Din Cotroceni în Anglia, trecând printr-o casă cu note… regale

Cum adică în Anglia? Doar Bucureștiul e Micul Paris. Totuși, azi ne îndepărtăm un pic de Franța și ajungem (virtual și… designist vorbind) în Anglia, chiar dacă rămânem, de fapt, în frumosul Cotroceni. Ca să nu mai lungim vorba: ne aflăm într-o vilă mai mult decât generoasă, cu 4 etaje, întinse pe 700 mp, pe care designerul Hamid Nicola Katrib, despre proiectele căruia ți-am mai povestit, a transformat-o într-un mansion cu iz englezesc, așa cum ne-a explicat chiar el.

Multă cărămidă, ceva lemn & mult British style material

englezescNe începem plimbarea din living, unde designerul a modificat doar puțin arhitectura interioară, cât să “rotunjească” stilul unui mansion englezesc:

“Clădirea avea la interior pereți de cărămidă și un șemineu, așa că am păstrat acest aspect ușor British, la care am adăugat și un touch chic, așa cum îmi e specific. Mai precis, am lățit peretele cu șemineul cu aproximativ 1 metru către ușa de la intrare, astfel încât canapeaua și șemineul să fie centrate în fața televizorului. Extinderea a însemnat să replacăm cu cărămidă întregul perete (și cel real, și bucata de perete fals construit de noi). În plus, am placat cu cărămidă și peretele din spatele zonei de dining”, ne-a explicat Hamid.

englezesc
englezesc
Holul este locul de joacă al cromaticii zonei: gresia veche a fost înlocuită cu un strat nou și îndrăzneț, colorat în bleu, verde și cărămiziu, care dă o replică tonurilor sobre ale livingului și sparge monotonia. Pereții de-a lungul coridorului au primit și ei un “lifting” cromatic și au fost acoperiți cu lambriu într-o nuanță dulce de bleu-gri.englezesc

 

“Deși au fost reticenți la început, după ce le-am arătat randări cu peretele și coridorul, proprietarii au fost plăcut surprinși și au fost de acord cu schimbarea. Ne-am dorit-o, pentru că și ea contrabalansează nuanțele din living”, adaugă Hamid.

Rusticul englezesc în acțiune

englezescBucătăria este așa de bine așezată în povestea stilului rustic-englezesc încât nu ne-ar fi surprins să vedem pe fereastră dealuri înverzite, cottages cu acoperișuri de piatră și o turmă de oi 🙂 . Gresia colorată de pe hol continuă și pe pardoseala din bucătărie, iar mobila din stejar albit a fost făcută la comandă după schițele designerului. Nu lipsește o tușă industrială, în vitrinele cu un cadru din metal negru.

englezescÎn zona dedicată micului dejun (doar vorbim de 700 mp!), masa rotundă și scaunele sunt recondiționate și patinate în alb și bleu deschis. Cărămida din jurul ferestrelora fost și ea recondiționată și păstrează aerul englezesc al casei.

Tot lemnul salvează situația

englezescDormitorul arată ca o cameră de hotel de 5 stele, dar să nu credeți că nu a ridicat provocări: în spatele patului e o fereastră imensă, cât jumătate din perete, iar în stânga patului un glasvand. Hamid intervine și ne explică:

“În dormitorul principal, care se întinde pe suprafața a două încăperi diferite (o anticameră-dressing și dormitorul propriu-zis), ne-a fost greu inițial să găsim un loc pentru pat, pentru că fiecare dintre cei patru pereți avea fie un glasvand, fie o ușă. Soluția a venit după o perioadă de gândire: am creat o tăblie până în tavan și o structură de lemn cu rol de cadru pentru draperiile menite să obtureze lumina care vine din spatele patului”.

englezesc Noptierele repetă modelul măsuței de cafea din living: au o structură din metal, iar blatul și sertarele circulare sunt din lemn. Tăblia patului este flancată de doi stâlpi din lemn cu dublu rol, de susținere și de suport pentru prize și întrerupătoare.

Geometrie & contrast

englezescBaia principală a casei depășește nivelul de încăpere utilitară și primește proporții și piese cu greutate – un corp de iluminat vintage din anii ’50 și o pictură semnată de Ottilia Michail-Oteteleșanu, una dintre artistele preferate ale Reginei Maria. Este o cameră pe două nivele, o “baie-cameră”, cum ne-a spus designerul, cu pereți acoperiți cu mozaic și faianță care imită marmura. Cada, feminină și delicată, este piesa noastră favorită, care se potrivește perfect cu mood-ul regal pe care ni l-a inspirat pictura.

englezesc

englezesc Cea de-a doua baie jonglează tot cu geometrii, de această dată pe alb-negru.englezesc

Fotografii: Alex Melente pentru Hamid Nikola Katrib

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed