Mai nou, “Marele Alb” este și numele unui apartament din București

Proporția de 80% suprafețe albe l-a făcut pe arhitectul Mihail Neagu, care semnează amenajarea, să-și intituleze lucrarea “Marele Alb”. Azi vorbim despre un apartament bucureștean, pe care arhitectul de la Inedit Works a ales să-l pună în valoare printr-o pardoseală albă continuă, care să sporească senzația de luminozitate, de spații ample și deschise. A contrabalansat totul cu ajutorul câtorva elemente din registrul stilului industrial și a trasat o linie discretă între spațiul privat al locuinței și cel public, al studioului foto și al sălii de așteptare pe care, da, acest apartament le cuprinde. industrial

“Procesul de proiectare a avut la bază două cerințe clare ale beneficiarilor: prima – o pardoseală continuă albă, pentru a potența senzația de luminozitate din apartamentul ce ocupă un întreg etaj al unui imobil modernist, și a doua – o negociere reușită între spațiul public și cel privat, între zona deschisă clienților care vin la studioul de fotografie al proprietarei și zona de locuit. Astfel, parcurgerea camerelor se dezvoltă dinamic datorită raportului diferit între privat și public, având ca personaj principal pardoseala “infinită”, albă”, spune Mihail Neagu.

industrial1. O intrare neconvențională

O luăm treptat. Pardoseala care spune povestea “Marelui Alb” începe încă de la intrarea în apartament, o zonă comună a celor două spații public-privat, căreia designerul i-a amplificat suprafața prin iluzia vizuală creată de dulapul placat cu oglindă de sus până jos. Benzile LED încastrate în plafon, care se reflectă în oglindă, dau și mai multă lumină, iar numele studioului foto e modelat din litere volumetrice montate în dreptul ușii. industrial2. Și living, și spațiu de așteptare

Livingul este încăperea-sinteză a tuturor elementelor caracteristice ale apartamentului: este cea mai amplă cameră, invadată de lumină din două laturi opuse și are un perete întreg îmbrăcat în cărămidă aparentă, marca stilului industrial. Aici, arhitectul a avut de împăcat două obiective distincte: să împartă suprafața livingului într-o zonă de așteptare, pentru clienții studioului, și una privată, fără să diminueze senzația de spațiu amplu. A ales varianta unor uși glisante opace, care oferă intimitate ambelor zone, închizând și deschizând spațiul în același timp.

industrialPeretele de cărămidă aparentă “conectează” cele două jumătăți ale livingului. 

industrialÎn zona privată a livingului Marelui Alb găsim și casa din tavan a pisicii proprietarei. 

industrial

3. Omul nu doar sfințește locul, ci îl și încălzește. Cu o pată de culoare. 

Dormitorul este cea mai “rece” cameră a apartamentului pentru că adună cele mai multe elemente industriale – pereți din beton, culori reci în mare parte, sisteme de iluminat minimale, lipsa accesoriilor și detaliilor personale. Arhitectul ne-a dat, însă, și o explicație: “Oamenii sunt cei care încălzesc și dau viață unui spațiu aparent rece.”industrialPe peretele opus patului, cromatica se păstrează și la nivelul spațiilor de depozitare.

industrial

4. Bucătărie mică, dar bine împărțită

În bucătărie, se repetă finisajul de cărămidă aparentă, de această dată într-un gri închis, pe cât de îndrăzneț, pe atât de potrivit. Inside information: arhitectul ne-a spus că a gândit acel colț ca o aluzie la hornul vetrei dintr-o bucătărie medievală, care să dea o notă tradițională acestei încăperi contemporane. Trebuie să ne declarăm simpatia pentru frigiderul cu look retro, de culoarea vișinei putrede! 🙂

industrialNe-au plăcut “sincronizarea” dintre blatul de lemn al mesei și peretele din fundal, placat cu lemn de aceeași culoare.  

5. Baia – laborator al simplității

Industrială este și baia, parțial îmbrăcată în dale ceramice albe, montate atipic, creând senzația că pardoseala băii se urcă pe perete. Suportul chiuvetei, cuprins într-o capsulă metalică, iluminată pe interior, te duce cu gândul la o instalație dintr-un laborator de chimie. Un alt dialog al amenajării: oglinda rotundă și fereastra-hublou “își vorbesc”, cel puțin prin formă.

industrial

Aici, plimbarea noastră prin “Marele Alb” ia sfârșit. Totuși, nu putem spune că stilul industrial și rece nu ne-a făcut plăcere în zilele acestea fierbinți! 🙂 Mai așteptăm și alte exemple.

Fotografii: prin Inedit Works

2 Comments

  1. Denis

    Buna seara,

    E foarte frumos și mai ales deosebit; felicitări arhitectului
    O întrebare am și anume din ce e pardoseala de la intrare
    Și dacă se pot de referințe de cine a executat-o.

    Mulțumesc,
    Denis

  2. Designist

    Bună dimineața! Vă mulțumim pentru aprecieri. Detalii tehnice suplimentare puteți găsi contactând direct designerul spațiului. O zi frumoasă!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed