MEM-NON: o instalație semnată de Martin Emilian-Balint cu care trebuie să interacționezi, la MNAC

MEM-NON este un spațiu interactiv care poate fi descoperit prin sunete si culori. O instalație în care fiecare vizitator devine pentru câteva momente compozitor. Cum? Atingând pernuțele, vei “declanșa” sunete. Iar “melodia ta” se încarcă în timp real pe Soundcloud.

Interacționeazi cu MEM-NON, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) până pe 30 noiembrie.

Mem - Non - instalatie - Designist (1)

De ce MEM-NON? Instalația e inspirată de specia de fluturi Papilio Memnon sau Marele Mormon în denumirea populară. În cadrul acestei specii s-au semnalat cazuri rare de ginandromorfie, un fenomen prin care cromozomii sexuali nu se separă ȋn timpul fertilizării. Astfel, fluturele ȋmprumută pe jumătate din corp caracteristicile feminine ale speciei, iar pe cealaltă, caracteristicile masculine, creȃndu-se astfel o uimitoare asimetrie cromatică. O altă curiozitate a acestor fluturi e că dispun de abilități mimetice, ce le permit să „ȋmprumute” din trăsăturile prădătorilor lor pentru a scăpa de atacul acestora.

O astfel de interferență perceptivă se întâlnește și la om prin sinestezie, în momentul în care senzațiile diferite (vizuale, auditive, tactile) se substituie în plan afectiv.

logomark1

Instalația cuprinde circa 700 de perne din spumă poliuretanică, cu densități și șabloane cromatice diferite, poziționate ȋn cadrul unui ansamblu modular, care ascunde forma fluturelui. Fiecare astfel de pernă are încorporat un mecanism audio interactiv, care la atingere declanșează un complex de sunete. În total ansamblul redă 260 de sunete. Vizitatorii sunt invitați să descopere forma fluturelui ascuns, prin intermediul sunetelor și culorilor.

Fiecare element din cadrul MEM-NON are o poveste și numeroase simboluri ascunse. Totul se leagă cumva pentru a da naștere unui nou ȋnțeles. Spre exemplu, sunetele emise de pernele cu motiv sunt inspirate de gamelan, ansamblu de instrumente originar din Arhipelagul Indonezian, loc ȋn care se găsește și muza instalației, fluturele Papilio Memnon.

Mem - Non - instalatie - Designist (3)

În interiorul instalației sunt plasate mai multe microfoane ambientale care captează sunetele generate prin apăsarea pernelor și le trimit prin intermediul unui mixer într-o aplicație de înregistrare sonoră. Această aplicație uploadează online, în timp real, pe Soundcloud, piesele muzicale realizate de vizitatori.

Persoanele cu deficiențe sunt stimulate prin cel puțin două căi senzoriale combinate:

  1. Simțul tactil + auditiv (pentru persoanele cu deficiențe de văz) – urmărirea formei fluturelui, prin atingerea suprafețelor pernelor și declanșarea sunetelor;

  2. Simțul tactil + vizual (pentru persoanele cu deficiențe de auz) – urmărirea formei fluturelui prin intermediul modelului cromatic și prin atingerea pernelor.

Mem - Non - instalatie - Designist (2)

Poți aduce instalația și la tine acasă

În același timp, fiecare vizitator poate comanda pe site-ul oficial al lucrării (www.mem-non.com) un ansamblu de perne personalizat, pentru a-și compune propriul său fragment de MEM-NON. De asemenea, în același site, poate fi urmărită online experiența senzorială a vizitatorilor, prin conectarea unor webcams pentru captarea video și microfoane pentru captarea audio în interiorul instalației.

Mem - Non - instalatie - Designist (5)

Martin-Emilian Balint, creatorul instalației, este un artist vizual român și creative partner la agenția HIPPOS. Specializat în Noi Tehnologii pentru Artă în cadrul Academiei de Artă din Veneția, a obținut în 2004 bursa Fundației Bevilacqua la Masa. A participat la evenimentele colaterale ale Bienalei de Artă și Arhitectură din Veneția în 2005 și 2007, la OPEN – expoziție internațională de sculptură și instalație (edițiile 10, 11 și 14) și la Manifesta 7 (2008). De asemenea este finalist al Premiului Arte Laguna în 2008. Martin-Emilian Balint este unul dintre fondatorii grupului internațional de artă CREAM (Creativity and Research in Arts and Media) și are în portofoliu expoziții internaționale precum Miniartextil în Paris și Como, Bride în Larnaka Cipru, Crossbreeds în Viena.

martin-emilian-balint - Designist

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed