Trei pereți, din București, Cluj și Timișoara, vor fi transformați toamna aceasta de VHILS

Universitatea Națională de Arte București, Fabrica de Pensule din Cluj și Filarmonica Banatul din Timișoara vor fi transformate în această toamnă sub viziunea impresionantă a artistului de origine portugheză VHILS (Alexandre Farto) la inițiativa DU-NE. Artistul sosește în premieră în România la finalul lunii octombrie, urmând să realizeze până pe 7 noiembrie trei lucrări murale care se joacă, în maniera specifică VHILS, în registrul esteticii vandalismului, asa cum artistul o numește. VHILS este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte – intervenții asupra zidurilor prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimele decade.

vhils moscovaIntervenția lui VHILS în Moscova

Cine este VHILS?

Absolvent al prestigiosului Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant în care se regăsesc expoziții individuale și de grup, intervenții site-specific, evenimente și proiecte comunitare în 28 de țări ale lumii până în prezent, precum și colaborări cu artiști de talie mondiala ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip în 2014, VHILS este cu siguranță unul dintre cei mai bine cotați artiști vizuali ai momentului la nivel internațional.

Inspirat de modul în care zidurile orașului absorb schimbarile sociale și istorice care se petrec în jurul lor, VHILS descoperă, la propriu și la figurat, prin arta sa straturi de istorie și poezie urbană, lucrările sale fiind asemanate cu o formă de arheologie contemporană.

vhils azoreIntervenție în Azore

Pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, VHILS realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor în genere și interdependența dintre om și spațiu în contextul comunităților urbane contemporane, medii suprasaturate în care procesul de globalizare impune treptat o realitate uniformă în care unicitatea fiecarei culturi în parte se pierde incet.

Un experimentalist avid, VHILS a dezvoltat acest concept de estetica a vandalismului într-o multitudine de alte medii pe care le exploreaza alături de proiectele murale – modelare 3D, instalație, video-art, stencil-uri, sculptură, gravură, etc. Una dintre realizările recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrări site-specific în spațiu, în Cupola de observație a International Space Station.

De ce în România?

Intervenția artistului din București este inclusă în proiectul cultural PulS.

Evoluția lucrărilor realizate de VHILS în Romania va putea fi urmarită pe pagina de Facebook a DU-NE, unde publicul va avea acces la o serie de materiale foto-video în exclusivitate cu artistul și desfășurarea turneului în cele 3 orașe.

Proiect organizat de Asociația Culturală DU-NE, finanțat de Ambasada Portugaliei la București, Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei, în cadrul programului “București – Orașul In-Vizibil”.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte București, Fabrica de Pensule, Filarmonica Banatul, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, ArtKlub, Cărturești, Radio Romania Cultural, Modernism, Decât o Revistă, Zeppelin, Designist, IQAds, Igloo, FEEDER.ro, Artclue, We Art, Cooperativa Urbana, URBAN.RO.

vhils norvegia VHILS  în Norvegiavhils shanghaiÎn Shanghai

vhils_italia

În Italia

Fotografii: prin VHILS

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed