă din Franţa. Caloriferul, întrerupătoarele, detaliile mânerului ușii te introduc în ambianța perfect studiată a interiorului.

la maison designist (30)

Suntem tot în hol, în apropierea biroului. Consola din prim-plan este de la Mis en Demeure, prin La Maison. Scaunele care o încadrează dau viaţă unui mic loc de odihnă, aşezat strategic. La nevoie, scaunele pot fi aduse şi folosite în dining.

la maison designist (29)Masa de lemn antichizat şi tapetul bej pregătesc intrarea în bucătărie. Accentele pastel, de roz și turcoaz, înviorează cadrul.

Pătrundem în living, unde continuitatea este dată de folosirea aceleiaşi game cromatice conturată încă de la intrarea în casă, în nuanţe calde, cu tonuri accentuate elegant.

Zona livingului este legată de cea de dining printr-un spaţiu amplu, care polarizează cele două fotolii şi măsuţa din faţa şeminelului. Acest spaţiu s-a născut ca urmare a dorinţei proprietarilor de a se bucura de un şemineu atât în apropierea livingului, cât şi a diningului – piatra şemineului vine din Anglia.

la maison designist (8) Contrastul dintre zona de living din planul secund (menţinută într-un mix fin de tonuri deschise) şi fotoliile din faţa şemineului subliniază destinaţia bine stabilită a spaţiilor. Accentul de culoare al fotoliilor se regăsește în plan secund, accentuat de țesătura draperiilor. 

la maison(1)Ne întâmpină canapeaua mare, în acelaşi stil clasic, ca şi cel al fotoliilor (brand Mis en Demeure). Jocul de ţesături, texturi şi tonuri în alb-pastel este contrabalansat de măsuţa de cafea joasă, plină de culoare (echilibrul perfect între clasic şi modern – model Jacob, brand Grange).la maison designist (3)

Patru sertare sunt ascunse în spatele benzilor, concepute sub forma unui ştraif vesel, ce pleacă de la roşu spre galben, trecând prin oranj. Candelabrul Judeco completează ansamblul şi îl face să plutească, dându-i o tuşă retro prețioasă.

la maison designist (7)Diningul se deschide spre o terasă amplă, plină de verdeaţă, iar vara cina poate continua afară. În serile mai răcoroase însă masa Aberdeen, de dimensiuni mari, adună în jurul ei familia și prietenii. Accentele de mov sunt prezente și aici, completând unitatea zonei de zi.la maison designist (9)Candelabrul de la Cahors şi aplicele Lucca sporesc nota retro diafană a diningului. Decorul este înviorat de draperiile cu motive florale (Porcelain Garden, brand Sanderson, prin La Maison) ce dau impresia de primavară tot timpul. la maison designist (6)Terasa generoasă spre care dă diningul.

Bucătăria este pur și simlu perfectă: cu uși albe casetate deschise spre exterior și storuri ce înfloresc! Ca o copertă de revistă sau o fotografie de înrămat! Un cadru provensal cu un farmec aparte, și totuși creat în București.

la maison designist (13)Tonuri de alb și bej, patinate, împrospețite de dialogul textilelor cu pattern floral! Zonele mari vitrate lasă soarele să intre în casă şi sufletul nostru. Totul este atât de homey, armonios, cald!

la maison designist (14)

Martine Claessens a creat acest loc mai mic de luat masa în interiorul bucătăriei, unde proprietarii servesc micul-dejun, prânzul sau… stau pur şi simplu de vorbă, învăluiţi de aburii fierbinţi ai unei cafele, în timp ce privesc pe fereastră peisajul plin de energie şi verdeaţă!

la maison designist (11)Acest spaţiu atât de solar, energic, pozitiv a devenit rapid preferatul nostru.

Păstrând echilibrul de tonuri cu care ne-a obişnuit, designerul sugerează o legatură subtilă între motivele faianţei şi storurile evanescente. Câteva secrete ne-au fost dezvăluite aici!

la maison designist (10)

Mici obiecte de mobilier cu patină însufleţesc atmosfera.

la maison designist (15)

Mobilierul bucătăriei, cu toate detaliile lui minunate (mânere, vitrine) este realizat pe comandă de echipa La Maison, iar blaturile sunt din marmură.

la maison designist (17)Lavoarul dublu de ceramică vine din Anglia.

la maison designist (12)Tăbliţa ne aşteaptă să ne aşternem ideile şi reţetele în scris, iar aerul provensal e completat de cel tradiţional.
la maison designist (16)Aragazul Falcon, prin La Maison, reprezintă pata de culoare, tonus şi vibraţie care ne trezeşte din visare.

La polul opus se află biroul, fiind amenajat într-o notă mult mai masculină şi impunătoare, chiar dacă este utilizat de ambii proprietari. Tapetul în dungi, mobilierul de culoare închisă şi draperiile de catifea dau „greutate” camerei şi o notă british, stilată.

la maison designist (27)Scaunul, biroul masiv şi o veioză Soho compun încăperea.

Urcăm la etaj, unde suntem întâmpinaţi de un dormitor matrimonial imens! Culorile sunt mai reţinute, în tonuri de roşu-vişiniu şi auriu, dând o preţiozitate aparte încăperii. Însă urmând firul roșu al amenajării, designerul Martine Claessens a strecurat abil în zona de relaxaxare accentul vibrant: o canapea verde crud și o comodă roșie!

la maison designist (24)Jocul de verde și roșu-vișiniu e reluat de tapet. Pisica ne priveşte intrigată de pe canapea. Să nu cumva să îndrăznim să-i luăm locul!

la maison designist (25)Dormitorul e deschis spre o panoramă superbă, iar ferestrele casetate desenează umbre grafice pe parchet.la maison designist (23)Verdele crud al canapelei face pandant verdelui crud de afară, creând o legătură susţinută între interior şi exterior. Liniile fine ale mobilierului clasic ne trimit parcă cu gândul într-o alta lume şi într-o altă poveste, cu parfum franţuzesc.

la maison designist (26)Noptierele Corfu, bancheta de la Grange şi tetiera patului cu tapiţeria din ţesătură Pierre Frey, precum şi veiozele de la Mis en Demeure sunt toate achiziţionate de la magazinul La Maison.  

Baia este la fel de spaţioasă şi personalizată. Cerinţa propietarilor a fost aceea de a nu vedea toaleta şi bideul atunci când intră, aşa că designerul a fost provocat să găsească o soluţie inovativă. Astfel, Martine a propus un zid în formă de „T” în mijlocul încăperii: la dreapta lui se găseşte toaleta, iar în stânga, cabina de duş.

Casa La Maison - Designist

la maison designist (22)Lavoarul dublă are robinetele finisate într-o nuanţă de auriu delicat (sunt importate din Franţa, de la Volevatch). Doar zona lavoarului și a dușului sunt placate cu plăci ceramice, în rest a fost folosită o vopsea specială, cu textură antique.la maison designist (31)Marea cadă de cupru a fost adusă din Statele Unite, prin La Maison. Masivitatea ei ne duce cu gândul la vechile conace franţuzeşti, dar în același timp imprimă un aer etnic, brut decorului. Cât de mult poate schimba un singur element aspectul întregului interior!

la maison designist (18)

Între dormitor şi baie a fost prevăzut un dressing generos, realizat tot de La Maison, pe dimensiunile spațiului. Pentru a lăsa lumina să intre, dar totuşi a o ține la oarecare distanţă de zona de noapte, dressing-ul nu este separat de dormitor printr-o uşă, ci printr-o fină cortină din catifea roşie, scenografic aleasă.

Martine Claessens & Cristina Zelmat - DesignistMartine Claessens (stânga), designerul La Maison, este și profesorul cursului de Design Interior la Creative LearningCristina Zelmat (dreapta) este owner La Maison.

Ne întoarcem din această plimbare cu câteva lecţii prețioase de stil, cromatică şi rafinament, pe care vă dorim să le puneți în practică cu același succes!

Împreună cu designerul Martine Claessens vă așteptăm la Cursul de Design Interior, unde veți învăța de la acest specialist cu multe proiecte extraordinare în portofoliu despre secretele unui decor perfect echilibrat. Au început înscrierile! 🙂

Fotografiile casei: Alex Boghian
Foto designer: arhiva personală

Toate drepturile asupra fotografiilor realizate și textului aparțin designist.roOrice reproducere sau preluare nu poate fi făcută decât cu acordul nostru. All rights reserved.

4 Comments

  1. adi

    arata super, mi-ar fi placut sa vad si o mica gradina interioara (poate are, din poze nu reiese) dar sunt convins ca terasa de sus compenseaza

    ma bucur sa vad ca postati constant, sunt putine bloguri de design interior din ro care fac asta 🙂

  2. […] Showroom-ul la Maison semnează foarte multe proiecte de amenajare. Și pentru a exemplifica printr-o casă reală cele spuse mai sus, iată două piese clasice ce redesenează cu totul încăperile: le imprimă energie, forță și… ceea ce căutăm cu toții – personalitate. Povestea casei din care le-am decupat curge pe larg aici. […]

  3. Floria

    Frumos, frumos de tot!

  4. […] câțiva ani scrisorile de dragoste înlocuiau cu succes mesajele laconice din zilele noastre. În cazul de față secrétaire-ului i-ar trebui un scaun clasic sau modern, confortabil. Povestea casei din care face […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed