Expoziție Young Viennese Architects la București. Din 5 martie.

Între 5 martie și 5 aprilie, îi poți cunoaște la București pe arhitecții tineri din Viena, prin intermediul lucrărilor și proiectelor lor selectate de un juriu de specialitate în urma unui concurs.

Proiectul „Young Viennese Architects – Yo.V.A.“ a fost fondat în 2005, la inițiativa Municipalității Vienei, pentru a promova tinerii arhitecți din capitala Austriei și pentru a oferi o platformă de prezentare realizărilor, ideilor și conceptelor inovatoare ale acestora.

Forumul Cultural Austriac împreună cu Municipalitatea Vienei aduc la București proiectele selectate în cadrul celei de-a treia ediții a concursului. Vernisajul expoziției itinerante Yo.V.A. 3 va avea loc în data de 5 martie 2015, de la ora 18.30, la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ (str. Academiei 18-20). Vernisajul va fi precedat de o prelegeră susținută de Gabu Heindl și Stefan Gruber (Studiogruber), doi dintre arhitecții selectați în cadrul proiectului Yo.V.A. 3. Expoziția poate fi vizitată până în data de 5 aprilie, iar intrarea este liberă!

Invitatie Yo.V.A 3 - Designist

În cadrul expoziției Yo.V.A. 3 participă 12 arhitecți, respectiv echipe de arhitecți. Cu selecția acestora a fost însărcinat un juriu de specialitate, prezidat de profesorul Wolf D. Prix, de la biroul de arhitectură „Coop Himmelb(l)au”. Concursul s-a adresat tuturor arhitecților vienezi cu vârsta maximă de 45 de ani, care au realizat cel puțin un proiect în capitala Austriei. Astfel, Yo.V.A. 3 aduce în fața publicului cele mai diferite lucrări: de la „Raftul de cărți deschis“ până la pavilioane expoziționale.

Expoziția Yo.V.A. 3 a mai fost prezentată în 2010 la Viena, în 2011 în Spittal an der Drau (în Carintia), în 2012 la München și în 2013 la Belgrad.

Yo.V.A. 3 – scurtă prezentare a celor 12 arhitecți / echipe de arhitecți:

Gabu Heindl

Arhitecta Gabu Heindl a studiat la Viena, Tokyo și Princeton/SUA. A lucrat la New York și Amsterdam și a predat la Viena, Graz, Delft și Rotterdam înainte de a-și deschide în 2007 propriul birou de arhitectura la Viena. Până în 2010 realizase deja două proiecte în centrul Vienei: reamenajarea spațiului de intrare al teatrului „brut” din Karlsplatz și al „Muzeului filmelor” (Filmmuseum).

Studiogruber

Studiogruber își concentrează atenția asupra potențialului pe care îl are spațiul și asupra impactului pe care arhitectura – prin structura și atmosfera ei – îl are asupra omului și mediului. În conceperea și realizarea proiectelor, Studiogruber ține seama de raporturile ecologice, de codurile culturale precum și de influențele sociopolitice locale. Studiogruber dispune de o rețea internațională de parteneri de proiect.

Fattinger Orso Rieper

Proiectele Biroului Fattinger Orso Rieper sunt concepute ca experimente în spațiu public, deschise și accesibile din toate părțile. Echipa de arhitecți a biroului a prezentat în Viena, în 2005, în Piața Wallenstein, un turn multifuncțional, înalt de 20 de metri. La nivel internațional au făcut senzație cu proiectul „Bellevue – Casa galbenă”, realizat în cadrul evenimentului „Linz – Capitală culturală europeană 2009”.

Flatz architects

„Flatz Architects este o rețea de arhitecți. Idei – concepte – teorii, o singură activitate: Noi proiectăm. Vrem să creăm o arhitectură internațională, care să contribuie la dezvoltarea Vienei ca oraș modern”, explică arhitectul Martin Flatz. În cadrul concursului pentru proiectarea noului campus al Universității Economice Vieneze Flatz Architects (împreună cu arhitectul Arkan Zeytinoglu) s-au clasat pe locul al doilea.

grundstein

Echipa grundstein este formată din Irene Prieler și Michael Wildmann și se autodefinește ca un „colectiv deschis, care realizează lucrări contextuale, aflate la granița dintre arhitectură, artă și spațiu social”. Împreună cu diferiți parteneri au realizat mai multe proiecte interdisciplinare. Echipa grundstein s-a bucurat însă de succes și cu proiecte de arhitectura clasică, fapt demonstrat de proiectul școlii construite în Linz .

Kaufmann.Wanas

În centrul poiectelor arhitecților Kaufmann.Wanas stă locul, spațiul pe care urmează să se ridice o construcție, raportat la împrejurimi. În proiectele lor caută proporții adecvate ale expresiei arhitectonice. Echipa de arhitecți a câștigat concursul pentru realizarea unui campus școlar în zona unde pe vremuri se afla Gara de Nord din Viena și unde astăzi se dezvoltă un nou cartier.

Kirsch ZT GmbH

Arhitectul Clemens Kirsch: „Biroul nostru dezvoltă în colaborare cu proiectanți de excepție concepte integrale, care își propun să atingă în execuție cel mai înalt nivel calitativ”. De acest lucru vă puteți convinge dacă ajungeți în zona pietonală Kärtner Straße / Graben din centrul Vienei. Biroul Kirsch ZT GmbH a câștigat concursul de arhitectură lansat în 2009 pentru reamenajarea acestei zone.

Kronaus Kinzelbach

Arhitecții Christian Kronaus și Erhard An-He Kinzelbach nu definesc în proiectele lor fațadele doar ca pe o graniță între spațiul dinăuntru și spațiul de afară, între clădire și oraș, ci folosesc efectele de adâncime spațială ca pe un mijloc central în procesul de organizare și structurare. Echipa de arhitecți a pus acest concept în practică în cadrul unor proiecte din Hainburg și St. Pölten.

Shibukawa Eder

Shibukawa Eder Architects este o echipă japonezo-austriacă. „Niciodată nu ne mulțumim cu prima idee, ci lucrăm la un spectru larg de posibile concepte. Pentru o mai bună înțelegere tridimensională folosim numeroase machete.” Printre proiectele lor se numără liceul din Neulengbach.

SOMA

„soma” înseamnă în limba greacă corp. Soma înțelege arhitectura ca pe „o gândire în concepte”. Proiectele biroului nu duc neapărat spre geometrii clare, fixe, ci rămân variabile, lasând loc interpretărilor individuale. În 2009 soma a câștigat concursul internațional pentru realizarea pavilionului tematic pentru EXPO 2012 din Coreea de Sud.

Span

Span, mai exact Sandra Manninger și Matias del Campo, se raportează în proiectele lor atât la bogăția formelor din natură, la geometria barocului, cât și la nesfârșitul din lucrările lui Friedrich Kiesler. Au devenit cunoscuți prin realizarea Pavilionului Austriei la EXPO 2010 în Shanghai (împreună cu arhitectul Arkan Zeytinoglu).

Sputnic

Norbert Steiner a studiat cu Peter Cook și-a făcut lucrarea de diplomă sub coordonarea lui William Aslop și a lucrat la Coop Himmelb(l)au. A participat la expoziții în Nicosia, Milano, Veneția, Rhode Island/SUA, Hamburg, Leipzig, Bratislava și Viena. Norbert Steiner trăiește și lucrează la Viena. În colaborare cu artistul Heimo Zobernig a reamenajat stația subterana de tramvai Laurenzgasse din Viena.

Expoziția este deschisă până duminică, 5 aprilie.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed