Când 6 super muzee din lume pot dicta destinația ta de vacanță

Lasă ieșirile la iarbă verde, uită de mare, renunță la escaladă! Ce-ar fi să-ți alegi destinația următorului city break lăsându-te inspirat de o listă de muzee? Nu orice muzee (pentru că și noi credem că, atunci când ai 3 zile la dispoziție într-un oraș, mai bine te împrietenești cu străzile, piețele și locuitorii), ci unele despre care mulți ne-au spus că sunt un must. Pe două dintrele ele le-am vizitat și noi și confirmăm. Ar putea fi considerate opere de artă în sine datorită modului în care influențează percepția spațiului și imaginilor pe care ți le sugerează prin materiale, structuri, prezentare. Să fie Berlin, Varșovia sau Londra?

1. Muzeul Memorial Rivesaltes (Rivesaltes, Franța)

La începutul anului, îți povesteam despre proiectele arhitecturale românești înscrise în competiția EU Mies van der Rohe 2017. Acum revenim cu informații despre două dintre finaliste (niciuna din România 🙁 ), muzee pe care trebuie să le vezi în urmatoarea vacanță.

muzee

Ascuns pe Camp de Rivesaltes (sau Camp Joffre), Muzeul Memorial Rivesaltes comemorează victimele lagărului de concentrare printr-un monolit de beton îngropat în pământ și camuflat perfect în peisaj. Ajungi dedesubt printr-un tunel care se termină abrupt și te lasă în fața unui bloc lung de peste 240 m. Însă poate cel mai șocant este că muzeul nu te lasă să vezi exteriorul. Îți arată doar cerul. Asta pentru ca, la nivelul senzorial, să trăiești o fărâmă din senzația de izolare și neputință a celor care au fost deportați aici.

muzee

2. Muzeul Katyn (Varșovia, Polonia) 

Și el pe lista finaliștilor EU Mies van der Rohe 2017, Muzeul Katyn comemorează un episod tragic al istoriei Poloniei – uciderea a 20 milioane de cadre militare poloneze și oficiali de stat de către poliția secretă sovietică.

muzee

Muzeul se întinde în partea sudică a citadelei Varșoviei și este compus din trei clădiri istorice. Intrarea se află la Poarta Nowomiejska, extensia Orașului Vechi, iar expoziția muzeului este așezată pe două nivele ale vechii clădiri a artileriei. Din cel de-al treilea corp “mușcă” cinci arcade printre care se găsesc 15 plăci comemorative ale celor 21.768 de ofițeri uciși.

Ziduri de piatră, de peste 12 metri lungime, taie axul citadelei și deschid drumul fie către arcadele de care îți spuneam mai sus, fie către cer – simboluri pentru trecut și viitor.

muzee

3. Muzeul Evreiesc, proiect semnat de Daniel Libeskind (Berlin, Germania)

Cel mai cunoscut proiect al designerului polonez multipremiat Daniel Libeskind, Muzeul Evreiesc din Berlin este un simbol al efectului psihologic al arhitecturii și al modului în care povești sfâșietoare pot fi redate prin arhitectură și design.

muzee

Trei axe zigzagate reproduc trei fire narative esențiale pentru istoria poporului evreiesc în Germania. Prima rută, cea a vieții evreilor și a contribuției acestora în cadrul societății germane, din trecut până în prezent, te duce către un dead end la poalele Turnului Holocaustului. Al doilea traseu, care urmărește povestea halucinantă a Holocaustului, te poartă spre Grădina Exterioară a Exilului. Iar a treia cale, cea mai lungă, dedicată emigrării, urcă pe Scara Continuității și te conduce spre expozițiile permanente ale muzeului.

muzee“Este imposibil să înțelegi istoria Berlinului fără să înțelegi enorma contribuție a cetățenilor evrei; semnificația Holocaustului trebuie să fie integrată în conștientul și memoria orașului; și, spre binele viitorului său, Berlinul și Germania trebuie să recunoască ștergerea vieții evreiești din istoria lor”, a spus Libeskind. 

muzeeTurnurile acestea recreează atmosfera chinuitoare, de  vertij, a dezrădăcinării și a deportării în lagărele de concentrare. Nu am putut rămâne aici mai mult de 5 minute, aveam sentimentul că suntem în mișcare și că începem să ne simțim, fizic, rău. 

4. Noua extensie Tate Modern (Londra, UK)

În vara anului trecut, echipa Herzog & de Meuron a făcut iarăși vâlvă în întreaga lume cu extensia Tate Modern, un corp angular, acoperit de cărămidă și aparent riscant de înclinat.

muzee

Cele zece etaje ale noii clădiri reunesc spații pentru performance-uri, galerii și zone educative, dar și un restaurant și un bar plus o terasă care îți arată Londra de la înălțime.

Noua clădire extinde spaţiul muzeului cu 60% şi pune accentul pe artişti care nu fac parte din spaţiul Europei de Vest şi nici al Americii de Nord, mai ales artişti contemporani de sex feminin.

muzee

5. Muzeul DDR (Berlin, Germania) 

Când am văzut filmul german Das Leben der Anderen, în care un agent foarte înzestrat al poliției secrete din Berlinul de Est se atașează afectiv de cuplul pe care îl supraveghea, am primit încă o dată, subtil și sensibil, confirmarea că relațiile umane sunt dincolo de alb și negru și că privitorul nu poate rămâne neimplicat. La asta ne-a făcut să ne gândim și Muzeul interactiv DDR, care te introduce direct în viața de zi cu zi a Berlinului de Est.

muzeeSufrageria este atât de realist recreată, încât ascunde chiar și microfoane Stasi. 

Și nu exagerăm: multe dintre expozițiile muzeului cer vizitatorilor să deschidă uși, să caute prin sertare, să apese butoane și să tragă de mânere ca să ajungă la informații, la fotografii, la filme și la obiecte. Un alt fel de spionaj care a adus muzeului două nominalizări la Premiile Europene Muzeul Anului.

Celulă de închisoare recreată cu obiecte autentice, din acea perioadă. 

6. Corpus (Oegstgeest, Olanda) 

“Haideți, vă rog, mai avem de vizitat măselele de sus. Poftiți, poftiți, putem face un popas pe uvula imediat după aceea (da, adică omulețul)!” sau bine ați venit în Corpus, specaculosul muzeu al organismului uman. 🙂

muzee

Autodescris ca “o călătorie de 55 minute prin corpul uman”, Corpus se folosește de tururi ghidate ca să-și învețe vizitatorii totul despre organismele lor, cum funcționează și cum pot fi păstrate sănătoase. Grupurile de maximum 16 persoane pătrund prin genunchi și sfârșesc plimbarea în creier. La final poți trece pe la Centrul de Informații Medicale ca să-ți testezi noile cunoștințe.

muzeeOk, tu ce muzeu/destinație alegi? Abia așteptăm să ne povestești cum ți s-au părut! 🙂

Fotografii: prin muzeele menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed