Lemn, rășină și lămpi ce par că ard… în lumină.

Așteptam de ceva vreme să vă facem cunoștință cu proiectul de design de obiect semnat de Ioan Stânean. Și asta pentru că după ce, acum un an, am văzut primele lămpi din lemn și rășină, Made in Cluj, am stat de vorbă cu Ioan și ne-a promis că revine cu modelele noi, pe atunci în lucru – voia ca experimentul cu contrastele texturilor să meargă și mai departe. Și a reușit!

GUIDECO---Torn-lamp-02Torn Lamp

Mixul dintre lemn și rășină este deja un trend în designul contemporan. Ioan pune însă în scenă și… într-o singură lampă artă, design, tehnologie. Lămpile sale sunt sculpturi ce se aprind. Iar contrastul atât de studiat dintre plin și gol, lucios și brut, ars și iluminat e un proces de creație în sine, care respectă rețeta celor 90 de procente de transpirație, și 10 de talent. 😉

Torn Lamps și Warm Lamps, numele generic al celor două familii de corpuri de iluminat, sunt, datorită acestui mix de tehnici și discipline, un design hibrid. Iar povestea conturării lor cu atât mai interesantă cu cât background-ul lui Ioan e împărțit între artă și… publicitate. 🙂 Prin proiectul său de design de obiect – Guideco – Ioan urmează să dezvolte și alte piese. Una dintre noutăți, finalizată zilele acestea, va fi surpriza de final a articolului.

GUIDECO---Warm-Lamp-01Warm Lamp

De ce corpuri de iluminat ca niște sculpturi aprinse?

Am vrut să fac obiecte decorative cu alte materiale decât atât de des întâlnitele PAL, MDF și sticlă pe piața românească. Și așa am ales lemnul, un material ale cărui căldură și frumusețe sunt scoase în evidență de rășina epoxidică.

Rășina este un material foarte versatil. Poate fi folosită pentru finisarea blaturilor, pentru a îngloba diverse alte materiale sau pentru a crea obiecte decorative doar din rășină. Aplicabilitatea ei este restrânsă doar de imaginația și de priceperea celui care o folosește.

Tehnica lucrului cu rășină presupune foarte multă atenție, migală, răbdare. Am trecut print-un proces de învățare îndelungat și printr-o serie de experimente până sa ajung să prezint produsele finite de pe pagina de Facebook.

Inițial, am pornit de la ideea de “sevă”, intenția fiind de a fragmenta/rupe lemnul, iar forma/matrița voiam să o conturez în ideea “lichidului vâscos prelins”. După câteva zile am realizat că se poate cădea foarte ușor în kitsch cu această abordare. Treptat, după mai multe idei și experimente tehnice am ajuns la aceste forme simple, dar de efect. Am urmărit mai multe contraste în aceste “compoziții”: contrast de cantitate, de calitate, închis/deschis și gol/plin.

GUIDECO---Torn-lamp-05 GUIDECO---Torn-lamp-07Torn Lamps

GUIDECO---Torn-lamp-09Care a fost drumul de la prima piesă până la Warm Lamp? Dar obstacolele în procesul producției?

La prima piesă am folosit lemn de stejar dar, nu am fost “încântat” de așchierea lui. Esențele rășinoase au fibra mai puțin densă și elastică totodată. Contrastul de cantitate este realizat de cele două zone cu așchii (partea grafică) zone încărcate vizual și partea de rășină aerisită și precisă ca formă, accentuate evident de lumină.

Iluminarea este dată de bec cu leduri 5 W (lumină ambientală, și nu pentru citit). Am încercat pe cât posibil  să folosesc cât mai puține materiale de altă natură în realizarea obiectului, în afară de bec, cablu și întrerupătorul negru (integrat și el în lemn). Inclusiv corpul întrerupătorului este confecționat din aceeași bucată de lemn ca și lampa.

Cât despre obstacole, am început de la zero anul trecut, având doar bagajul de cunoștințe (artă și publicitate) cumulat în timp, plus câteva scule electrice folosite la producția publicitară. Am făcut timp de câteva luni experimente (turnări, șlefuiri, combinații de materiale etc) încât să înțeleg posibilitățile date de acest material.

După ceva timp și pierderi am ajuns la formula: lemn tratat, turnarea rășinii în straturi, eliminarea bulelor, timp de așteptare între turnări, așteptare de câteva zile până la întărire completă, șlefuire și lăcuire.

GUIDECO---Warm-Lamp-09Warm Lamps îți dau senzația că țin captivi, în lemn și rășină, mici vulcani într-o explozie de lumină și culoare.GUIDECO---Warm-Lamp-10

Nu încheiem povestea fără să-l introducem, cum se cuvine, pe Ioan:

5461_988301791235200_1414117238493254403_nÎl poți contacta pe Ioan, pentru comenzi și mai multe detalii legate de creațiile sale, prin pagina de facebook Guideco.

Și, așa cum am promis, surpriza vine la final: cea mai nouă creație – masa de dining Includo! Design și multă expresivitate:

1Includo dining table - Guideco-Designist 2Includo dining table - Guideco-Designist 3Includo dining table - Guideco-Designist 4Includo dining table - Guideco-Designist

Design hibrid în România

Să nu uităm că, pe scena designului local, capitolul Design Hibrid a fost deschis la ediția de anul acesta a Romanian Design Week, iar una dintre instalațiile-cheie ale secțiunii – Fangai, by Martin Balint, a fost susținută de glo iFUSE.  Asta și pentru că, apropo de inovații și de integrarea designului hibrid în viața de zi cu zi, anul aceasta România a fost prima țară din lume în care s-a lansat glo iFUSE – produs hibrid, cu design futurist, care combină tutunul cu tehnologia electronică de ultimă generație.

Inovația constă în capsulele cu tutun și lichid cu nicotină. Tutunul nu arde, astfel atât utilizatorii produsului, cât și cei din jurul lor se pot bucura de o altfel de experiență: fără fumul, scrumul și mirosurile asociate fumatului. 

kent_1_s

Dispozitivul arată într-adevăr smart, asemenea unui gadget, iar atât capsulele KENT Neopods, cât și dispozitivul glo iFUSE sunt disponibile pe piață prin intermediul platformei www.exploreglo.com și a altor magazine selectate din București. 

Inovația ține nu doar de design, ci și de tehnologie: capsulele includ un element de încălzire, ce procesează și transformă lichidul cu conținut de nicotină în vapori; aceștia traversează secțiunea cu tutun, eliberând vapori cu arome de tutun. Ceea ce înseamnă că aerul și experiența celor din jur nu sunt deloc afectate.

glo Ifuse - Designist

Fotografii: prin Guideco și British American Tobacco.

4 Comments

  1. George

    Arata extrem de asemănător cu lămpile din stejar/rasina create de designer-ul Eduard Locota. Vedeți pe http://www.eduardlocota.com “Curioasa“ asemănare 🙂

  2. Molecule F

    Ce rusinos… Au copiat in intregime conceptul designer-ului Timisorean Eduard Locota. De la tehnica lemnului ars, la ideea de lampa, la materiale, probabil si la dimensiuni. Ia uitati-va putin lampile lui. Rusinos.

  3. Buna,

    Am prezentat deja pe Designist creatiile lui Eduard Locota: http://designist.ro/design-de-obiect-2/masa-delmare-sau-cum-sa-aduci-marea-la-tine-in-living/.

    La o simpla cautare a lampilor din lemn si rasina, veti vedea ca ele exista deja in diverse forme date de creatori din toata lumea. Ce le individualizeaza pe fiecare este tocmai forma, “jocul” diferit cu materialele. Nu poti spune ca lampile din lemn si rasina sau mobilierul din lemn si rasina este un design ce apartine unui singur creator/designer. Este un mix de materiale extrem de folosit in designul contemporan, individualizat, cum spuneam, de amprenta fiecarui creator.

    Multumim!

  4. Adrian

    Mi se pare total aiurea sa vii si sa spui ca idea de lampa cu rasina îi apartine unui artist cand este plin internetul si youtube-ul de tutoriale despre cum se fac astfel de proiecte 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed